Снимка: © Булевард България

Председателят на БСП Корнелия Нинова реагира остро на коментарите на президента Румен Радев по темата за Република Северна Македония и кандидатурата ѝ за Европейския съюз.

Министъра на икономиката обвини държавния глава в изкуствено създаване на съмнения за вдигане на ветото над РСМ от страна на правителстовото:

"Кабинетът не веднъж заяви: Няма да сваляме ветото. Единственият орган,който може да се произнася е парламентът. Министерски съвет прие през седмицата еднозначно решение: Всяко предложение от Брюксел да се изпраща в Народното събрание и то да решава. Мнозина питат защо Народното събрание? Ами отговорът е прост: защото Народното събрание е ратифицирало договора с Република Северна Македония. Никой друг орган не може да променя условията по този договор," написа Нинова във Facebook.

Тя поясни, че това е така, защото "в парламентарната република НС е най-висшият орган", в него "всичко е публично и прозрачно" и там може "управляващи, опозиция и обществото да се запознаят с истинските факти и никой да не ги манипулира".

"Г-н президент, искате ли да върнем модела Борисов, когато той взимаше еднолично решения и за него парламентът беше едно нищо," добави министърът.

"Стига сте заблуждавали българите. Няма да предадем българския национален интерес. Питам онези, които твърдяха, че на 24 май при посещението в Рим ще пуснем Македония: Къде сте? 24 май мина. Питам онези, които твърдят ,че до края на френското председателство през юни ще пуснем Македония: Ако на Европейския съвет другата седмица заявим - Не, ще излезете ли да се извините, че лъгахте?"

Председателят на БСП определи държанието на Радев като "подлост", тъй като цели да трупа личен рейтинг от родолюбието на българите:

"И господин президент, когато заявявате- те политиците да направят това, те политиците да не правят онова, не забравяйте, че вие също сте политик, при това един от първите в държавата," завърши публикацията си Корнелия Нинова.

По-рано през деня държавният глава определи френското предложение за вдигане на ветото за Северна Македония като стъпка в правилната посока и определи вписването на българите в преамбюла на македонската конституция за "положително, но недостатъчно", защото "има и още проблеми, които трябва да се решат."

Румен Радев към Кирил Петков за РСМ: Той не е куриер, а премиер


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо