Нинова: Г-н президент, да се използва родолюбието на българите за трупане на личен рейтинг е подлост Снимка: © Булевард България

Председателят на БСП Корнелия Нинова реагира остро на коментарите на президента Румен Радев по темата за Република Северна Македония и кандидатурата ѝ за Европейския съюз.

Министъра на икономиката обвини държавния глава в изкуствено създаване на съмнения за вдигане на ветото над РСМ от страна на правителстовото:

"Кабинетът не веднъж заяви: Няма да сваляме ветото. Единственият орган,който може да се произнася е парламентът. Министерски съвет прие през седмицата еднозначно решение: Всяко предложение от Брюксел да се изпраща в Народното събрание и то да решава. Мнозина питат защо Народното събрание? Ами отговорът е прост: защото Народното събрание е ратифицирало договора с Република Северна Македония. Никой друг орган не може да променя условията по този договор," написа Нинова във Facebook.

Тя поясни, че това е така, защото "в парламентарната република НС е най-висшият орган", в него "всичко е публично и прозрачно" и там може "управляващи, опозиция и обществото да се запознаят с истинските факти и никой да не ги манипулира".

"Г-н президент, искате ли да върнем модела Борисов, когато той взимаше еднолично решения и за него парламентът беше едно нищо," добави министърът.

"Стига сте заблуждавали българите. Няма да предадем българския национален интерес. Питам онези, които твърдяха, че на 24 май при посещението в Рим ще пуснем Македония: Къде сте? 24 май мина. Питам онези, които твърдят ,че до края на френското председателство през юни ще пуснем Македония: Ако на Европейския съвет другата седмица заявим - Не, ще излезете ли да се извините, че лъгахте?"

Председателят на БСП определи държанието на Радев като "подлост", тъй като цели да трупа личен рейтинг от родолюбието на българите:

"И господин президент, когато заявявате- те политиците да направят това, те политиците да не правят онова, не забравяйте, че вие също сте политик, при това един от първите в държавата," завърши публикацията си Корнелия Нинова.

По-рано през деня държавният глава определи френското предложение за вдигане на ветото за Северна Македония като стъпка в правилната посока и определи вписването на българите в преамбюла на македонската конституция за "положително, но недостатъчно", защото "има и още проблеми, които трябва да се решат."

Румен Радев към Кирил Петков за РСМ: Той не е куриер, а премиер


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024