Нинова обяви "победа на първа инстанция" срещу мобилните оператори

Административният съд София-град се е произнесъл по жалбите на А1 и Теленор за увеличаване на цените на абонаментните планове, като е отсъдил в полза на Комисията за защита на потребителите.

Това обяви на брифинг министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Тя се похвали с „победа на първа инстанция“ срещу мобилните оператори.

КЗП издаде две заповеди на 29 декември 2021 г., с които забрани на А1 и Теленор да въвеждат увеличение на цените на абонаментните планове с отчитане на инфлацията от последните 2 години. Според КЗП операторите имат право да индексират месечните абонаментни такси с обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени - но само за една предходна година, а не едновременно за 2020 и 2021. Виваком не попадаше в заповедите.

Двата засегнати оператора обявиха, че с документите не се забранява индексацията по принцип. А1 заявиха, че увеличението на цените е неизбежно и обвиниха КЗП и Нинова в „популизъм“.

A1: Заповедта на КЗП не забранява индексацията, вдигането на цените е неизбежно

Мотивите на Теленор са, че индексирането на цените по договорите на потребителите не представлява особено важен обществен интерес.

„Съдът оставя без уважение жалбата на Теленор България за отмяна изцяло на предварителното изпълнение на нашата заповед. Той отчита, че вдигането на цените е от много висок обществен интерес и така жалбата става несъстоятелна“, каза Нинова след решението на съда.

То може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд и според министъра на икономиката операторите ще предприемат този ход.

Тя определи решението на първа инстанция като „малка победа, с която да помогнем на българските граждани срещу нелоялните търговски практики и опита на някои да трупат печалба на гърба на гражданите през трудните зимни месеци“.

„Те сигурно ще обжалват, но за нас е важна тази първа стъпка. Ще продължим тази политика до край. Не повишавайте цените, докато тече този процес. Повишаването на цените ще бъде незаконно“, обърна се тя към операторите. „Не пращайте на хората тези есемеси, това е подвеждаща информация – че вдигате цените. Не можете да го направите, докато тече съдебният процес. Защитата на потребителите става цел №1 за министерството на икономиката и за правителството“.

В края на 2021 г. от А1 публикуваха ориентировъчна таблица с поскъпването, което ще е 0,41 лв. при текущите такси от 10 лв. или 1,23 лв. при план от 30 лв. на месец.

Теленор планираше поскъпването да е около 5%, като отново се позовават на събирането на две поредни годишни повишения на потребителския индекс.

Виваком, от своя страна, също обяви намерение да повиши таксите си, но въведе по-различен модел на изчисление - с 0,50 лв. за всички настоящи месечни абонаменти до 19,99 лв. и с 1 лв. за по-скъпите планове.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Колата на основен свидетел срещу "Осемте джуджета" е открадната

Кражбата се е случила дни след като той е свидетелствал по дело срещу Борислав Сарафов

13:32 - 21.02.2024
Европейски дневници

Европейският съюз прие 13-ия пакет санкции срещу Русия

Очаква се те да влязат в сила навръх навършването на две години от началото на пълномащабната руска война в Украйна.

13:07 - 21.02.2024
Кино и сериали

True Detective заслужаваше много повече от този финал

Най-доброто, което можете да направите след финала на "True Detective: Night Country", е да си пуснете първия сезон на сериала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън

12:11 - 21.02.2024
Важно днес

"Пирогов" и министерството в спор - какво пише в доклад на финансовата инспекция

Болницата твърди, че не са открити нарушения. МЗ - че не е виждала доклада, който поиска

12:01 - 21.02.2024
Важно днес

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София

Външна фирма организира транспорта на 100-те стари БТР-а и затова се бави

11:04 - 21.02.2024
Текстове от партньори

Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас

В рамките на шестте издания компанията е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна

10:22 - 21.02.2024
Важно днес

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

И други политически затворници са уязвими, предупреждава журналистът пред "Медуза"

09:52 - 21.02.2024
Важно днес

Днес ВСС ще изслуша апелативния прокурор на София по случая с изнудваните гръцки бизнесмени

ВСС ще изслуша днес по негова молба и Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба.

08:07 - 21.02.2024