Снимка: © НИМХ

В Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обявиха протестна готовност заради планираната промяна в статута на метеорологичната служба и нейното финансиране с прехвърлянето ѝ от МОН към Министерството на околната среда и водите.

Синоптиците спряха прогнозите за времето в сайта си, където се появява бял екран със съобщение "НИМХ - в протестна готовност".

В предаването "12+3" по БНР синоптикът Красимир Стоев заяви, че засега спират прогнозите на сайта на НИМХ, най-вероятно ще има обаче и спиране към медиите. "Има реална опасност да спрат прогнозите до медиите, но ще продължим да изпълняваме задълженията си към международни организации и към съответните министерства", каза той.

Синоптикът коментира, че "най-странното нещо е, че преместването на НИМХ ще стане през Закона за водите".

Началникът на кабинета на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова, заяви, че няма проблем със средствата за Националния институт, а става дума само за структурни промени. „Осигурени са средства и запазване на програмите, по които НИМХ осъществяват в момента своите дейности. Освен това, проблемът е разискван и в рамките на коалиционния състав на правителството и има пълно разбирателство за необходимостта от тази структурна промяна, без, разбира се, да се засяга по никакъв начин правилното функциониране на НИМХ като институт“, каза тя.

Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология излязоха на протест в края на януари, когато стана ясно, че ще бъдат извадени от структурите на Министерството на образованието. Това беше заложено с проекта за закон за държавния бюджет през 2022 г., но според метеоролозите така те няма да получават финансиране за научна дейност - нещо, което беше опровергано от правителството на Кирил Петков след отвореното писмо на синоптиците към кабинета.

От МОН заявиха, че мястото на НИМХ е там, където се използва неговата експертиза – тоест в МОСВ. Министърът на образованието Николай Денков заяви, че МОН никога не е искало НИМХ да бъде преместен, но бившият служебен министър на екологията Асен Личев е пожелал това да се случи с писмо до ведомството на Денков на 16 юли 2021 г.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти

Москва поиска от Запада да премахне санкциите и го обвини за продоволствената криза

Путин каза, че е "напъно нереалистично" Русия да бъде излорана от съвременния свят

Нов орган за националната сигурност, начело с Асен Василев, предвиждат управляващите

Управляващите предлагат проект за нов орган за националната сигурност, оглавяван от Асен Василев

Управляващата коалиция се събира, за да обсъди Северна Македония

Управляващите партии се събират, за да обсъдят постигнатото дотук със Скопие

Подкупи, заплахи и 6 млн. лв. от "посредници": Скандалът със санитарния контрол на "Капитан Андреево"

Сигнал за предлаган подкуп от 6 милиона лева, обвинения в изнудване, формален контрол - история от европейска граница