Николай Хаджигенов: “Важно е някои хора да пораснат интелектуално, политически не е сигурно, че ще успеят” Снимка: © Булевард България

“Имаме общо решение в частта да гласуваме всички заедно. Заседанието на парламентарната група е утре следобед. Най-вероятно тогава ще вземем решение и ще го обявим.” Това заяви заместник-председателят на ПГ на ИБГНИ Николай Хаджигенов по БНР днес във връзка с гласуването за проектокабинета на ИТН, което предстои следващата седмица.

Хаджигенов беше категоричен, че ИБГНИ няма да напусне залата по време на гласуването. “Не мисля, че ще правим такива еквилибристики. Не ги намирам за коректни. Не сме в парламента, за да се въртим с гръб срещу вятъра.” Той каза, че партията със сигурност ще гласува, но остава да се реши как.

Той отбеляза, че ИТН водят разговори само с БСП. “На нас ни показаха филмиче със състава на Министерски съвет без структурата,” обясни той. Единствените разговори, които са водени между двете партии са с експерти, като те са минали добре.

“Важно е кой министър на правосъдието ще прави съдебната реформа,” каза той. Според него трите неща, които са от значение за следващото правителство, са какво, как и от кого ще се прави. “Като опрем до “кой ще го прави” и погледнем кандидат-министъра на вътрешните работи, това е моментът, в който бягаме с писъци оттам. Предложението за министър на правосъдието е също толкова потресаващо,” коментира Хаджигенов.

Хаджигенов разкритикува остро Тошко Йорданов за това, че обвини Асен Василев в плагиатство. “Същевременно кандидатът му за вицепремиер има 80 страници, изплагиатствани от доцент от Юридическия факултет.“ За Петър Илиев той коментира, че няма как да проведе мащабни промени. “Той вероятно е влизал в МВР само да си вземе личната карта,” допълни той.

За тази позиция адвокатът смята, че е нужен човек като Бойко Рашков. “Човек, на който не му пука, на който му стиска и който има нужната компетентност. Тази комбинация, а не масон и човек, който копира чужди документи в собствената си дисертация”.

Според него начинът, по който партията на Слави Трифонов се опитва да прави политика е несериозен и е бил такъв и след предишните избори. “Крайно време е някои хора да пораснат, не на ръст, а интелектуално. Политически не съм сигурен, че ще успеят, но поне да поумнеят малко.”

Той сравни ИТН с ГЕРБ и БСП в най-силните им години, като определя действията на победителите в последните избори като силово налагане. “Ние сме единствени, непобедими и безсмъртни и ще направим каквото ние си решим, защото така сме си решили. Най-малкото това го ядохме последните 20 години с ГЕРБ. Каква е разликата? Ще си направим собствен ГЕРБ.”

Николай Хаджигенов критикува механизма на работа. “Въобще не стигам до личностите. Ако стигнем до личностите, трябва направо да закриваме цялото това нещо,” уточни той.

Той заяви, че като демократ не би допуснал “някой да изнасилва по подобен брутален начин демокрацията.” За него политическата криза, с която всички плашат, е нещо хубаво. “Ще помогне да се изчистим от тази шлака и може би ще позволи на някои да порастнат политически”, заяви той.

“Ще се опитваме да направим нещата правилно, ако бъдат направени правилно бихме подкрепили. Ако някой ще създаде собствена диктатура, категорично не бих участвал в подобно нещо”.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023
Важно днес

ВАС окончателно задължи "Витоша ски" да поправи Драгалевския лифт

Решението потвърждава законността на заповед от главния архитект, издадена преди 2 години

14:14 - 29.11.2023