Никола Груевски е осъден на 7 г. затвор за пране на пари Снимка: © Getty Images

Бившият премиер на Северна Македония Никола Груевски е осъден на седем години затвор по обвинения за пране на пари от партийни фондове и незаконно придобиване на имущество.

Наказателният съд в Скопие постанови, че Груевски е придобил незаконно над 1,3 млн. евро от дарения на партията си в периода от 2006 до 2012 г. - част от времето, когато е заемал поста на министър-председател на Северна Македония. Съдът установи също, че Груевски е използвал партийните дарения за закупуване на имот чрез офшорна компания, регистрирана в Белиз.

51-годишният мъж от три години се укрива в Унгария. Груевски получи политическо убежище в страната, след като беше осъден по няклко обвинения в Северна Македония през 2018 г. Той винаги е отричал участие в неправомерни действия, а адвокатите му казаха, че ще обжалват последното решение на съда.

САЩ санкционират 7 души от Западните Балкани. Сред тях е и Никола Груевски

Четирима от сътрудниците на Груевски също бяха осъдени по делото за усвояване на партийни средства, включително братовчед му Сашо Миялков, бивш шеф на разузнаването на страната. Съдът разпореди и конфискация на различни имоти, включително луксозни апартаменти в Скопие.

Груевски беше осъден за първи път през 2018 г. по обвинение за незаконно влияние на служители на вътрешното министерство при покупката на луксозен брониран автомобил Mercedes. Той е обвиняем в още три дела за предполагаема корупция, изборни нередности и злоупотреба с длъжностна позиция.

Властите в Северна Македония безуспешно поискаха от Унгария екстрадиция на бившия националистически лидер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024