"Газпром" намалява доставките на газ и за Франция Снимка: © Getty Images

Руският енергиен гигант "Газпром" ще намали доставките на газ за френската компания "Engie" заради спор относно договорите, съобщиха от френското предприятие.

Европа вече беше уведомена, че "Газпром" ще спре газопровода "Северен поток 1", доставящ газ до Германия, от 31 август до 2 септември за профилактика и има известни опасения, че Москва може да засили натиска, като забави пускането му.

В изявлението си "Engie" не дава подробности за естеството на спора между нея и руската компания относно прилагането на договорите. Доставките вече бяха намалели значително от началото на войната в Украйна, като през последните месеци те са в размер на 1,5 тераватчаса (TWh).

"Много ясно е, че Русия използва газа като военно оръжие и ние трябва да се подготвим за най-лошия сценарий на пълно прекъсване на доставките", заяви министърът на енергийния преход на Франция Агнес Пание-Рунашер пред радио "Франс Интер".

"Газпром" спира доставките на газ по "Северен поток" за три дни

Помощник на министъра коментира пред "Ройтерс", че страната е диверсифицирала енергийните си доставки и последните съкращения от страна на руската компания няма да застрашат зимните ресурси на газ. Френция обаче има други проблеми, свързани с прекъсванията в ядрения сектор, където производството бележи 30-годишно дъно, а атомната енергия представлява около 70% от производството на електроенергия в страната.

"Engie вече е осигурила необходимите количества, за да изпълни ангажиментите си към своите клиенти и собствените си изисквания, и е въвела няколко мерки, за да намали значително преките финансови и физически последици, които биха могли да възникнат в резултат на прекъсване на доставките на газ от страна на Газпром", се казва в изявление на предприятието.

Прекъсването и намаляването на доставките от страна на Русия доведе до рязко покачване на цените на газа и принуди европейските правителства да се борят за алтернативни доставки на прага на зимата.

В понеделник френският премиер Елизабет Борн призова компаниите да изготвят планове за пестене на енергия до следващия месец, като предупреди, че те ще са сред първите засегнати, ако страната бъде принудена да ограничи доставките на газ и електроенергия. Франция е по-слабо зависима от вноса на газ от Русия в сравнение с някои свои съседи. Доставките от "Газпром" в началото на войната съставляваха около 17% от потреблението в страната, но според последни данни и този процент вече значително намален.

Новината за действията на руския енергиен гигант идва в момент, в който служебното правителство в България се опитва да преговаря с Москва по темата с действащия договор на "Булгаргаз" до края на годината, ангажиментите по който Русия спря да изпълнява, спирайки газа за България през април. Причината - едностранно променените условия по договора в частта валута на плащане, които "Булгаргаз" не прие. Преди ден служебният министър Росен Христов даде Франция за пример как купувала газ в рубли, но на уточняващите въпроси възможно ли е това да правят държавни компании, без да нарушават санкциите срещу Москва, въведени от Европейската комисия, не отговори по същество. И нарече темата "технически детайли".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Как ще изглежда България през 2050 г.?

Булевард България продължава да изследва българите между 16 и 25 години с проекта "Млада България"

11:04 - 28.02.2024
Важно днес

Адвокатът на Навални е бил задържан в Москва

Василий Дубков е задържан за "нарушаване на обществения ред"

10:47 - 28.02.2024
Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Нотариуса е бил подслушван и следен три месеца преди да бъде убит

СРС-тата ще се приложат като веществени доказателства

10:06 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024