Петков иска оставката на Стефан Янев: Никой министър няма право на собствена външна политика Снимка: © Булевард България

Кирил Петков ще поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев да бъде гласувана на извънредно заседание на Народното събрание във вторник. Премиерът обяви три причини за освобождаването на бившия служебен министър-председател, който атакува пряко колегите си от кабинета в дълъг Facebook-пост в неделя вечерта.

"Аз работих успешно с министър Янев по време на първия служебен кабинет и подкрепям политиката за инвестиции в българската армия и откриване на всички дефицити в нея, така че да имаме реално опериращи бойни групи", каза Петков. Но никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук", заяви премиерът.

"Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Ние не гоним стабилност, а принципни позиции".

"Трето, мой военен министър не може да използва думата операция вместо думата война. Операция не може да се нарече, когато хиляди военни от едната и другата страна вече са убити", каза Петков за руската военна инвазия в Украйна. "Те са по-малки от моята голяма дъщеря. Когато и тази нощ се обстрелваше по българското малцинство в Украйня, когато българи се криеха в бомбоубежищата, не можем да говорим за операция".

Премиерът заяви, че след заседанието на Министерски съвет ще стане ясно името на следващия министър на отбраната.

Според думите на Петков - българиският интерес не е да сведем глава, а когато виждаме нещо, което е "толсоква очевадно и не сме съгласни, не може да си мълчим". "Българският интерес е този, когато използваме гласа на българското правителство остро да осъжда политики и действия дори на великите сили", заяви премиерът.

Той каза, че ЕС никога не е бил по-единен. "Когато виждаме, че една славянска страна напада друга славянска страна без реален повод в една братоубийствена война – трябва да заявим с ясен глас: "Тази война трябва да спре". България и ЕС трябва да направят всичко възможно това да приключи", каза Петков.

Стефан Янев беше критикуван за колебливата си позиция относно подкрепата за Украйна и отказваше да използва думата "война", за да опише руската инвазия в страната. В публикацията си във Facebook той нарече колегите си от кабинета "аматьори", а подходът им - "авантюристичен и незрял".

"Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред", написа министърът на отбраната. Добави, че атаките срещу него целят "да бъде освободен поста на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там".

Според Янев цари хаотичност и "тежка неадекватност" и решенията, които предстоят да се вземат, не са в интерес на България и дори са опасни за нея. В "Панорама" по БНТ в петък той заяви, че отстраняването му от кабинета ще наруши стабилността на правителството.

Янев заяви в неделя, че няма сам да подаде оставка заради напрегнатата международна ситуация. Попитан какви ангажименти трябва да поеме България във връзка с кризата, Кирил Петков заяви: "Най-големият гарант за сигурността на България е да говорим с единен глас с ЕС. Ако всяка държава членка си прави сама външната политика през Фейсбук, ставаме слаби. България ще поеме анжажиментите, които трябва да поеме в рамките на ЕС и като съюзник на НАТО".

„Ще свикаме извънредно заседание на Народното събрание, защото по време на криза една страна не трябва да остава без министър на отбраната. Ще научите името на предложения министър след Министерски съвет днес, като трябва да го обсъдим с коалиционните партньори“, заяви още премиерът и добави, че коалицията е единна по искането за оставка на Стефан Янев.

Българското правителство работи с Червения кръст, за да съберем одеяла и дрехи, които да изпратим към Украйна в най-бърз порядък, каза Петков. Военно-логистичната подкрепа ще бъде изцяло в рамките на европейската и натовската помощ към Украйна.

Кабинетът ще обсъди днес евакуирането на 140 българи от Киев. "Имаме прозорец, опитваме да уговорим зелен коридор да ги извадим от страната днес", отбеляза министър-председателят.

Отделно на заседанието на Министерски съвет ще се обсъди ядрената заплаха, която Путин направи вчера. "Може да е само опит за сплашване, но нямаме гаранции", каза Кирил Петков.


Как да помогнем на Украйна - организации, институции и банкови сметки (обновена)

Безпрецедентно: Европа взе решение да въоръжи Украйна

Санкциите вече дават ефект - рублата поевтиня с близо 30%, дъщерни дружества на Сбербанк фалират


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023