Нинова: Ще се отзовем за разговори за правителство, ако бъдем поканени Снимка: © bTV

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че левицата ще се отзове за разговори за сформиране на редовно правителство в 47-ото Народно събрание, но ги обвърза със създаване на мнозинство за бързо приемане на бюджета за 2022 г.

Социалистите могат да паднат до 4-ото място след "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС и ДПС, ако съдим по 95% от паралелното преброяване на социологическа агенция "Галъп".

Първи резултати от изборите: 6+1 партии и сблъсък за първото място между ГЕРБ и "Продължаваме промяната"

"Трудното започва от утре, вече очевидно, че и "Възраждане" влизат в парламента и така той става още по-фрагментиран. Ще е нужна по-голяма мъдрост и разумни решения. Ще се отзовем за разговори за правителство, ако бъдем поканени – ние сме диалогични, разумни, имаме конкретни предложения. Преди това трябва да обърнем внимание на друго - нямаме време да примеем бюджета за 2022. От опита в предния парламент знаем колко е трудно събиране на мнозинство за приемане на бюджета, но тогаав успяхме", каза Нинова.

"За нас на първо място са програмата и политиките – ще подходим първо с приоритетите, а след това с останалите въпроси", коментира тя разговорите за кабинет, без да спомене с кого ще се водят дискусии.

Нинова каза, че оставката ѝ не е на дневен ред. "Позицията, която имахме в 46-ия парламент - на диалогична партия, ни помогна да няма този срив като при другите партии на промяната", смята тя.

Нинова каза, че Националният съвет и Коалиционният съвет на БСП ще проведат събрания и тогава ще се реши как ще се подхожда към "партньорите в парламента".

"От опит ще кажа, че предварителното поставяне на червени линии в особено сложна ситуация би било грешка. Но ние ще отидем с ясна програма и приоритети, искаме да ги обсъждаме колегиално, с взаимно уважение, да намерим общото", каза лидерът на левицата.

Приоритетите на БСП са справяне с енергийната криза, здравна политика, която да намали болните и починалите от коронавируса, образованието на децата, обезщетения за младите семейства, които состават вкъщи, АЕЦ Белене. "Това не са червени линии, а приоритети", отбеляза Нинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024