Нов сериал на Marvel си навлече критики заради употреба на изкуствен интелект

Новият телевизионен сериал на Marvel "Secret Invasion" предизвика бурни реакции в социалните мрежи - но не заради историята или героите си, а заради началните си надписи. Оказва се, че те са създадени чрез изкуствен интелект, което не се хареса особено на една част от зрителите.

Премиерата на сериала беше по-рано тази седмица в платформата Disney+, но дискусиите около първия епизод бяха насочени върху 2-минутното му интро. В него има образи на герои, извънземни и места от сюжета на сериала.

В интервю за изданието Polygon режисьорът Али Селим потвърди, че те са създадени чрез изкуственият интелект, управляван от компания, наречена Method Studios.

Много фенове на Marvel и телевизионни критици осъдиха този избор, като го нарекоха "отвратителен" и "напълно ужасяващ".

Някои дори се чудеха дали това всъщност не бележи началото на навлизането на ИИ в Холивуд - особено притеснение на огромния актьорски съюз, който обмисля дали да стачкува следващия месец.

"Съкрушен съм. Вярвам, че изкуственият интелект е неетичен, опасен и създаден единствено с цел да унищожи кариерата на художниците", написа в Twitter Джеф Симпсън, художник, който каза, че е работил по дизайна и реквизита за "Secret Invasion".

В социалните мрежи се чуха и обвинения към компанията за това, че е дала работа на приложение вместо на истински графини дизайнери и аниматори.

Режисьорът на сериала признава, че "наистина не разбира" как работи изкуственият интелект, но се интересувал от това как той може да вкаран в поредицата на Marvel.

"Ние говорихме с компанията за идеи, теми и думи, а след това компютърът се задейства и създаде нещо. След това можехме да го променим малко, като използваме думи, и то даваше различни варианти", обяснява Селим.

Marvel и Disney не са коментирали публично въпроса, но казусът с изкуствения интелект в "Secret Invasion" е само част от нарастващите притеснения около все по-бързо развиващата се технология. В последните месеци текстови инструменти като ChatGPT започват да навлизат все повече в ежедневието и редица учени изразяват опасения, че това ще доведе до изчезването на много професии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024