Снимка: © Facebook.com/nmladenov

Бившият специален координатор на ООН за Близкия Изток Николай Младенов получи най-високия орден на палестинската власт в знак на признателност за опитите си да разреши израелско-палестинския конфликт.

Външният министър от първия кабинет на Бойко Борисов получи Голямата звезда на Йерусалим от президента на Палестина Махмуд Абас. Това съобщи самият Младенов в профила си във Facebook.

„Благодаря на него и на всички, с които през последните години работихме за тази голяма чест“, обърна се дипломатът към Абас. „За шест години сме имали отлични моменти на сътрудничество, имали сме и сериозни различия, но винаги сме преодолявали препятствията в името на мира“.

Мисията на Младенов в Близкия Изток започна още през 2015 г. и той се зае с трудната задача да се включи в преговорите за мир между Израел и Палестина.

В началото на 2021 The New York Times посвети обширен материал на бившия външен министър, в който написа, че Младенов е успокоил Ивицата Газа и е изградил подкрепа за нормализиране на отношенията между Израел и арабските страни. „Но постигна и поне един успех, който може да се определи като забележителен - спечели уважението на всеки, с когото преговаряше - а мнозина от тях гледат едни на други като врагове", допълва изданието.

NYT за Николай Младенов: Човекът, който успокои Ивицата Газа и спечели респект от всички страни

Дипломатът трябваше да заеме позицията специален пратеник на ООН за Либия през 2021 г., но изненадващо се отказа от нея през декември миналата година. Мотивът, който изтъкна пред генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, е свързан с лични и семейни причини. Пред NYT преди повече от месец той сподели, че ще се завърне в България, за да се справи със "сериозен здравословен проблем". 

Преди да стане външен министър (2010-2013), Младенов заемаше за кратко поста на министър на отбраната. През 2013 г. стана специален пратеник на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун за Ирак и ръководител на местната мисия на ООН. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон