Снимка: © Булевард България

Татяна Дончева е поискала от Корнелия Нинова да е съпредседател на коалицията и в името на формацията да се добави „Д 21“ („Движение 21“), за да се присъедини към БСП. Това са две от трите причини, заради които споразумението между зам.-председателя на 45-ото Народно събрание и лидера на социалистите пропадна.

В неделя Дончева обяви, че „Движение 21“ остава във формацията „Изправи се! Мутри вън!“ на Мая Манолова за изборите на 11 юли. Така тя не се присъедини към „широката лява коалиция“, към която Нинова привлече АБВ на Румен Петков и Георги Първанов, както и „Нормална България“ на Георги Кадиев.

„Да се направи голяма коалиция не е лесна работа и се изисква много дипломатичност, диалогичност и взаимно уважение“, написа Нинова във Facebook на 24 май. „За да няма спекулации и грешни внушения, съюз между “БСП за България” и “Движение 21” не се състоя по три причини“.

„Татяна Дончева поиска пред екипа за преговори да се промени името на коалицията и тя да се казва “БСП за България - Д21”. Това можеше да блокира изобщо явяването ни на избори, тъй като подписката от 10 000 подписа за регистрация вече е събрана за старото име и до 26.05 няма време за нова подписка и регистрация с ново име. Отделно от това е доста некоректно към другите, при участието на седем и повече партии, само “Движение 21” да фигурира в името“, обясни лидерът на социалистите.

Втората причина е, че Дончева е поискала да е съпредседател. „Останалите 6 председатели на партии съвсем естествено не се съгласиха те да са странични наблюдатели. А и не е справедливо спрямо тях, с някои от които сме заедно много години“, написа Нинова.

По думите ѝ – лидерът на „Движение 21“ е пожелала да получи и две водачески места за нея и заместника ѝ и три на границата на избираемите плюс гарантирана субсидия, „каквито възможности няма за всички“.

Татяна Дончева е бивш кадър на БСП, а в 45-ото Народно събрание влезе като част от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ и беше избрана за зам.-председател на парламента.

„Всеки има право на избор. Желая успех на всички участници в изборите. Ние днес продължаваме с подписването на споразумения с други партии и граждански структури вляво“, обяви Нинова. По-късно през деня тя подписа споразумение с професор Минчо Христов, представляващ Движение на непартийните кандидати, за общо явяване на изборите за 46-о Народно събрание.


Жан Виденов ще е секретар на новата "лява алтернатива"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът