Николай Денков: Русия е тази, която милитаризира Черно море

Премиерът Николай Денков отправи критика срещу напрежението, което руската армия създава в Черно море особено в последните няколко седмици.

"Милитаризацията на Черно море се случва независимо от това дали искаме или не искаме, и тя идва по линия на руската агресия. В последните 20 дни руски кораби се настаниха във водите, които са наша икономическа зона. Уж в началото за учения, те продължиха за втори период, а сега се чува, че може да има и трети период. Тази милитаризация не върви по линия на НАТО, обратното, идва от изток", каза той по време на пряко предаване с въпроси от граждани във Facebook, водено от Найо Тицин.

Денков посочи, че защитата на България от евентуална заплаха минава не само през подкрепа за българската армия с хора, техника и модернизация, но и интегриране в общите структури на НАТО, които той определи с думите "нашето бомбоубежище днес".

"Съгласно член 5 от устава на НАТО, ако една държава бъде нападната, всички останали са длъжни да я защитят. Украйна беше нападната именно защото не беше член на НАТО. България може да бъде по-спокойна, защото една атака срещу нас би означавала, че Русия атакува НАТО. Не мисля, че би си го помислила, камо ли да си го позволи", каза още той.

Позицията му отразява и това, което Министерството на външните работи заявява по време на консултациите в Саудитска Арабия, свикани заради посредничеството за мир във войната в Украйна.

"Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на черноморски държави, включително в тази на България, както и обявяването на предупредителни райони в тях, опасни за корабоплаване, е недопустимо и вреди на икономическите и финансовите интереси на страната ни и на българските граждани", се казва в декларацията на МВнР от Джеда.

Държавата осъжда и унищожаването на цивилна инфраструктура, включително пристнищни съоръжения по Дунав от руска страна, като предупреждава, че това създава "сериозен риск от ескалация в региона".

Разговорът с акад. Николай Денков може да бъде проследен на живо тук:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024