САЩ санкционират 7 души от Западните Балкани. Сред тях е и Никола Груевски Снимка: © Getty Images

САЩ обявиха санкции срещу 7 обществени личности от Западните Балкани. Мотивът - всички те са „сериозна заплаха за регионалната стабилност“.

Бившият премиер на Северна Македония Никола Груевски, Светозар Марович - последният президент на Държавен съюз Сърбия и Черна гора, бившият главен прокурор в Босна и Херцеговина Гордана Традич, депутат и медиен магнат от Албания са сред имената в новия списък на Вашингтон.

Активите на седмината санкционирани ще бъдат блокирани, а на американския бизнес ще бъде забранено да търгува с тези лица и техни компании. Санкциите се налагат от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) – агенция към Министерство на финансите на САЩ.

Бившият премиер на Северна Македония Никола Груевски неотдавна получи присъда по обвинения за корупция в страната си, но Унгария му даде убежище. Според доклада на OFAC политикът непрекъснато възпрепятства задържането си, след като бе осъден, което „представлява сериозна пречка да понесе отговорността за корупция в Северна Македония“.

Лобистка сделка с Никола Груевски доведе до оставка на германски депутат

В списъка е и бившият шеф на контраразузнаването в Северна Македония Сашо Миялков, когото американското министерство на финансите обвинява в участие в схема за фалшифициране на избори и незаконно подслушване на политици, съдии и журналисти.

„Санкционираните лица представляват сериозна заплаха за регионалната стабилност, институционалното доверие и стремежите на онези, които търсят демократично и разумно управление в Западните Балкани“, каза заместник-секретарят на американското министерство на финансите по въпросите за тероризма и финансовото разузнаване Браян Е. Нелсън

Последният президент на разпадналия се през 2006 г. Държавен съюз Сърбия и Черна гора Светозар Марович е и бивш заместник-председател на Демократическата партия на социалистите в Черна гора до 2015 г. Тогава е арестуван от властите по подозрения за участие в корупция, свързана със строителни проекти. Тогава Марович подписва две споразумения, с които признава вината си, но успява да избяга в Сърбия преди да започне наказателният процес.

От Албания санкционирани са бившият депутат Акиф Ракипи и медийният магнат Или Ндроки. Последният е обвинен, че използва контролираните от него медии, за да „изнудва албански граждани, като настоява за пари и предоставяне на реклама в замяна на въздържане от публикуване на негативни медийни истории“. През 2020 г. специализирани прокурори иззеха активи на Ндроки, включително телевизия Ора, по подозрение, че богатството му се основава на търговия с наркотици.

В списъка със санкционирани лица влизат още Асим Сарайлич - депутат в парламента на Босна и Херцеговина, и бившият главен прокурор на страната Гордана Традич.

В изявлението на OFAC се припомня, че това е второто действие, предприето от службата, насочено към лица, за които се смята, че застрашават стабилността на региона. През ноември миналата година САЩ наложиха санкции на косовските сърби Звонко Веселинович и Милан Радойчич и още 12 души, обвинявайки ги в участие в „мащабна схема за подкупи“ с косовски и сръбски служители по сигурността за улесняване на незаконния трафик на стоки, пари, наркотици и оръжия, пише изданието „Balkan Insight”.

През 2021 г. OFAC санкционира и трима българи по глобалния закон „Магнитски“. Това са бившият хазартен бос Васил Божков, депутатът на ДПС Делян Пеевски и бившият зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Те бяха обвинени в корупция, която „влошава върховенството на закона, отслабва икономиките и икономическия растеж и подкопава демократичните институции“.

САЩ наложи санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и зам.-шеф на Бюрото за СРС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023