Снимка: © Screenshot/bTV

Служебният кабинет дава непоследователни и противоречиви сигнали относно възобновяването на преговорите с руската компания "Газпром" и не гледа сериозно на въпроса. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за bTV.

Като аргумент тя изтъкна, че между министрите в правителството има противоречива информация, тъй като служебният премиер Гълъб Донев е казал, че не знае кой точно ще преговаря с руския енергиен гигант, докато изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева е заявила, че разговорите се водят на високо политическо ниво.

Нинова отново посочи, че разговори с "Газпром" трябва да се водят и ако от там предложат по-ниски цени за доставката на газ, от партията са "за" възстановяване на отношенията. През април руската компания едностранно прекрати газовите доставки за страната в нарушение на сключения договор. България беше само една от няколко засегнати страни от ЕС, като преди ден предприятието съобщи, че ще ограничи газа и за Франция.

"Газпром" намалява доставките на газ и за Франция

Въпреки това лидерът на БСП заяви, че е необходимо да се възстанови политичиеският диалог по темата. Попитана дали не е рисково България да води подобни разговори със страна, която е във война, Нинова даде за пример дискусиите между френския президент Еманюел Макрон и руския лидер Владимир Путин по газови въпроси.

"Големите европейски лидери го правят. Необходимо е да се поддържа този диалог - така че мисля, че това трябва да се прави", каза тя.

На въпрос защо предишното правителство не е осигурило втечнен газ, Нинова отвърна:

"Кабинетът падна. Салиха ни с вот на недоверие, бяха осигурени танкерите, затова не осигурихме втеченен газ. Изглежда, че служебният кабинет не натисна достатъчно, за да осигури терминал в Гърция".

Тя заговори и за разделителните линии в политиката, като каза, че от едната страна стоят ГЕРБ и служебният кабинет, които говорят еднакво за това, че се "очертава страшен дефицит, идва катаклизъм и всяват паника в хората".

"Тяхната линия е стягане на колана, рязане на социални разходи и социалната програма на БСП трябва да се уреже за да не изпаднем във финансов колапс", изтъкна лидерът на БСП.

Според нея от другата страна на тази линия стои БСП, която се е доказала в предишното правителство и заедно с коалиционните си партньори от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" е постигнала значителни успехи. Като такъв Нинова посочи оставен излишък от 1,5 млрд. лв. в държавния бюджет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвиняемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев няма да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер