"Нито една копейка" в Gemcorp: Николай Василев защити фонда въпреки връзките с Авдолян

Бившият вицепремиер Николай Василев реши да защити държавния меморандум с инвестиционната компания Gemcorp на Атанас Бостанджиев въпреки разкритията за руското финансиране на фонда от 2014 до 2020 г.

Василев участва в интервю за "Лице в лице" на bTV часове след като Financial Times публикува собствено разследване, проследяващо отношенията на Gemcorp от създаването ѝ до края на 2020 г. с руския олигарх Алберт Авдолян. В статията се описваха и връзките на самия Бостанджиев с Русия (той е бивш ръководител на българското звено "ВТБ Кепитал" до 2014 г.), дори след откупуването на дела на Авдолян преди две години. Още по-рано BIRD цитира данни на американското финансово разузнаване, които описват и Бостанджиев, и Адволян като "руски политически свързани лица".

FT посочва, че българският инвестиционен банкер е опитвал да посредничи в сделка за продажба на руските ваксини "Спутник V" в Гана, но проектът не е осъществен.

Николай Василев направи уточнението, че "нито е свързан, нито е адвокат" на Gemcorp, но по негова информация "няма нито една копейка руски пари". Той все пак не отрече нито един факт от изнесената информация във Financial Times и препрати всички въпроси към самите управители на Gemcorp, но акцентира на това, че от 2020 г. досега мажоритарни собственици са Атанас Бостанджиев и Първолета Щерева.

Василев определи двамата като потенциални участници в "националния отбор от инвестиционни банкери на България" заради опита си в банки като Merrill Lynch и Goldman Sachs и ги постави наравно с бившия си колега от НДСВ и бивш финансов министър Милен Велчев.

До 2014 г. Атанас Бостанджиев е член на съвета на директорите на "ВТБ Капитал" в България, в който влизат Милен и Георги Велчеви. Компанията беше акционер във фалиралата банка КТБ на Цветан Василев като представител на руската държавна Внешторбанк. След като Бостанджиев напусна дружеството на ВТБ и създаде Gemcorp, фондът му отново направи опит да участва в спасяването на Корпоративна банка, но безуспешно.

"Когато някои идва с 1 млрд. долара, би следвало, ако това е читава компания, ние да искаме да дойдат в България, а... не по български да оклепваме и да омаскаряваме достойни български граждани, които искат да инвестират в родината си", беше коментарът му.

Василев обяви, че ако правителството е успяло да привлече толкова голяма инвестиция, то трябва да бъде подкрепено, като направи уговорката: "освен ако не се окаже, че някои от тези притеснения, които всички имаме, са верни".

Той отрече предварителните информации, че Gemcorp се интересува от строителство на предполагаемия бъдещ завод за батерии в Марица Изток, и посочи, че компанията няма отношение към обществени поръчки и бюджетни средства в България, няма нищо общо с еврофондове и няма нищо общо с Плана за възстановяване.

"Ако още малко ги омаскарим, хората ще отидат да инвестират в Румъния и Македония", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023

ГЕРБ постави условие пред ПП за преговори в новия парламент

Контролът на Министерството на финансите се оказа критичната точка за ГЕРБ

21:26 - 24.03.2023