Нов опит за натиск срещу журналист заради публикация за Делян Пеевски

Венелина Попова - разследващ журналист от Стара Загора и автор в сайтовете "Тоест" и "За истината" - е разпитвана в местната полиция заради своя коментарна публикация, посветена на изваждането на Делян Пеевски от листите на ДПС преди изборите на 4 април.

Интересът на полицията и прокуратурата в Стара Загора към статията й идва повече от два месеца след излизането й в "Тоест". Формалната покана към Попова е била във връзка с досъдебно производство за купуване на гласове в областта.

Журналистката е работила по сходен казус по време на последната предизборна кампания - проследила е схема за фиктивно прехвърляне на избиратели от един МИР към друг с регистрация за временно местожителство, които са инструктирани да гласуват за конкретна партийна листа срещу заплащане.

Първата покана за даване на показания е направена по телефона от полицай от Твърдица (област Сливен) през месец май. Попова се съгласява да разговаря с разследващите, но предлага това да стане в Стара Загора, където живее. По-късно получава и второ обаждане, с което е уговорено разпитът да се проведе в понеделник, 28 юни.

Попова обаче разказва, че с изненада е установила, че полицията не се интересува от нейните разследвания за купуването на гласове в Гурково и Твърдица, а от друга публикация със заглавие "Липсващият Пеевски – и възможната турска следа" от 6 март. Единственото споменаване на проблема с купуването на гласове в този анализ е в контекста на променящата се електорална база на ДПС. Основната тема на статията е защо Делян Пеевски вече не е сред кандидат-депутатите на партията, като се лансира хипотезата за евентуална връзка с динамиката на отношенията на ДПС с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

На 2 юни 2021 г. Министерството на финансите на САЩ официално обяви санкции срещу Пеевски заради наличието на данни за участието му в тежки корупционни престъпления.

Пеевски остава приятел на ДПС, но нямал нищо общо с партията

Венелина Попова е била разпитвана в МВР-Стара Загора "как измисля темите за политическите си анализи и коментари и как събира информация за тях".

Полицейският служител е посочил, че я разпитва в качеството й на "свидетел" по производство за купуване на гласове, без да изясни кои са разследваните лица.

"Обясних на полицая, че не мога да съм свидетел, след като съм автор на текста. А след кратка консултация по телефона с адвокат, която ми бе позволена от разследващия полицай, отказах да давам показания. Бях предупредена за възможни последици, като принудителен разпит в Районното управление на МВР в Твърдица и глоба от 3000 лв", пише тя в своя статия за "Тоест".

Попова посочва, че досъдебното производство, по което е канена да даде показания като "свидетел" за купуване на гласове, всъщност няма как да има връзка с нейните специализирани текстове по тази тема - то е образувано още преди статиите й да бъдат публикувани.

За нея обаче това е втори случай на "сблъсък" с Делян Пеевски след опитите й да разследва даренията му в първите месеци на Covid-пандемията.

Попова се обръща с няколко въпроса към главния прокурор Иван Гешев за изясняване на причините за досъдебното произовдство, повода за образуването му и връзката с предишни нейни текстове за Пеевски.

"Допустим ли е от гледна точка на правото един подобен разпит, или той по-скоро изглежда като опит за „респектиране“ на журналисти, които си позволяват да пишат за недосегаемите от правосъдието хора с огромен властови и финансов ресурс в държавата?", пита още тя.

До момента няма коментар от прокуратурата и МВР по този казус.


Прокуратурата прати писма до САЩ, за да попита какви са причините за санкциите по "Магнитски"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Зеленски: Загинали са 31 000 войници, Украйна има нужда оръжия

Украинският президент се надява на среща на върха за мир през пролетта

17:25 - 25.02.2024
Живот

Кейсът на Хейли Бийбър е гениален, излишен и леко порнографски

Калъфът вече е хит, а хората се умоляват Rhode вече да го пусне в продажба

16:28 - 25.02.2024
Важно днес

"Ад за живите". София обявява акция за почистване на гробищата и търси доброволци

Само 20 души се грижат за 2900 декара гробищни паркове в столицата

14:52 - 25.02.2024
Важно днес

Адвокатите искат пълно разследване на сигналите за "паралелно правосъдие"

Прокуратурата и ВСС да се самосезират, а адвокатските съвети да проверят за участие на колеги в мрежите

13:23 - 25.02.2024
Живот

Какво седи зад естетиката Mob Wife - противоотрова на Барби и тихия лукс

Дори режисьорът на "Кръстникът" отрази тенденцията

13:00 - 25.02.2024
Бизнес

5-те дигитални шопинг тенденции през 2024 г., които променят бизнеса завинаги

Какво се крие зад мощта на TikTok и как бизнесите адаптират изкуствения интелект и виртуалната реалност

12:55 - 25.02.2024
Важно днес

Баневи: Хора на Пепи Еврото поискаха "Русалка", за да не бъдем арестувани

Николай и Евгения Баневи твърдят, че не познават нито Нотариуса, нито Еврото

11:10 - 25.02.2024
Важно днес

Трети ден без следа от 17-годишно момиче от Дупница. МВР обяви общонационално издирване

Ивана Георгиева е в неизвестност от 22-ри февруари

10:11 - 25.02.2024
Важно днес

БСП свика избори в София. Не наказа общинските съветници, гласували за председател на СОС (Обновена)

Националният съвет реши да не налага санкции на съветниците, от които свали доверие

09:03 - 25.02.2024