Снимка: © bTV

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че левицата ще се отзове за разговори за сформиране на редовно правителство в 47-ото Народно събрание, но ги обвърза със създаване на мнозинство за бързо приемане на бюджета за 2022 г.

Социалистите могат да паднат до 4-ото място след "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС и ДПС, ако съдим по 95% от паралелното преброяване на социологическа агенция "Галъп".

Първи резултати от изборите: 6+1 партии и сблъсък за първото място между ГЕРБ и "Продължаваме промяната"

"Трудното започва от утре, вече очевидно, че и "Възраждане" влизат в парламента и така той става още по-фрагментиран. Ще е нужна по-голяма мъдрост и разумни решения. Ще се отзовем за разговори за правителство, ако бъдем поканени – ние сме диалогични, разумни, имаме конкретни предложения. Преди това трябва да обърнем внимание на друго - нямаме време да примеем бюджета за 2022. От опита в предния парламент знаем колко е трудно събиране на мнозинство за приемане на бюджета, но тогаав успяхме", каза Нинова.

"За нас на първо място са програмата и политиките – ще подходим първо с приоритетите, а след това с останалите въпроси", коментира тя разговорите за кабинет, без да спомене с кого ще се водят дискусии.

Нинова каза, че оставката ѝ не е на дневен ред. "Позицията, която имахме в 46-ия парламент - на диалогична партия, ни помогна да няма този срив като при другите партии на промяната", смята тя.

Нинова каза, че Националният съвет и Коалиционният съвет на БСП ще проведат събрания и тогава ще се реши как ще се подхожда към "партньорите в парламента".

"От опит ще кажа, че предварителното поставяне на червени линии в особено сложна ситуация би било грешка. Но ние ще отидем с ясна програма и приоритети, искаме да ги обсъждаме колегиално, с взаимно уважение, да намерим общото", каза лидерът на левицата.

Приоритетите на БСП са справяне с енергийната криза, здравна политика, която да намали болните и починалите от коронавируса, образованието на децата, обезщетения за младите семейства, които состават вкъщи, АЕЦ Белене. "Това не са червени линии, а приоритети", отбеляза Нинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед