Снимка: © Булевард България

“Имаме общо решение в частта да гласуваме всички заедно. Заседанието на парламентарната група е утре следобед. Най-вероятно тогава ще вземем решение и ще го обявим.” Това заяви заместник-председателят на ПГ на ИБГНИ Николай Хаджигенов по БНР днес във връзка с гласуването за проектокабинета на ИТН, което предстои следващата седмица.

Хаджигенов беше категоричен, че ИБГНИ няма да напусне залата по време на гласуването. “Не мисля, че ще правим такива еквилибристики. Не ги намирам за коректни. Не сме в парламента, за да се въртим с гръб срещу вятъра.” Той каза, че партията със сигурност ще гласува, но остава да се реши как.

Той отбеляза, че ИТН водят разговори само с БСП. “На нас ни показаха филмиче със състава на Министерски съвет без структурата,” обясни той. Единствените разговори, които са водени между двете партии са с експерти, като те са минали добре.

“Важно е кой министър на правосъдието ще прави съдебната реформа,” каза той. Според него трите неща, които са от значение за следващото правителство, са какво, как и от кого ще се прави. “Като опрем до “кой ще го прави” и погледнем кандидат-министъра на вътрешните работи, това е моментът, в който бягаме с писъци оттам. Предложението за министър на правосъдието е също толкова потресаващо,” коментира Хаджигенов.

Хаджигенов разкритикува остро Тошко Йорданов за това, че обвини Асен Василев в плагиатство. “Същевременно кандидатът му за вицепремиер има 80 страници, изплагиатствани от доцент от Юридическия факултет.“ За Петър Илиев той коментира, че няма как да проведе мащабни промени. “Той вероятно е влизал в МВР само да си вземе личната карта,” допълни той.

За тази позиция адвокатът смята, че е нужен човек като Бойко Рашков. “Човек, на който не му пука, на който му стиска и който има нужната компетентност. Тази комбинация, а не масон и човек, който копира чужди документи в собствената си дисертация”.

Според него начинът, по който партията на Слави Трифонов се опитва да прави политика е несериозен и е бил такъв и след предишните избори. “Крайно време е някои хора да пораснат, не на ръст, а интелектуално. Политически не съм сигурен, че ще успеят, но поне да поумнеят малко.” 

Той сравни ИТН с ГЕРБ и БСП в най-силните им години, като определя действията на победителите в последните избори като силово налагане. “Ние сме единствени, непобедими и безсмъртни и ще направим каквото ние си решим, защото така сме си решили. Най-малкото това го ядохме последните 20 години с ГЕРБ. Каква е разликата? Ще си направим собствен ГЕРБ.”

Николай Хаджигенов критикува механизма на работа. “Въобще не стигам до личностите. Ако стигнем до личностите, трябва направо да закриваме цялото това нещо,” уточни той.

Той заяви, че като демократ не би допуснал “някой да изнасилва по подобен брутален начин демокрацията.” За него политическата криза, с която всички плашат, е нещо хубаво. “Ще помогне да се изчистим от тази шлака и може би ще позволи на някои да порастнат политически”, заяви той.

“Ще се опитваме да направим нещата правилно, ако бъдат направени правилно бихме подкрепили. Ако някой ще създаде собствена диктатура, категорично не бих участвал в подобно нещо”.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?