Нинова обяви "победа на първа инстанция" срещу мобилните оператори

Административният съд София-град се е произнесъл по жалбите на А1 и Теленор за увеличаване на цените на абонаментните планове, като е отсъдил в полза на Комисията за защита на потребителите.

Това обяви на брифинг министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Тя се похвали с „победа на първа инстанция“ срещу мобилните оператори.

КЗП издаде две заповеди на 29 декември 2021 г., с които забрани на А1 и Теленор да въвеждат увеличение на цените на абонаментните планове с отчитане на инфлацията от последните 2 години. Според КЗП операторите имат право да индексират месечните абонаментни такси с обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени - но само за една предходна година, а не едновременно за 2020 и 2021. Виваком не попадаше в заповедите.

Двата засегнати оператора обявиха, че с документите не се забранява индексацията по принцип. А1 заявиха, че увеличението на цените е неизбежно и обвиниха КЗП и Нинова в „популизъм“.

A1: Заповедта на КЗП не забранява индексацията, вдигането на цените е неизбежно

Мотивите на Теленор са, че индексирането на цените по договорите на потребителите не представлява особено важен обществен интерес.

„Съдът оставя без уважение жалбата на Теленор България за отмяна изцяло на предварителното изпълнение на нашата заповед. Той отчита, че вдигането на цените е от много висок обществен интерес и така жалбата става несъстоятелна“, каза Нинова след решението на съда.

То може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд и според министъра на икономиката операторите ще предприемат този ход.

Тя определи решението на първа инстанция като „малка победа, с която да помогнем на българските граждани срещу нелоялните търговски практики и опита на някои да трупат печалба на гърба на гражданите през трудните зимни месеци“.

„Те сигурно ще обжалват, но за нас е важна тази първа стъпка. Ще продължим тази политика до край. Не повишавайте цените, докато тече този процес. Повишаването на цените ще бъде незаконно“, обърна се тя към операторите. „Не пращайте на хората тези есемеси, това е подвеждаща информация – че вдигате цените. Не можете да го направите, докато тече съдебният процес. Защитата на потребителите става цел №1 за министерството на икономиката и за правителството“.

В края на 2021 г. от А1 публикуваха ориентировъчна таблица с поскъпването, което ще е 0,41 лв. при текущите такси от 10 лв. или 1,23 лв. при план от 30 лв. на месец.

Теленор планираше поскъпването да е около 5%, като отново се позовават на събирането на две поредни годишни повишения на потребителския индекс.

Виваком, от своя страна, също обяви намерение да повиши таксите си, но въведе по-различен модел на изчисление - с 0,50 лв. за всички настоящи месечни абонаменти до 19,99 лв. и с 1 лв. за по-скъпите планове.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024