Снимка: © Getty Images

САЩ обявиха санкции срещу 7 обществени личности от Западните Балкани. Мотивът - всички те са „сериозна заплаха за регионалната стабилност“.

Бившият премиер на Северна Македония Никола Груевски, Светозар Марович - последният президент на Държавен съюз Сърбия и Черна гора, бившият главен прокурор в Босна и Херцеговина Гордана Традич, депутат и медиен магнат от Албания са сред имената в новия списък на Вашингтон.

Активите на седмината санкционирани ще бъдат блокирани, а на американския бизнес ще бъде забранено да търгува с тези лица и техни компании. Санкциите се налагат от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) – агенция към Министерство на финансите на САЩ.

Бившият премиер на Северна Македония Никола Груевски неотдавна получи присъда по обвинения за корупция в страната си, но Унгария му даде убежище. Според доклада на OFAC политикът непрекъснато възпрепятства задържането си, след като бе осъден, което „представлява сериозна пречка да понесе отговорността за корупция в Северна Македония“.

Лобистка сделка с Никола Груевски доведе до оставка на германски депутат

В списъка е и бившият шеф на контраразузнаването в Северна Македония Сашо Миялков, когото американското министерство на финансите обвинява в участие в схема за фалшифициране на избори и незаконно подслушване на политици, съдии и журналисти.

„Санкционираните лица представляват сериозна заплаха за регионалната стабилност, институционалното доверие и стремежите на онези, които търсят демократично и разумно управление в Западните Балкани“, каза заместник-секретарят на американското министерство на финансите по въпросите за тероризма и финансовото разузнаване Браян Е. Нелсън

Последният президент на разпадналия се през 2006 г. Държавен съюз Сърбия и Черна гора Светозар Марович е и бивш заместник-председател на Демократическата партия на социалистите в Черна гора до 2015 г. Тогава е арестуван от властите по подозрения за участие в корупция, свързана със строителни проекти. Тогава Марович подписва две споразумения, с които признава вината си, но успява да избяга в Сърбия преди да започне наказателният процес.

От Албания санкционирани са бившият депутат Акиф Ракипи и медийният магнат Или Ндроки. Последният е обвинен, че използва контролираните от него медии, за да „изнудва албански граждани, като настоява за пари и предоставяне на реклама в замяна на въздържане от публикуване на негативни медийни истории“. През 2020 г. специализирани прокурори иззеха активи на Ндроки, включително телевизия Ора, по подозрение, че богатството му се основава на търговия с наркотици.

В списъка със санкционирани лица влизат още Асим Сарайлич - депутат в парламента на Босна и Херцеговина, и бившият главен прокурор на страната Гордана Традич.

В изявлението на OFAC се припомня, че това е второто действие, предприето от службата, насочено към лица, за които се смята, че застрашават стабилността на региона. През ноември миналата година САЩ наложиха санкции на косовските сърби Звонко Веселинович и Милан Радойчич и още 12 души, обвинявайки ги в участие в „мащабна схема за подкупи“ с косовски и сръбски служители по сигурността за улесняване на незаконния трафик на стоки, пари, наркотици и оръжия, пише изданието „Balkan Insight”.

През 2021 г. OFAC санкционира и трима българи по глобалния закон „Магнитски“. Това са бившият хазартен бос Васил Божков, депутатът на ДПС Делян Пеевски и бившият зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Те бяха обвинени в корупция, която „влошава върховенството на закона, отслабва икономиките и икономическия растеж и подкопава демократичните институции“.

САЩ наложи санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и зам.-шеф на Бюрото за СРС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия

Вучич увери, че не е подкрепил нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава