Снимка: © UN

Българският дипломат Николай Младенов е предложен официално от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за ръководител на мисията на ООН в Либия, създадена през 2011 г. за възстановяване на мира в страната след избухването на гражданската война. 

Младенов е бивш министър на външните работи на България (до 2013), а в последните 5 години беше специалният координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес. 

В петък Гутериш е информриал членовете на Съвета за сигурност на ООН да назначи Младенов като свой специален пратеник в Либия. 

Очаква се номинацията му да бъде потвърдена от съвета. Младенов заменя ливанския дипломат и университетски преподавател Гасан Саламе, който ръководеше мисията от 2017 г. до март 2020 г. Решенето на Саламе да се оттегли беше свързано със здравословни причини и напрежението от усилията за помиряване на враждуващите фракции в Либия. 

Страната се намира в тежка политическа криза след свалянето на диктатора Муамар Кадафи от власт през 2011 г., а конфликтът между официално признатото правителство и Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар се превърна в поле на сблъсък между някои от най-големите европейски и световни сили - от Франция и Италия до Русия и Турция.


Прочетете още:

"Последният шанс за мир": Николай Младенов и мисията в Близкия Изток


 

Прочети