Нинова: Имаме съгласие за нов блок на АЕЦ "Козлодуй" Снимка: © bTV

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова обяви, че четворната управляваща коалиция е постигнала съгласие за усилване на ядрените мощности с изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Лидерът на БСП даде интервю пред bTV по темата с помощта към Украйна и оставката на военния министър Стефан Янев, но заедно с това обяви новината за АЕЦ.

„В такава сложна коалиция имаме различия по различни въпроси – и с „Белене“, и с ядрената енергетика. От вчера обаче, за радост, имаме прогрес. Вероятно ще има нов блок в Козлодуй“, каза Нинова.

„Настоявахме не само за „Белене“ – благодарение на нашето присъствие (б.а. – на БСП), на нашите искания се стигна до това – ето, имаме нов резултат. Ще имаме 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, заяви лидерът на БСП.

Все още от Министерски съвет няма информация по темата за подсилване на ядрената централа. Нинова не даде повече подробности.

На площадката на АЕЦ „Козлодуй” са изградени 6 енергийни блока с обща електрическа мощност 3760 MW, оборудвани с реактори с вода под налягане, които са най-често използваните в света. Към настоящия момент „АЕЦ Козлодуй” ЕАД експлоатира два ядрени енергийни блока – 5 и 6 блок с реактори тип ВВЕР-1000, и две хранилища за съхранение на отработено ядрено гориво (ОЯГ) – хранилище за ОЯГ с технология за съхранение под вода и хранилище за сухо съхранение на ОЯГ.

Темата беше актуална още по време на преговорите за коалиция. В споразумението между 4-те формации беше записано, че „необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане".

БСП не одобри позицията на Петков за АЕЦ "Белене": "Призоваваме да се спазва коалиционното споразумение"

БСП дълги години обещават изграждане на АЕЦ „Белене“ и по-рано този месец влязоха в конфликт с премиера Кирил Петков след изявленията му, че втора атомна централа няма да се изгражда. Тогава Изпълнителното бюро на БСП – тясното ръководство, предупреди „да се спазва коалиционното споразумение“, защото в него не се изключвал строежът на „Белене“. В коалицията не се обсъждаше публично АЕЦ „Козлодуй“.

В темата за атомните централи се наеси и президентът Румен Радев, който през февруари призова правителството и да сложи край на "непрекъснатото отлагане и изчакване" за строителството на АЕЦ "Белене".

Малко след това вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви пред bTV, че не е привърженик на изграждането на централата. „Площадката в Белене не е подходяща, но сме поели коалиционен ангажимент да направим анализ. Не е подходяща, защото трябва да се лицензира нова площадка от ЕС, което е трудно. Имаме проблеми с кадровия състав – те са налице в Козлодуй, а трябва да градим и нов. Част от инфраструктурата също не е довършена, а тя е доста скъпа“, изясни той аргументите си.

Относно подкрепата за Украйна - Нинова заяви, че няма да се подпише под документ за изпращане на оръжия към страната в контекста на руската военна инвазия. Тя заяви, че ако в Министерски съвет има подобно гласуване, министрите на БСП ще гласуват "против", "но няма да се оттеглим от коалицията". Лидерът на БСП заяви, че към момента въпросът не е бил обсъждан на заседанията на правителството.

Мотивите ѝ са, че това би се тълкувало като намеса във войната. "Война има, осъждаме Русия и искаме да се спре. Приветстваме началото на преговорите между Русия и Украйна", каза Нинова. "Задействаме се с хуманитарна помощ - с прием и настаняване на хората от Украйна. Но съм против да изпращаме оръжия". Тя обяви, че партията остава на позиция против санкции срещу Москва.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023