"Нито една копейка" в Gemcorp: Николай Василев защити фонда въпреки връзките с Авдолян

Бившият вицепремиер Николай Василев реши да защити държавния меморандум с инвестиционната компания Gemcorp на Атанас Бостанджиев въпреки разкритията за руското финансиране на фонда от 2014 до 2020 г.

Василев участва в интервю за "Лице в лице" на bTV часове след като Financial Times публикува собствено разследване, проследяващо отношенията на Gemcorp от създаването ѝ до края на 2020 г. с руския олигарх Алберт Авдолян. В статията се описваха и връзките на самия Бостанджиев с Русия (той е бивш ръководител на българското звено "ВТБ Кепитал" до 2014 г.), дори след откупуването на дела на Авдолян преди две години. Още по-рано BIRD цитира данни на американското финансово разузнаване, които описват и Бостанджиев, и Адволян като "руски политически свързани лица".

FT посочва, че българският инвестиционен банкер е опитвал да посредничи в сделка за продажба на руските ваксини "Спутник V" в Гана, но проектът не е осъществен.

Николай Василев направи уточнението, че "нито е свързан, нито е адвокат" на Gemcorp, но по негова информация "няма нито една копейка руски пари". Той все пак не отрече нито един факт от изнесената информация във Financial Times и препрати всички въпроси към самите управители на Gemcorp, но акцентира на това, че от 2020 г. досега мажоритарни собственици са Атанас Бостанджиев и Първолета Щерева.

Василев определи двамата като потенциални участници в "националния отбор от инвестиционни банкери на България" заради опита си в банки като Merrill Lynch и Goldman Sachs и ги постави наравно с бившия си колега от НДСВ и бивш финансов министър Милен Велчев.

До 2014 г. Атанас Бостанджиев е член на съвета на директорите на "ВТБ Капитал" в България, в който влизат Милен и Георги Велчеви. Компанията беше акционер във фалиралата банка КТБ на Цветан Василев като представител на руската държавна Внешторбанк. След като Бостанджиев напусна дружеството на ВТБ и създаде Gemcorp, фондът му отново направи опит да участва в спасяването на Корпоративна банка, но безуспешно.

"Когато някои идва с 1 млрд. долара, би следвало, ако това е читава компания, ние да искаме да дойдат в България, а... не по български да оклепваме и да омаскаряваме достойни български граждани, които искат да инвестират в родината си", беше коментарът му.

Василев обяви, че ако правителството е успяло да привлече толкова голяма инвестиция, то трябва да бъде подкрепено, като направи уговорката: "освен ако не се окаже, че някои от тези притеснения, които всички имаме, са верни".

Той отрече предварителните информации, че Gemcorp се интересува от строителство на предполагаемия бъдещ завод за батерии в Марица Изток, и посочи, че компанията няма отношение към обществени поръчки и бюджетни средства в България, няма нищо общо с еврофондове и няма нищо общо с Плана за възстановяване.

"Ако още малко ги омаскарим, хората ще отидат да инвестират в Румъния и Македония", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024