Снимка: © bTV

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова обяви, че четворната управляваща коалиция е постигнала съгласие за усилване на ядрените мощности с изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Лидерът на БСП даде интервю пред bTV по темата с помощта към Украйна и оставката на военния министър Стефан Янев, но заедно с това обяви новината за АЕЦ.

„В такава сложна коалиция имаме различия по различни въпроси – и с „Белене“, и с ядрената енергетика. От вчера обаче, за радост, имаме прогрес. Вероятно ще има нов блок в Козлодуй“, каза Нинова.

„Настоявахме не само за „Белене“ – благодарение на нашето присъствие (б.а. – на БСП), на нашите искания се стигна до това – ето, имаме нов резултат. Ще имаме 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, заяви лидерът на БСП.

Все още от Министерски съвет няма информация по темата за подсилване на ядрената централа. Нинова не даде повече подробности.

На площадката на АЕЦ „Козлодуй” са изградени 6 енергийни блока с обща електрическа мощност 3760 MW, оборудвани с реактори с вода под налягане, които са най-често използваните в света. Към настоящия момент „АЕЦ Козлодуй” ЕАД експлоатира два ядрени енергийни блока – 5 и 6 блок с реактори тип ВВЕР-1000, и две хранилища за съхранение на отработено ядрено гориво (ОЯГ) – хранилище за ОЯГ с технология за съхранение под вода и хранилище за сухо съхранение на ОЯГ.

Темата беше актуална още по време на преговорите за коалиция. В споразумението между 4-те формации беше записано, че „необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане".

БСП не одобри позицията на Петков за АЕЦ "Белене": "Призоваваме да се спазва коалиционното споразумение"

БСП дълги години обещават изграждане на АЕЦ „Белене“ и по-рано този месец влязоха в конфликт с премиера Кирил Петков след изявленията му, че втора атомна централа няма да се изгражда. Тогава Изпълнителното бюро на БСП – тясното ръководство, предупреди „да се спазва коалиционното споразумение“, защото в него не се изключвал строежът на „Белене“. В коалицията не се обсъждаше публично АЕЦ „Козлодуй“.

В темата за атомните централи се наеси и президентът Румен Радев, който през февруари призова правителството и да сложи край на "непрекъснатото отлагане и изчакване" за строителството на АЕЦ "Белене". 

Малко след това вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви пред bTV, че не е привърженик на изграждането на централата. „Площадката в Белене не е подходяща, но сме поели коалиционен ангажимент да направим анализ. Не е подходяща, защото трябва да се лицензира нова площадка от ЕС, което е трудно. Имаме проблеми с кадровия състав – те са налице в Козлодуй, а трябва да градим и нов. Част от инфраструктурата също не е довършена, а тя е доста скъпа“, изясни той аргументите си.

Относно подкрепата за Украйна - Нинова заяви, че няма да се подпише под документ за изпращане на оръжия към страната в контекста на руската военна инвазия. Тя заяви, че ако в Министерски съвет има подобно гласуване, министрите на БСП ще гласуват "против", "но няма да се оттеглим от коалицията". Лидерът на БСП заяви, че към момента въпросът не е бил обсъждан на заседанията на правителството.

Мотивите ѝ са, че това би се тълкувало като намеса във войната. "Война има, осъждаме Русия и искаме да се спре. Приветстваме началото на преговорите между Русия и Украйна", каза Нинова. "Задействаме се с хуманитарна помощ - с прием и настаняване на хората от Украйна. Но съм против да изпращаме оръжия". Тя обяви, че партията остава на позиция против санкции срещу Москва.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка