Нобеловите награди все пак отмениха поканите до посланиците на Русия и Беларус Снимка: © Getty Images

Организаторите на церемонията по връчване на Нобеловите награди обявиха, че отменят поканите до посланиците на Русия, Беларус и Иран за участие в събитието в Стокхолм тази година.

Решението беше обявено няколко дни след като фондация "Нобел" сътвори политически и дипломатически скандал с намерението си да покани представителите на трите държави на наградите в Стокхолм на 10 декември.

Обяснението на ръководителя на частната организация беше, че "е добре да поканим държави, които трябва да чуят колко важна е демокрацията и човешките права".

Премиерът на Швеция Улф Кристершон обаче определи като необяснимо решението на фондацията.

"Не бих го направил, ако трябваше да изпращам покани за церемонията по награждаването и разбирам защо това разстройва много хора както в Швеция, така и в Украйна", казва той.

Наградата за мир се присъжда в Осло, където се провеждат отделни празненства - а там поканите до посланиците на Русия и Беларус остават валидни.

В Стокхолм е основната церемония по присъждането на премиите в петте останали категории, като тя се провежда всяка година в деня, в който се отбелязва смъртта на Алфред Нобел.

Опозиционният лидер Магдалена Андершон, която беше министър-председател на Швеция до миналата година, призова Нобеловия комитет да осмисли сериозно какво означава да покани представители на "режим, който води отвратителна и незаконна война срещу Украйна и заплашва и Швеция".

Няколко депутати и министри също обявиха публично, че ще бойкотират събитието, ако руският посланик присъства на него.

Реакцията на Украйна също беше еднозначно критична:

"Вероятно в деня, в който руският посланик ще седи в красив костюм в концертната зала на Стокхолм, руската армия ще извършва поредните военни престъпления в окупираните украински територии", се казва в позиция на говорителя на МВнР на Украйна Олег Николенко.

В крайна сметка Нобеловата фондация отмени поканите за шведската церемония, отбелязвайки "бурната реакция".

"В основата на това решение беше това, че смятаме за важно да разпространяваме колкото може по-широко ценностите и идеите, които защитава Нобеловата награда. Например, през миналата година присъдихме наградата за мир на правозащитници от Русия и Беларус, както и на украинци, които документират руските военни престъпления", се казва в информацията.

Както Русия, така и Беларус обаче демонстрират пълна подигравка с престижа на Нобеловите награди, като упражняват допълнителен тормоз върху лауреатите им.

Един от тях - Алес Бяляцки от Беларус - наскоро беше осъден на 10 години затвор заради протестната му дейност срещу Александър Лукашенко.

Другите лауреати от Русия - "Мемориал" - бяха забранени от руския съд още през декември 2021.

През 2021 г. Нобеловата награда беше връчена на главния редактор на руската "Новая газета" Дмитрий Муратов, който само преди ден беше обявен за "чуждестранен агент" от руското Министерство на правосъдието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024