Административният съд София-град се е произнесъл по жалбите на А1 и Теленор за увеличаване на цените на абонаментните планове, като е отсъдил в полза на Комисията за защита на потребителите.

Това обяви на брифинг министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Тя се похвали с „победа на първа инстанция“ срещу мобилните оператори.

КЗП издаде две заповеди на 29 декември 2021 г., с които забрани на А1 и Теленор да въвеждат увеличение на цените на абонаментните планове с отчитане на инфлацията от последните 2 години. Според КЗП операторите имат право да индексират месечните абонаментни такси с обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени - но само за една предходна година, а не едновременно за 2020 и 2021. Виваком не попадаше в заповедите.

Двата засегнати оператора обявиха, че с документите не се забранява индексацията по принцип. А1 заявиха, че увеличението на цените е неизбежно и обвиниха КЗП и Нинова в „популизъм“.

A1: Заповедта на КЗП не забранява индексацията, вдигането на цените е неизбежно

Мотивите на Теленор са, че индексирането на цените по договорите на потребителите не представлява особено важен обществен интерес.

„Съдът оставя без уважение жалбата на Теленор България за отмяна изцяло на предварителното изпълнение на нашата заповед. Той отчита, че вдигането на цените е от много висок обществен интерес и така жалбата става несъстоятелна“, каза Нинова след решението на съда.

То може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд и според министъра на икономиката операторите ще предприемат този ход.

Тя определи решението на първа инстанция като „малка победа, с която да помогнем на българските граждани срещу нелоялните търговски практики и опита на някои да трупат печалба на гърба на гражданите през трудните зимни месеци“.

„Те сигурно ще обжалват, но за нас е важна тази първа стъпка. Ще продължим тази политика до край. Не повишавайте цените, докато тече този процес. Повишаването на цените ще бъде незаконно“, обърна се тя към операторите. „Не пращайте на хората тези есемеси, това е подвеждаща информация – че вдигате цените. Не можете да го направите, докато тече съдебният процес. Защитата на потребителите става цел №1 за министерството на икономиката и за правителството“.

В края на 2021 г. от А1 публикуваха ориентировъчна таблица с поскъпването, което ще е 0,41 лв. при текущите такси от 10 лв. или 1,23 лв. при план от 30 лв. на месец.

Теленор планираше поскъпването да е около 5%, като отново се позовават на събирането на две поредни годишни повишения на потребителския индекс. 

Виваком, от своя страна, също обяви намерение да повиши таксите си, но въведе по-различен модел на изчисление - с 0,50 лв. за всички настоящи месечни абонаменти до 19,99 лв. и с 1 лв. за по-скъпите планове. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"