Казусът Gemcorp във FT: Фондът на Бостанджиев е планирал да доставя "Спутник V" в Гана Снимка: © Gemcorp

Въпросителните около меморандума на българското правителство с Gemcorp на Атанас Бостанджиев се увеличиха, след като Financial Times публикува собствено разследване за връзката между регистрирания в Лондон инвестиционен фонд и руския олигарх Алберт Авдолян.

В сряда Народното събрание отказа да подкрепи искането на ГЕРБ за създаване на анкетна комисия, която да проучи фактите около подписването на меморандума на 23 март. Още на следващия ден сайтът BIRD показа данни за връзки на Gemcorp и Авдолян, като цитираше конфиденциални доклади на американското финансово разузнаване. Ръководството на фонда уточни, че от декември 2020 г. делът на руския инвеститор е изцяло откупен, Gemcorp Holdings Limited e 100% собственост на своите служители и в нито една компания от групата вече няма руски капитали.

От своя страна, вицепремиерът Асен Василев оправда контактите с Gemcorp с това, че представителите на фонда дошли на преговори в присъствието на търговския аташе на американското посолство в София.

Gemcorp се разграничи от завода за батерии: Няма да работим с бюджетни средства или еврофондове Gemcorp се разграничи от завода за батерии: Няма да работим с бюджетни средства или еврофондове

Статията, която Financial Times публикува в сряда, обаче показва още повече детайли за руското финансиране и интереси в Gemcorp.

Медията дава казуса Gemcorp като "пример за сложните и припокриващи се интереси на руски бизнесмени, които инвестират активите си в Лондонското сити".

FT описва как Атанас Бостанджиев е бил сред малкото представители на западни държави, които са присъствали на първата среща на върха Русия-Африка през 2019 г. в Сочи. Тогава Руският експортен център обявява намерения да създаде инструмент за финасиране на търговските отношения с Африка за 5 млрд. долара, който да бъде управляван от Gemcorp и държавните ВТБ и Сбербанк.

От Gemcorp отговарят на FT с това, че инструментът никога не е активиран, защото не са успели да стигнат до етап на подготовка на документацията и подробни преговори.

Журналистите на FT съобщават още, че след оттеглянето на Алберт Авдолян от Gemcorp, през 2021 г. Атанас Бостанджиев е написал писмо до здравния министър на Гана, в което е предложил да осигури руската ваксина срещу Covid-19 "Спутник V" в страната.

Руският фонд за преки инвестиции, който отговаря за износа на тези ваксини, вече е в списъка на санкционираните субекти.

Инициативата на Бостанджиев идва "във време, в което Кремъл прави дипломатически опит за промотирането на Спутник по света като алтернатива на западните ваксини".

От Gemcorp казват пред FT, че разговорите за продажбата на руската ваксина са водени по искането на правителството на Гана и че те също не са били финализирани. "Компанията казва още, че дейностите ѝ в Русия, които представляват малък дял от цялостния ѝ бизнес, по никакъв начин не са били необичайни и не са повлияни от инвестициите, които е получавала от руски бизнесмени", пише медията.

Фондът на Атанас Бостанджиев е създаден през 2014 г., след като той напуска позицията си като ръководител на инвестиционното звено на "Внешторгбанк" - "ВТБ Капитал".

"Нито една копейка" в Gemcorp: Николай Василев защити фонда въпреки връзките с Авдолян "Нито една копейка" в Gemcorp: Николай Василев защити фонда въпреки връзките с Авдолян

Британската бизнесмедия цитира свои източници, според които първичното финансиране на Gemcorp е станало с 250 млн. долара, осигурени от компания, която по това време е контролирана от Алберт Авдолян и неговия тогавашен бизнеспартньор Сергей Адониев. Адониев се е оттеглил от този проект още на следващата година, докато Авдолян е останал до 2020. В момента фондът управлява активи за 1,2 млрд. долара.

Авдолян твърди, че като инвеститор в Gemcorp "не е имал контрол или влияние върху бизнеса" и че всички решения са вземани от ръководството на компанията. Нито той, нито Адониев са подложени на санкции, а Gemcorp не би трябвало да е в нарушение на законодателството за това, че е управлявало парите им.

По-критична обаче е връзката на Алберт Авдолян с директора на "Ростех" Сергей Чемезов - личен приятел на Владимир Путин, който е "делил апартамент с руския президент, докато двамата са служили в съветското КГБ в Източна Германия".

Авдолян е инвестирал в проекти за добив на природен газ в Русия заедно с "Ростех" - корпорация, която се занимава и с износ на оръжия за 10 млрд. долара годишно и която е подложена на санкции (заедно с Чемезов) от 2014 г.

Алберт Авдолян твърди, че никога не е нарушавал санкционния режим в отношенията с Чемезов и не е притежавал имущество от негово име или от името на неговите роднини, както и че не е представлявал неговите интереси.

Той потвърждава пред FT, че се познава с директора на "Ростех", но "не като политик, а като човек", а отношенията с корпорацията - "кратки и несъществени".

"Оценявам и уважавам човешките му качества и богатия му житейски опит", казва още Авдолян, като обяснява, че познава бъдещия шеф на "Ростех" по семейна линия от родния си Иркутски регион.

Преди делът на Авдолян да бъде откупен от ръководството на Gemcorp, един от фондовете на компанията е предоставил заем на дружество, контролирано от руснака, с цел инвестиции в проект за втечнен природен газ в Далечния изток в Русия.

След като Gemcorp излиза от този заем през 2021 г., въпросният проект получава финансиране от "Новикомбанк" на "Ростех". От началото на войната в Украйна "Новикомбанк" също е в списъка на санкционираните руски финансови институции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024