Николай Денков: Българските деца учат с 25% по-малко от връстниците си Снимка: © Булевард България

Нарушен ритъм в тези тактове на учене и ваканция, учебен материал, който не е съобразен с възрастта и 25% по-малко учебно време за учениците спрямо връстниците им в чужбина - тези проблеми очерта министър Николай Денков в интервю за bTV.

„Нашите деца учат с месеци по-малко от връстниците си в чужбина. Това е много неравен старт“, каза Николай Денков. Министърът вече лансира идеята си за по-дълга учебна година, като предложението е тя да започва на 1 или на 7 септември. За момента обаче е налице голяма съпротива от учителите, която, в повечето случаи, е с несериозни аргументи.

"Учебната година 2022/2023 година ще започне на 15 септември, въпросът е кога ще завърши и как ще започне следващата", каза министър Дeнков.

Страната ни е последна по продължителност на учебните часове, особено в периода от първи до шести клас, показва анализ на министерството. Разликата в продължителността е 25%. „Това трябва да се компенсира, затова наред с промените в учебните програми, трябва да помислим и как да удължим учебната година“, каза Денков.

Предстоят преговори с учителите как да бъдат компенсирани, ако началото на учебната година бъде изтеглено в първите дни на септември. Именно в допълнителното натоварване са критиките на учителското съсловие.

Дeнков коментира и учебния материал в средните класове, към който има много забележки. До 30 юни е срокът за крайните доклади след възложената оценка на учебното съдържание и след тази дата ще се мисли за промени в учебния материал, каза министърът.

Най-много критики има към съдържанието на уроците по математика и природни науки. Като основен проблем се очертава това, че учениците не разбирали защо учат определено нещо.

"Искаме базовите учебници да следват стриктно програмите", каза още министърът, коментирайки разликата в нивата между учениците.

„Това различно ниво, което имат учениците, то трябва да бъде покрито с учебните помагала. Става едно объркване, ако учител избере по-сложен учебник – нито го покрива качествено, нито децата го разбират“, обясни Денков.

Преди почти две години учители по география и университетски преподаватели изпратиха становище до МОН, в което се казваше, че обучението по география в 5 клас е практически невъзможно заради прекомерно голям брой понятия.

Те призоваваха образователното министерство да разреши проблема, който, по думите им, влошава не само резултатите, но и отношението на децата към учебната програма.

Учители и преподаватели обърнаха внимание, че петокласниците изучават "География и икономика" средно 1,5 часа седмично. В рамките на тези уроци те са длъжни да покрият сериозен конспект от нови знания, за част от които не разполагат с необходимата предварителна подготовка по математика, физика, химия и биология.

На въпрос за заплатите на учителите, министърът потвърди вече обявеното обещание за 125% ръст спрямо средната работна заплата - и тъй като предстои тя да се повиши, ще се повиши и заплащането на преподавателите, обясни Денков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023

Размирици в Косово: Има ранени войници на НАТО

Близо 25 войници от мироопазващите сили на НАТО, разположени в Северно Косово, са ранени при сблъсъци

08:10 - 30.05.2023