САЩ санкционират 7 души от Западните Балкани. Сред тях е и Никола Груевски Снимка: © Getty Images

САЩ обявиха санкции срещу 7 обществени личности от Западните Балкани. Мотивът - всички те са „сериозна заплаха за регионалната стабилност“.

Бившият премиер на Северна Македония Никола Груевски, Светозар Марович - последният президент на Държавен съюз Сърбия и Черна гора, бившият главен прокурор в Босна и Херцеговина Гордана Традич, депутат и медиен магнат от Албания са сред имената в новия списък на Вашингтон.

Активите на седмината санкционирани ще бъдат блокирани, а на американския бизнес ще бъде забранено да търгува с тези лица и техни компании. Санкциите се налагат от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) – агенция към Министерство на финансите на САЩ.

Бившият премиер на Северна Македония Никола Груевски неотдавна получи присъда по обвинения за корупция в страната си, но Унгария му даде убежище. Според доклада на OFAC политикът непрекъснато възпрепятства задържането си, след като бе осъден, което „представлява сериозна пречка да понесе отговорността за корупция в Северна Македония“.

Лобистка сделка с Никола Груевски доведе до оставка на германски депутат

В списъка е и бившият шеф на контраразузнаването в Северна Македония Сашо Миялков, когото американското министерство на финансите обвинява в участие в схема за фалшифициране на избори и незаконно подслушване на политици, съдии и журналисти.

„Санкционираните лица представляват сериозна заплаха за регионалната стабилност, институционалното доверие и стремежите на онези, които търсят демократично и разумно управление в Западните Балкани“, каза заместник-секретарят на американското министерство на финансите по въпросите за тероризма и финансовото разузнаване Браян Е. Нелсън

Последният президент на разпадналия се през 2006 г. Държавен съюз Сърбия и Черна гора Светозар Марович е и бивш заместник-председател на Демократическата партия на социалистите в Черна гора до 2015 г. Тогава е арестуван от властите по подозрения за участие в корупция, свързана със строителни проекти. Тогава Марович подписва две споразумения, с които признава вината си, но успява да избяга в Сърбия преди да започне наказателният процес.

От Албания санкционирани са бившият депутат Акиф Ракипи и медийният магнат Или Ндроки. Последният е обвинен, че използва контролираните от него медии, за да „изнудва албански граждани, като настоява за пари и предоставяне на реклама в замяна на въздържане от публикуване на негативни медийни истории“. През 2020 г. специализирани прокурори иззеха активи на Ндроки, включително телевизия Ора, по подозрение, че богатството му се основава на търговия с наркотици.

В списъка със санкционирани лица влизат още Асим Сарайлич - депутат в парламента на Босна и Херцеговина, и бившият главен прокурор на страната Гордана Традич.

В изявлението на OFAC се припомня, че това е второто действие, предприето от службата, насочено към лица, за които се смята, че застрашават стабилността на региона. През ноември миналата година САЩ наложиха санкции на косовските сърби Звонко Веселинович и Милан Радойчич и още 12 души, обвинявайки ги в участие в „мащабна схема за подкупи“ с косовски и сръбски служители по сигурността за улесняване на незаконния трафик на стоки, пари, наркотици и оръжия, пише изданието „Balkan Insight”.

През 2021 г. OFAC санкционира и трима българи по глобалния закон „Магнитски“. Това са бившият хазартен бос Васил Божков, депутатът на ДПС Делян Пеевски и бившият зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Те бяха обвинени в корупция, която „влошава върховенството на закона, отслабва икономиките и икономическия растеж и подкопава демократичните институции“.

САЩ наложи санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и зам.-шеф на Бюрото за СРС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Когато си тръгва от насилието, взима част от него със себе си и благодарение на таланта и вътрешната си сила, го превръща в оръжие срещу самото него.

09:59 - 16.04.2024
Важно днес

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"

"Не на руския закон" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента. Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия.

08:02 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024