Служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че Национален оперативен щаб за Covid-19 няма да работи по време на неговото управление. Според него – не е необходимо НОЩ да съществува, за да се управлява здравната криза.

Националният оперативен щаб беше закрит на 15 април от кабинета „Борисов 3“. „Не, не е необходимо той да съществува“, каза Кацаров в интервю за „Тази сутрин“ по bTV. „Това беше една работна група към министър-председателя, която да го съветва. Тя не е необходима за управление на кризата“.

Кацаров беше един от големите критици на щаба, а сега обяви, че основната причина е „съобщаването на лошите новини“ от страна на НОЩ. „Той беше назначен да съобщава онези лоши новини, които премиерът и здравният министър не искат да съобщят на хората. Решенията за кризата се вземат от здравния министър. Щабът не е могъл да предлага каквато и да било мярка, той беше изграден, за да дава пресконференции, включително и среднощни“, заяви служебният здравен министър.

„Вече има създадени Covid-портали, достатъчно информационни канали, хората са много по-информирани. Имаше приет преди много години противопандемичен план. В началото на кризата имаше много смисъл да се приложи този план, когато съществуваха редица неизвестни, но той не се приложи. Щеше да има по-добре организиран отговор на държавата срещу Covid и управление на кризата. Сега вече няма смисъл от това“, каза Кацаров.

Попитан от кого ще получава съвети, щом няма действащ Национален оперативен щаб, той отговори, че има „огромен екип“ във ведомството и получава съвети „от всякъде“. „Национални центрове, дирекции в министерството, колегите от Здравната каса, от Лекарския съюз. Нямам проблем да работим в екип и синхрон с институции, които не са на мое пряко подчинение“.

Кацаров заяви отново, че за него най-важният приоритет е да се имунизират възрастните хора. Именно затова той издаде заповед, с която от понеделник до четвъртък се ваксинират с предимство граждани над 60 г. и хронично болни. Първоначално се създаде впечатлението, че се слага край на „зелените коридори“, но впоследствие стана ясно, че никой няма да бъде връщан, ако чака за ваксина при личния лекар или имунизационните пунктове.

МЗ: Няма да върнем нито един чакащ за ваксина, стремим се към 50 хиляди поставени дози на ден

„Наложи се сам да си напиша заповедта и явно не беше добре написана, затова стана неразбиране и объркване“, призна Кацаров. „Това беше първото и най-важно решение. Продължавам да твърдя, че най-важно е да се ваксинират възрастните. Получи се грешно впечатление, че „зелените коридори“ се затварят. Затова моите колеги в министерството ми казаха да направим тази корекция, за да няма объркване. Точният текст беше, че личните лекари от понеделник до четвъртък ще ваксинират хора над 60 години, хора с хронични заболявания и такива по преценка на личния лекар“, обясни той.

След като предшественикът му във ведомството Костадин Ангелов обвини Кацаров, че създава „изкуствено задържане на темпа на ваксинация“, служебният министър повтори тезата си, че само около 17,5% от възрастните у нас имат получена поне една доза от препаратите, а с напълно завършен цикъл на ваксинация са 10,5 на сто от 2 милиона възрастни. „Другите са с риск да се заразят“, каза той.

Кацаров vs. Ангелов: Колко са възрастните хора, имунизирани срещу Covid-19?

Кацаров заяви, че не се е ваксинирал, защото е преболедувал коронавируса. „Може по-нататък да го направя, но засега не се налага“.

Добави, че ще предложи удължаване на извънредната епидемична обстановка с още 2 месеца. В момента тя приключва в края на май. Обсъждат се още безплатни тестове за хората, които влизат в страната, както и да се вдигне възрастовата граница на децата, които могат да влизат без PCR тест – в момента тя е 5 години.

Кацаров продължава да твърди, че "ЕК нарушава човешки права с ваксинационните сертификати", даващи предимство на имунизираните при пътувания. Той обаче каза, че това е негово лично мнение, а не позиция на страната ни, тъй като тя вече е приела въвеждането на сертификатите по време на мандата на кабинета „Борисов 3“.

Със сигурност ще има кадрови промени на всички нива във ведомството, каза Кацаров. По думите му - "този, който си върши добре работата, може да бъде спокоен, а този, който не я върши, не трябва да бъде спокоен". Той отказа да коментира имена: "Този въпрос няма да го решаваме по телевизията. Искам да запазя достойнството на всеки един".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос