Носителката на "Оскар" Мишел Йео става член на Международния олимпийски комитет Снимка: © Getty Images

Мишел Йео скоро може да стане член на Международния олимпийски комитет (МОК), след като се оказа сред осемте кандидати, номинирани от изпълнителния съвет на организацията, съобщава CNN.

Предложеното ѝ членство трябва да бъде одобрено на сесията на МОК в Мумбай, Индия следващия месец.

По-рано тази година Йео спечели "Оскар" за най-добра актриса за отличното ѝ изпълнение във филма "Всичко навсякъде наведнъж" (Everything, Everywhere, All at once). Така тя стана първата жена от азиатски произход, спечелила тази награда. Тя е и първата човек, роден в Малайзия, която е удостоена с "Оскар" за най-добра актриса.

61-годишната Йео е бивша юношеска шампионка на Малайзия по скуош и е едно от предложението за членове на спортната организация, която провежда Олимпийските игри. Сред другите предложения за членове са израелската олимпийска медалистка Яел Арад, унгарския бизнесмен Балаш Фурджес, перуанския политик и бивша олимпийска състезателка Сесилия Роксана Тейт Вилакорта и германския спортен предприемач Михаел Мронц.

"Тези кандидати внасят добавена стойност в работата на МОК благодарение на своя опит и разнообразни познания в различни сфери на живота. Общото между всички тях е любовта им към спорта и силната им вяра в олимпийските ценности и в това, което МОК защитава", казва в изявление президентът на МОК Томас Бах.

Йео придоби изключително голяма популярност тази година след ролята ѝ във филма "Всичко навсякъде наведнъж", но актрисата е ветеран в Холивуд, като кариерата ѝ започва още през 80-те години на 20-ти век. Тя се е снимала в редица проекти, включително "Шанг-чи и легендата за десетте пръстена" на Marvel, "Crazy Rich Asians", "Мемоарите на една гейша" (2005) и много други.

Наскоро тя се омъжи за дългогодишния си партньор - 77-годишният бивш френски автомобилен състезател и мениджър на Ferrari Жан Тод. Двамата вдигнаха сватба 19 години, след като Тод за първи път ѝ предлага брак.

Мишел Йео и съпругът ѝ Жан Тод На 60 г. актрисата Мишел Йео се омъжи за Жан Тод - 19 години след като той ѝ предлага брак


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024