Николай Младенов получи поредно голямо признание за уреждане на израелско-палестинския конфликт Снимка: © Facebook.com/nmladenov

Бившият специален координатор на ООН за Близкия Изток Николай Младенов получи най-високия орден на палестинската власт в знак на признателност за опитите си да разреши израелско-палестинския конфликт.

Външният министър от първия кабинет на Бойко Борисов получи Голямата звезда на Йерусалим от президента на Палестина Махмуд Абас. Това съобщи самият Младенов в профила си във Facebook.

„Благодаря на него и на всички, с които през последните години работихме за тази голяма чест“, обърна се дипломатът към Абас. „За шест години сме имали отлични моменти на сътрудничество, имали сме и сериозни различия, но винаги сме преодолявали препятствията в името на мира“.

Мисията на Младенов в Близкия Изток започна още през 2015 г. и той се зае с трудната задача да се включи в преговорите за мир между Израел и Палестина.

В началото на 2021 The New York Times посвети обширен материал на бившия външен министър, в който написа, че Младенов е успокоил Ивицата Газа и е изградил подкрепа за нормализиране на отношенията между Израел и арабските страни. „Но постигна и поне един успех, който може да се определи като забележителен - спечели уважението на всеки, с когото преговаряше - а мнозина от тях гледат едни на други като врагове", допълва изданието.

NYT за Николай Младенов: Човекът, който успокои Ивицата Газа и спечели респект от всички страни

Дипломатът трябваше да заеме позицията специален пратеник на ООН за Либия през 2021 г., но изненадващо се отказа от нея през декември миналата година. Мотивът, който изтъкна пред генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, е свързан с лични и семейни причини. Пред NYT преди повече от месец той сподели, че ще се завърне в България, за да се справи със "сериозен здравословен проблем".

Преди да стане външен министър (2010-2013), Младенов заемаше за кратко поста на министър на отбраната. През 2013 г. стана специален пратеник на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун за Ирак и ръководител на местната мисия на ООН.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024