Снимка: © Getty Images

„Никой няма да бъде връщан, ако чака за ваксина“ – това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов ден след началото на приоритетната имунизация на възрастните и хронично болните.

От понеделник до четвъртък личните лекари и медиците в разкритите пунктове ваксинират с предимство граждани над 60 г. и хора с хронични заболявания, докато от петък до неделя важи ред без ограничения. Заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров бе допълнена и от нея става ясно, че „зелените коридори“ продължават – граждани извън приоритетните групи също ще могат да се имунизират в първите 4 дни от седмицата, но ако има чакащи възрастни или хронично болни, те ще минават преди тях.

В интервю за НОВА ТВ д-р Златанов заяви, че причината за промяната в плана е ниският процент ваксинирани сред възрастното население у нас. Става въпрос за общо около 2 милиона души, като от тях напълно имунизирани са 10,5%. Общо 17,5 на сто от възрастните са с поставена поне една доза.

Зелените коридори остават отворени за всички, ако няма възрастни или хронично болни на опашките

Костадин Ангелов заяви, че половината от ваксинираните българи са хора над 60 г. и критикува новите промени. Д-р Златанов отговори, че е „възможно“ 50% от имунизираните да са в тази група, но ще им се даде още по-голямо предимство, за да не се наложи да стигат до имунитет чрез преболедуване, а чрез ваксинация. „Преболедуването при тях е рисково при тази висока смъртност“, отбеляза той.

„След анализ на трите Covid-вълни се установи, че най-страдащо е населението над 60 години. Идеята и целта беше да се даде приоритет на тази най-застрашената група. Ако на опашката има човек на 70 г. – той отива и получава дозата си преди останалите чакащи, ако те са извън групата на възрастните и хронично болните. Ще има медицински сестри и лични лекари, които ще се грижат за тази организация“, каза зам.-министърът.

Репортаж на НОВА от „Св. Анна“ обаче показа, че млад мъж ще бъде ваксиниран с предимство пред няколко възрастни. Д-р Златанов обясни, че на пунктовете са им нужни „два или три дни да свикнат с организацията“. „Важното е, че никой няма да бъде върнат“, обясни той.

„Практиката от вчера показа две неща – има объркване, но броят на ваксините се е увеличил“, отбеляза зам.-министърът в отговор на критиките на Костадин Ангелов, че ваксинационната кампания ще се забави. През последното денонощие са направени 26 071 ваксинации. Напълно имунизирани са 440 924 български граждани (6,3% от населението).

„Търсим брой от 50 хиляди ваксинирани на ден, търсим бърз темп на ваксинация, затова опитахме да създадем условия за личните лекари. Те се оплакаха от чакането за препарати, от преноса на ваксините. Ще ги доставяме до удобни за тях пунктове, за да спестим времето им за получаване на ваксина“, обясни д-р Златанов. „Разчитаме на тези 4000 общопрактикуващи лекари у нас да влязат в режим на поне по 10 поставени препарата на ден, тоест минимум 40 хиляди на ден“.

Зам.-министърът каза, че електронната система за записване на час за имунизация остава валидна. „Хората се записват, отиват на място и, ако това е между понеделник и четвъртък, а пред тях има хора от приоритетните групи, човекът ще ги пусне преди него, но няма да бъде върнат“.

Д-р Златанов заяви, че в момента все още „държим последните места“ в Европа по процент имунизирани. Той каза, че приоритет са и трудно подвижните хора, които не могат да стигнат до пунктовете – те ще бъдат ваксинирани чрез мобилни екипи.

Зам.-министърът каза, че ведомството започва проверка в „Александровска“ болница, след като лекари призоваха МЗ да провери управлението на лечебното заведение заради проблемите с финансовото му състояние и евентуални нарушения при вземането на решения от страна на директорите.

„Получихме сигнали и се назначиха проверки. Поне една седмица ще бъде нужна. От резултата на проверката ще има последващи действия“, каза той, но отговори с „не“ на въпроса дали ще се сменят директорите на „Пирогов“, „Александровска“ и ВМА.


Конфликт в управлението на "Александровска": Лекари настояват за проверка от МЗ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"