„Нов удар по военната машина на Путин“: ЕС прие 11-и пакет санкции срещу Русия Снимка: © Getty Images

Правителствата на Европейския съюз постигнаха съгласие по още един пакет от санкции срещу Русия в отговор на инвазията й в Украйна. Той е 11-ият поред и цели най-вече да попречи на трети държави и компании да заобикалят съществуващите мерки на блока.

Новата порция санкции идва на фона на нарастването на износа от ЕС за страни от периферията на Русия – като Армения, Узбекистан и Казахстан, което събуди подозрения, че забранени стоки попадат в ръцете на Кремъл.

„Днес посланиците на страните от ЕС постигнаха съгласие по 11-ия пакет от санкции срещу Русия. Пакетът включва мерки, насочени към противодействие на заобикалянето на санкциите и индивидуалните списъци“, заявиха от шведското председателство на Европейския съюз в Twitter.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че този ход „ще нанесе допълнителен удар на военната машина на Путин чрез затягане на ограниченията върху износа“.

Пакетът забранява транзита през Русия на стоки и технологии, които биха могли да бъдат използвани от руската армия или да подпомогнат нейния сектор на отбраната и сигурността.

Той също така дава възможност за налагане на ограничения върху продажбата на чувствителни стоки и технологии с двойна употреба на държави, които биха могли да ги продадат на Русия. Също така разширява списъка на ограничените стоки, които биха могли да послужат на руската армия и нейния сектор на отбраната.

Пакетът удължава и срока на спрените лицензи за излъчване в ЕС на пет руски медии, контролирани от руската държава.

За да се ограничи практиката кораби да товарят руски суров петрол или петролни продукти в морето, за да избегнат забраната за вноса им в ЕС, пакетът забранява достъпа до пристанищата на страните членки на такива плавателни съдове, за които има основателна причина да се подозира, че превозват товар с руски произход.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024
Важно днес

Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България

Предвижда се София да стане част от маршрутите през 2025 година

16:42 - 18.06.2024
Технологии

HUAWEI FreeBuds 6i - бюджетните безжични слушалки, които ефективно премахват околния шум

Най-новото попълнение в i-серията на Huawei е вече на пазара

16:33 - 18.06.2024
Важно днес

По стъпките на Обама: Байдън дава шанс на над половин милион имигранти да останат в САЩ

Мярката обхваща семейства, в които единият съпруг е американски гражданин

16:33 - 18.06.2024