Нов скандал ГЕРБ-Терзиев провали срещата в СОС за бюджета на София

Столичният общински съвет не успя да проведе обсъждане по проектобюджета на София, след като заседанието беше разпуснато насред дебатите.

Причината: кметът на София Васил Терзиев реши да си тръгне от залата, защото съветници от ГЕРБ излъчваха на живо във Facebook обсъжданията по бюджета.

Срещата се провежда няколко дни преди официалното обществено обсъждане, насрочено за 25 януари в СУ.

Терзиев беше атакуван последователно от няколко членове на ГЕРБ, които го критикуваха за структурирането на капиталовата програма, за липсата на нови проекти за детски градини извън "вече планираните", за заплатите в градския транспорт и др.

Татяна Георгиева от ГЕРБ взе думата, за да попита дали кметът на София знаел, че градът е Столица на спорта през 2024 г., и защо още не е провел среща с представители на фондацията, която се занимава с тази програма.

Георгиева се засегна, защото Терзиев разговаряше със свой колега, докато тя обясняваше колко разтревожени са в ГЕРБ от неглижирането на въпроса със спорта.

При тази забележка, кметът на София излезе от залата без обяснения. Това още повече разпали напрежението сред съветниците от ГЕРБ.

Малко по-късно Васил Терзиев направи кратко изявление пред журналисти, в което обяви мотива си да си тръгне от срещата в СОС - нежеланието на ГЕРБ да спрат да стриймват срещата в социалните мрежи.

"Няма защо да се изненадват колегите, че аз напуснах. Молбата ми беше много ясна - те не се съобразиха", обяви той.

"Казахме в самото начало - колеги, искаме заедно с вас да направим бюджета по-добър. Кажете от какво имате нужда, какви са ви забележките, за да може до 23 януари да ги вкараме в това, което имаме за публично обсъждане. След това на базата на публичното обсъждане да направим още подобрения. Това е жив документ. Това, което получихме, е това, от което се опасявахме - политическо позициониране, обвинения как се взимали права и как било непрозрачно. От самото начало казахме "Моля ви, не записвайте, не го пускайте онлайн, има си време за това". Всичко ще бъде представено пред хората. Ако ние бягахме, нямаше да публикуваме всички прилежащи таблици по бюджета", каза Васил Терзиев.

Той се възмути от това, че ГЕРБ използва "всяка една възможност за заяждане, което не води до нищо".

Вместо това - Георги Георгиев поиска извинение от Терзиев към ГЕРБ и го обвини, че екипът му не е готов да представи бюджета пред общинските съветници. Зам.-кметът по финансите е отсъствал по лични причини, а строителната програма била представена от "човек, който ни беше представен като бъдещ зам.-кмет на София, но няма никакво длъжностно качество".

Георгиев нарече "незряло" отношението на Васил Терзиев.

Какво е новото в Проектобюджета на София за 2024 според представянето от съветника от ДБ Бойко Димитров:

  • над 100 млн. лв. допълнително за строителство на училища и детски градини, вкл. разширяване на съществуващи (нещо, което беше разкритикувано от ГЕРБ, защото екипът на Терзиев не предложил нови проекти, а само планираните по-рано + тези по ПВУ)
  • повече средства за чистота, които ще се разпределят в общинските звена
  • повече средства за транспорт, вкл. за изграждане на нова инфраструктура
  • "граждански бюджет" от 5 млн. лв., с който да се финансират предложения на хората по райони
  • евентуално увеличение на заплатите в Градския транспорт с 15% от 1 март, което беше предложено от Васил Терзиев по време на протеста на синдиката на шофьорите; обсъжда се евентуално допълнително вдигане на заплатите, но през държавния бюджет.

За да влезе в сила която и да е от тези идеи, СОС първо трябва да си избере председател, а след това и да гласува бюджета.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024