Снимка: © bTV

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че левицата ще се отзове за разговори за сформиране на редовно правителство в 47-ото Народно събрание, но ги обвърза със създаване на мнозинство за бързо приемане на бюджета за 2022 г.

Социалистите могат да паднат до 4-ото място след "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС и ДПС, ако съдим по 95% от паралелното преброяване на социологическа агенция "Галъп".

Първи резултати от изборите: 6+1 партии и сблъсък за първото място между ГЕРБ и "Продължаваме промяната"

"Трудното започва от утре, вече очевидно, че и "Възраждане" влизат в парламента и така той става още по-фрагментиран. Ще е нужна по-голяма мъдрост и разумни решения. Ще се отзовем за разговори за правителство, ако бъдем поканени – ние сме диалогични, разумни, имаме конкретни предложения. Преди това трябва да обърнем внимание на друго - нямаме време да примеем бюджета за 2022. От опита в предния парламент знаем колко е трудно събиране на мнозинство за приемане на бюджета, но тогаав успяхме", каза Нинова.

"За нас на първо място са програмата и политиките – ще подходим първо с приоритетите, а след това с останалите въпроси", коментира тя разговорите за кабинет, без да спомене с кого ще се водят дискусии.

Нинова каза, че оставката ѝ не е на дневен ред. "Позицията, която имахме в 46-ия парламент - на диалогична партия, ни помогна да няма този срив като при другите партии на промяната", смята тя.

Нинова каза, че Националният съвет и Коалиционният съвет на БСП ще проведат събрания и тогава ще се реши как ще се подхожда към "партньорите в парламента".

"От опит ще кажа, че предварителното поставяне на червени линии в особено сложна ситуация би било грешка. Но ние ще отидем с ясна програма и приоритети, искаме да ги обсъждаме колегиално, с взаимно уважение, да намерим общото", каза лидерът на левицата.

Приоритетите на БСП са справяне с енергийната криза, здравна политика, която да намали болните и починалите от коронавируса, образованието на децата, обезщетения за младите семейства, които состават вкъщи, АЕЦ Белене. "Това не са червени линии, а приоритети", отбеляза Нинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти