Снимка: © Булевард България

Поредното заседание на Комисията по ревизия на властта отново премина със скандали, макар и в отсъствието на Светослав Илчовски. Ябълката на раздора се оказаха документите на държавното дружество „Автомагистрали“, които все още не са изпратени към комисията.

Председателят Мая Манолова обвини не само това дружество, а още „Булгартрансгаз“ и Българска банка за развитие (ББР), които според нея нарушават закона, защото не са представили исканата от депутатите информация.

Това се случи по време на заседанието в понеделник, което бе посветено на изслушването на регионалния министър в оставка Петя Аврамова, напуснала заседанието с Илчовски в петък.

„Не крием информация, времето беше малко и не ни стигна да съберем документите. Тук сме да отговорим на вашите въпроси“, каза Аврамова.

"Разбирам, че вие не криете информация, госпожо министър, но не я давате. За нас беше важно първо да се запознаем с информацията и да задаваме въпроси после, очевидно това няма да стане", каза зам.-председателят на комисията Калоян Янков от „Демократична България“ по случая с „Автомагистрали“.

Изпълнителният директор на дружеството Стоян Беличев заяви, че поисканите документи били в обем на 1,2 млн. страници и засега била събрана 90% от информацията, която да бъде предадена на комисията. Той се оплака не само от обема, но и от липсата на „инструкции“ къде да прати данните. „Има директори на държавни фирми, които още не знаят адреса на Народното събрание?“, попита реторично Мая Манолова.

Според твърденията на членове на Комисията по ревизия – 87% от дейността на дружеството била отдадена на над 400 фирми подизпълнители без обществени поръчки. Това се равнява на сума от близо 5 милиарда лева в периода 2018-2019 г.

В същото време обаче се оказа, че дружеството разполага с едва 13 багера, 131 тежкотоварни автомобила, 4 валяка, 2 влекача, 3 дрона („Забележете!“ – по Манолова) и само 30 инженери. Тоест, не може да се изпълнят проекти с такъв голям мащаб.

„Автомагистрали“ е един буфер, каса, през която минават милиарди“, твърди Манолова. „Отделни фирми са получавали огромни авансови суми – по над 100 млн.“, добави тя и даде пример със 108 млн. към „Главболгарстрой“ за 2018-2019 г.

АПИ е възложила на държавното дружество договор без процедура. „Законът за обществените поръчки позволява "инхаус" - вътрешно възлагане. Това е законова процедура“, защити се Аврамова.

Манолова контрира, че смисълът на вътрешното възлагане е да се извършат дейности, които дружеството може да изпълни. Тя твърди, че в случая става въпрос за „заобикаляне на закона“ и насочване на суми към конкретни фирми. "Моля да не правите внушение, че са давани пари на наши фирми. Моля ви да изслушате фактите. Няма как да кажем, че 400 фирми са наши“, отвърна Аврамова.

Явор Божанков от БСП се намеси и каза, че има обекти, които държавната „Автомагистрали“ изцяло превъзложила на други фирми. Даде пример с укрепването на свлачището край Рилския манастир и посочи, че подизпълнителят бил свързан с бивш депутат от ДПС. "Те не крадат, те си вземат, защото законът е такъв", смята той.

Шефът на АПИ Георги Терзийски заяви, че „Автомагистрали“ не декларирали подизпълнители за изграждането на АМ „Хемус“ и укрепването на свлачища. АДФИ категорично обаче констатирала, че няма нарушения на договорите - нито при "Автоматистрали Хемус", нито при укрепване на свлачищата, заяви зам.-министърът в оставка Николай Нанков. Той е уверен, че проверката на Сметната палата щяла да покаже точно това.

Стана ясно още, че дружеството получавало огромни аванси – по 30%, или над 1 милиард лева. Беличев се защити, че те били използвани, за да се капарират материали.

"Вие сте прехвърлили 4,5 млрд. лв. на една държавна фирма. Разпределяте почти 5% от БВП на една тройка управители, които сте назначили и не е ясно как са избрали те фирмите – на бележка ли са ги писали, не е важно. Тук трябва да влязат контролни институции, но не такива, които проспиват стотици милиони щети за хазната", обяви Румен Гечев от БСП.

От „Демократична България“ искат отговор от АПИ какъв е легитимният критерий, по който решава кои дейности да се възлагат "инхаус" и кои – по обичайния ред. Сигнализирали са ЕК, за да разберат дали не се нарушава европейското законодателство. Ивайло Мирчев от ДБ обеща, че в близките дни от коалицията ще представят „таблички и схеми“, които разкриват как точно работи "Автомагистрали" с частните си партньори.

Росица Кирова и Тома Биков от ГЕРБ няколко пъти опитаха да защитят Аврамова, но безуспешно.

Стенограмата от заседанието ще бъде изпратена на прокуратурата, която да започне разследване. Материалите от комисията ще получат още всички контролни органи и бъдещите служебни министри.

На изслушването се появи и бившият лидер на „България без цензура“ Николай Бареков – в качеството си на журналист от „Афера“. Той прекъсна заседанието на комисията, за да пита защо не се разглеждат внесените от него три граждански сигнала – за кражби за 100 млн. лв. в Министерството на отбраната и на правосъдието.

Бившият евродепутат обвини Манолова в конфликт на интереси, защото съпругът ѝ Ангел Найденов бил в Министерството на отбраната. Тя заяви, че сигналите са от периода, когато министър е бил Красимир Каракачанов, и поиска сигналите да се разгледат като последна точка в дневния ред.

Според Бареков – сигналите засягат вицепремиерите в оставка Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, но също така Христо Иванов, който прекратил обществена поръчка, докато бил министър на правосъдието.

Петя Аврамова напусна залата след изявленията на Бареков, а скоро и самият той се оттегли.


Прочетете още:

Медиите и Илчовски: Подцененият политически скандал


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ събеседва с осемте кандидати днес и утре

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори