Как да познаем добрия сладолед и има ли мода във вкусовете - разказва Николай Вълчев от Lidl Снимка: © Envato/LIDL

Стив Джобс веднъж казва: „Ако искате да направите всички щастливи, не бъдете лидер, продавайте сладолед“. Сред продавачите на сладолед обаче, също има лидери. И въпреки че всичко изглежда „въпрос на вкус“, да си на върха в този взискателен сегмент, със сигурност изисква повече от добър нюх.

Възможно ли е всички да са щастливи? Има ли мода в сладоледите, по какво да познаем качеството и откъде тръгват тенденциите в новите вкусове? За да разберем разговаряме с човека, който всеки сезон тества и подбира внимателно асортимента от сладоледи на Lidl - Николай Вълчев. Неговата позиция е мениджър "Стоково снабдяване“ във веригата.


Всички обичат сладолед, особено през лятото, как да се ориентираме обаче какво е добър сладолед? Вие като професионалист за какво гледате?

Сладоледът е удовоствие. Според мен, за да се убедим дали един сладолед е качествен, първо трябва да го опитаме и да се доверим на собствените си сетива. Качественият сладолед се отличава по своите съставки, рецептурата и структура. Перфектният сладолед трябва да е с пухкава, кремообразна консистенция и гладка повърхност, да няма шупли и да не е прекалено твърд, като лед.

Друг много важен фактор е ароматът при вкусване - да е естествен, в противен случай може да развали цялостното впечатление.

Как проверявате и гарантирате качеството на сладоледите, които се предлагат във вашите магазини?

Нашите сладоледи са качествени, защото съставките им са чисти, от контролирани източници и със сертификати при производителите. Точно това отличава големите марки в сферата. В Lidl се осъществява многократен контрол по цялата производствена верига на продуктите. Това включва входящ контрол, лабораторен тест, който се провежда в Германия, както и последващ контрол на произведената стока.

Едва след като се премине през вътрешен контрол и задължителния карантинен срок, стоките преминават към потребителите.

Този процес гарантира едно и също качеството на нашите марки сладоледи в цяла Европа. Следваме стриктно нормативните изисквания и даже ги надграждаме - например, какаото в шоколадовите вкусове от собствените ни марки е сертифицирано по стандарта Rainforest Alliance за устойчиво земеделие.

Gelati sladoled LIDL

Разкажете ни повече за сладоледите собствена марка на Lidl.

Поддържаме три марки в постоянния ни асортимент - Bon Gelati, Gelatelli и Ballino.

Bon Gelati е марка, която се произвежда само в собствения завод на групата Schwarz в Германия. Gelatelli е втората ни марка, която отговаря на изискванията на Bon Gelati, но се произвежда в други заводи, като най-големите са в Белгия, Франция, Италия, Гърция. Ballino е най-масовата ни марка сладоледи, с традиционните ванилов и шоколадов вкус, като съставът не се различава от най-високия клас. Всички марки предлагат вариации за различните предпочитания и поводи - на клечка, във фунийка, в бюджетна или бутикова кутия.

Имаме наистина много богат асортимент вкусове, над 70 вида, които по нищо не отстъпват на вкусовете и качеството на световно известни брандове, рецептурата е аналогична. Освен това постоянно разширяваме предложенията си.

Уникален сред собствените марки е сладоледът на клечка Gelatelli със 70% тъмен шоколад. Нови вкусове под марката Gelatelli са солен карамел, макадамия и черен шоколад с боровинка. Тайната на това такива сладоледи да са достъпни за всеки бюджет е, че моделът на собствените марки ни позволява да оптимизираме всички производствени процеси, за да гарантираме постоянно ниска цена.

Как решавате кои вкусове ще се харесат, за да ги включите в асортимента?

Следим тенденциите в сладоледите в Западна Европа, защото те тръгват от там, преди да дойдат и в нашата страна. На специални изложения тестваме производствени мостри и после извършваме асортиментен анализ. Всяка година се стремим да добавим различен вкус. Тенденцията в момента е базовите вкусове да отстъпват пред по-различни и екзотични предложения.

Най-нестандартните вкусове от собствените ни марки сладоледи са на Bon Gellati – щрудел с маскарпоне и щрудел с лимончело, вече в постоянния ни асортимент. Скоро предстои да предстои да предложим наклиентите и нов сметанов сладолед с вкус на манго.

Сладоледът без лактоза също е на мода, заради хората с лактозна непоносимост.

Gelati LIDL

Кой е вашият фаворит?

На мен лично любими са ми бадемовият на клечка, новият щрудел с вкус на питая и хибискус и банановият сплит.

А имате ли наблюдения кой е най-предпочитаният вкус във вашите магазини от клиентите?

Бих казал, че клиентите ни в България са традиционалисти, харесват класическите шоколад и ванилия, но обичат и да експериментират с различни вкусове, като с времето даден нов вкус показва потенциала си. Следим как хората откликват на новите продукти, тестваме.

Гордея се, че Lidl е пионер в серията протеинови сладоледи за България и че усещаме новите тендеции във вкусовите предпочитания на потребителите. Сорбето, например, все повече добива популярност, и ние сме от малкото вериги, които го предлагат. Имаме 3 вида сорбе – лимон, манго и горски плодове, на Gelatelli.

Годишно продаваме близо 13 милиона единични опаковки сладолед, като у нас се забелязва силно изразена сезонност при консумацията, за разлика от Германия и в северните държави, където интересът в целогодишен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024