NYT за Николай Младенов: Човекът, който успокои Ивицата Газа и спечели респект от всички страни

"За шест години начело на мисията на ООН в Близкия Изток Николай Младенов работеше безшумно зад кулисите, за да не допусне избухване на напрежението в Ивицата Газа, да запази възможността за разрешение на конфликта с установяването на две държави и да изгради подкрепа за нормализиране на отношенията между Израел и арабските страни като алтернатива, която е далеч по-предпочитана от анексирането на западния бряг от Израел. Но постигна и поне един успех, който може да се определи като забележителен - спечели уважението на всеки, с когото преговаряше - а мнозина от тях гледат едни на други като врагове" - с тази оценка започва статията на Дейвид Халбфингър в "Ню Йорк Таймс", посветена на българския дипломат Николай Младенов.

Бившият външен министър приключи работата си в ООН, след като изненадващо се отказа от новото си назначение като ръководител на мисията в Либия. Самият той споделя пред NYT, че ще се завърне в България, за да се справи със "сериозен здравословен проблем".

Някои от най-високопоставените държавници от Близкия Изток го изпращат с високи почести.

Рами Хамдала, бивш премиер на Палестина, го описва като "много честен посредник", бившият финансов министър на Израел Моше Калон споделя, че е "разчитал лично на него", а Джейсън Грийнблат (бивш пратеник на американския президент в Близкия Изток) го описва като "човек на почтеността".

В интервюто за медията, Николай Младенов разказва, че е бил изненадан от това колко слаба е била позицията на специалния координатор на ООН в региона, когато е поел мисията през 2015. Постът е създаден още през 1999 г. в условията на преговорите за мир, но предшествениците на българския дипломат не успяват да се възползват от потенциала на влиянието си.

"Мисията беше доста изолирана от каквито и да било контакти на най-високо ниво. Никой не я приемаше на сериозно. Едната страна просто очакваше, че ще повтаряме нейните позиции, другата страна очакваше да се махнем и това беше всичко", спомня си Младенов. Той не оправдава нито едното, нито другото очакване - вместо това мобилизира всички налични ресурси в условията на прекратените преговори, за да привлече подкрепа за балансиран подход към преодоляване на конфликта.

NYT напомня, че като външен министър на България през 2012 г. той работи в сътрудничество с властите на Израел след бомбения атентат в Бургас, при който загинаха шестима души, а разследването показа връзка на нападателите с "Хизбулла".

Като пратеник на ООН Младенов често привлича вниманието заради директния си тон: "Не говоря за конфликта по обичайния начин. Не може да влезеш в ресторант в Тел Авив, да стреляш по хората и после да ми кажеш, че това било легитимна съпротива. Не, не е".

По същия начин той не пести критиките си, когато израелски заселници подпалват цяло палестинско семейство.

Ако ООН не може да заеме твърда позиция по подобни проблеми, не може да разчита на доверие, казва той: "Смятам, че когато критикуваме грешките и на израелците, и на палестинците, като същевременно ги приветстваме за правилните им решения, е нещо ново в контекста на този замразен конфлкт".

Нимрод Новик, дългогодишен участник в мирните преговори от страна на Израел, изтъква подхода на Младенов за правилното разбиране на сериозността на кризата във всяка от засегнатите страни - "Можеш да кажеш на израелците, че животът в Газа е ужасен. А можеш и да им кажеш: "Газа всеки момент ще избухне в лицето ви, но ако предприемем първо, второ и трето, можем да си спечелим няколко месеца спокойствие. Помогнете ми, за да ви помогна".

Младенов казва, че се е страхувал от избухването на нова война в Газа, която би обрекла всяка надежда за мир и би създала ситуация, сходна със сомалийската криза на границата на Израел.

"Аз идвам от Балканите. Променяли сме границите си. Воювали сме за свещени места, за езици, за църкви. Разменяли сме населения в продължение на 100 години, ако не и повече. Когато носиш със себе си товара на историята, тя ти помага да гледаш на нещата малко по-различно. Това не е конфликт, в който просто можеш да влезеш и да начертаеш граници. Това е въпрос на емоции", казва той.

Споделя още, че има личен опит с вътрешната съпротива срещу ситуацията, в която "чужденци" дойдат в страната и започнат да дават съвети на местните хора как трябва да живеят живота си.

Според източници на NYT Младенов е бил един от първите участници в близкоизточния процес, който е осъзнал, че нищо не може да спре израелския премиер Бенямин Нетаняху от изпълнението на обещанието да анексира територията на Западния бряг - но все пак е възможно той да бъде привлечен към идеята да остави тази стратегия в името на по-голяма цел - нормализиране на отношенията с арабските страни, които отдавна изолират Израел.

"Помислих си: Ако това е грешна политика, но е ясно защо е привлекателна за определени групи от населението, кое ли би привлякло подкрепа от още по-голяма част от гражданите (на Израел), без да бъде деструктивно, а напротив - да дава конструктивно решение?", казва той. Джаред Кушнър - пратеникът на Тръмп за Близкия Изток - посочва, че Младенов е получил доверието на Белия дом и е предоставял конструктивна обратна връзка.

Палестина реагира с недоволство на тази стратегия, но според Младенов тя е полезна и за самите тях: "Оставете емоциите настрана и помислете: Кои страни са най-ефективни, когато поискат Израел да направи определено нещо? Египет и Йордания. Ако четири, шест или десет арабски държави открият посолства в Тел Авив, би било добре да са на ваша страна, нали така? Ако сте на мястото на палестинците, за вас ще е много важно да обясните на своите арабски братя и приятели какви са собствените ви позиции и да ги привлечете на своя страна".

Новият представител на ООН на мястото на Николай Младенов вече е ясен - норвежкият дипломат Тор Венесланд. Промените, които вече са задействани, създават интересни възможности за действие на наследника му.

"Светът е различен. И независимо от всички негови дефекти, може би ще се окаже, че ще стане по-добро място", казва Николай Младенов.


Онлайн дипломацията: Промяна в международните отношения или временен феномен

"Последният шанс за мир": Николай Младенов и мисията в Близкия Изток


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това би било триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023
Важно днес

Предпоследно: Такса за внос и пренос на руски газ през България няма да има

Евентуална сделка за продажбата на "Лукойл" ще минава през парламента

15:37 - 11.12.2023