Нинова отказа да заяви подкрепа за Радев: "Ще видите в неделя дали ще гласувам"

Корнелия Нинова отправи многозначително послание към Румен Радев, след като на въпроса дали ще гласува в неделя, не заяви директна подкрепа за кандидатурата му, а отговори "Ще видите на втория тур".

Нинова даде интервю за bTV часове след като обяви, че подава оставка като председател на БСП заради "катастрофалния" резултат на изборите на 14 ноември.

На въпроса дали партията все още подкрепя двойката Румен Радев и Илияна Йотова, тя отново избегна категоричен отговор: "Членовете на БСП са номинирали Румен Радев в много голямата си част. Те са умни хора, с главите си, те решават".

Преди това Нинова напомни, че "тя е довела на "Позитано" 20" бъдещия президент и че вътре в партията е имало съпротива срещу кандидатурата му.

Тя отрече да има личен конфликт, а "принципни различия" с него. Нинова напомни за два случая, при които Радев е провокирал недоволство в БСП - при речта си в края на 44 Народно събрание, когато отправил послание, че "вие (депутатите) сте статуквото, а промяната е навън на площадите", и когато е поставил "гражданите срещу партиите".

Нинова обяви, че поема цялата отговорност за провала на БСП и падането до четвърто място сред националните партии, но неколкократно отправи упреци към "задкулисието" - включително като го асоциира с група около служебния кабинет на Стефан Янев.

"Аз поемам отговорността, аз съм виновната и си подавам оставката. Това не е процес от вчера в БСП. Наясно бях, че като започнах промяната, ме очаква това. Дълбоката промяна за съжаление беше представяна като дребнави битови разправии в БСП, а това беше голяма битка със задкулисието, което Борисов хранеше. Докато той беше на власт, даваше обществени поръчки на хора от БСП, опоненти. Когато Борисов падна от власт тази част се премести в служебния кабинет. Една и съща система, едно и също задкулисие се хранят от всяка власт", каза Нинова в "Лице в лице".

Тя определи "Продължаваме промяната" като "президентска" партия заради публичната подкрепа от страна на Радев и опитите за привличане на част от социалистическия актив към новата формация.

Нинова каза, че няколко пъти е разговаряла с президента и е "предупредила" за позицията на БСП. Поискала е от него и да не допуска членове на служебния кабинет да се ангажират с вътрешнопартийни разговори, защото това "злепоставя президента".

В същото време, тя посочи, че не обвинява ПП на Кирил Петков за електоралния срив на БСП. Във вторник Нинова е провела първия си разговор с Петков и Василев за евентуално коалиционно бъдещо управление. Очаква се в събота - деня преди втория тур на президентския вот - Националния съвет на БСП да се събере, за да реши да даде мандат на ръководството (в оставка) за преговори с "Продължаваме промяната".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024