Снимка: © bTV

Министърът на образованието иска вторият срок за учениците на 7 февруари да започне присъствено за всички. Това обаче зависи изцяло от здравните власти, заяви акад. Николай Денков пред bTV.

„Информацията от днес е, че вече имаме тестове и за първата учебна седмица след 7 февруари. Подредили сме системата, за да стартираме присъствено. Много се надявам да е присъствено, но зависи от Министерството на здравеопазването. Не успяхме да завършим първия срок в клас, защото вълната на Covid-19 тръгна нагоре“, каза Денков.

Той съобщи данни, че процентът на диагностицираните учители с Covid-19 към момента е 5,18% средно за страната. Най-много са в Благоевград – 9,78%, а най-малко – в Търговище (1,56%).

За учениците делът е по-нисък – 1,98% средно на национално ниво. Най-много са в София-град – 3,5%, а най-малко са в Кърджали – 0,3 на сто.

„Много различно е в различните области, затова мерки на национално ниво не се налагат“, обясни той.

В Благоевград всички ученици от 5. до 12. клас преминаха към онлайн обучение и имат вечерен час до 20 ч. В София, Бургас и още няколко области учениците от пети, шести, осми, девети и 11-ти клас също са в електронна среда до междусрочната ваканция, която започва на 29 януари.

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

„Имаме в пъти увеличение на заразените деца през последните седмици. Процентът на инфектираните учители също не е малък, защото когато учителят се зарази, може целият процес да се наруши – ако е болен, няма как да преподава и онлайн. Много е висок процентът на учителите, за учениците са сравнително нормални цифрите“, каза акад. Денков.

Ваксинираните учители в страната са 48,3%, като в последните седмици няма напредък. Имунизираните ученици в гимназиален етап са 9,23%. Преболедувалите са 8% от всички момчета и момичета в българските гимназии.

Николай Денков допълни още, че е „за“ учениците да започнат следващата година на 5 септември – 10 дни по-рано от обичайното. Предложил го е на социалните партньори и скоро се очаква обсъждане на темата.

Денков е доволен от парите за образованието, заложени в Бюджет 2022, с изключение на средствата за наука. Той заяви, че ще убеди финансовия министър Асен Василев до актуализацията през лятото, че са нужни още и ще бъдат изхарчени ефективно.


Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне