НИМХ не дава прогнози за времето в сайта си, може да ги спре и до медиите Снимка: © НИМХ

В Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обявиха протестна готовност заради планираната промяна в статута на метеорологичната служба и нейното финансиране с прехвърлянето ѝ от МОН към Министерството на околната среда и водите.

Синоптиците спряха прогнозите за времето в сайта си, където се появява бял екран със съобщение "НИМХ - в протестна готовност".

В предаването "12+3" по БНР синоптикът Красимир Стоев заяви, че засега спират прогнозите на сайта на НИМХ, най-вероятно ще има обаче и спиране към медиите. "Има реална опасност да спрат прогнозите до медиите, но ще продължим да изпълняваме задълженията си към международни организации и към съответните министерства", каза той.

Синоптикът коментира, че "най-странното нещо е, че преместването на НИМХ ще стане през Закона за водите".

Началникът на кабинета на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова, заяви, че няма проблем със средствата за Националния институт, а става дума само за структурни промени. „Осигурени са средства и запазване на програмите, по които НИМХ осъществяват в момента своите дейности. Освен това, проблемът е разискван и в рамките на коалиционния състав на правителството и има пълно разбирателство за необходимостта от тази структурна промяна, без, разбира се, да се засяга по никакъв начин правилното функциониране на НИМХ като институт“, каза тя.

Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология излязоха на протест в края на януари, когато стана ясно, че ще бъдат извадени от структурите на Министерството на образованието. Това беше заложено с проекта за закон за държавния бюджет през 2022 г., но според метеоролозите така те няма да получават финансиране за научна дейност - нещо, което беше опровергано от правителството на Кирил Петков след отвореното писмо на синоптиците към кабинета.

От МОН заявиха, че мястото на НИМХ е там, където се използва неговата експертиза – тоест в МОСВ. Министърът на образованието Николай Денков заяви, че МОН никога не е искало НИМХ да бъде преместен, но бившият служебен министър на екологията Асен Личев е пожелал това да се случи с писмо до ведомството на Денков на 16 юли 2021 г.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023