Снимка: © Getty Images

В България започват да се прилагат нов вид тестове за установяване на Covid-19, които могат да ускорят диагностиката на болестта. Това обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг. 

Става дума за тест на база флуоресцентен имунохроматографски метод, който засича антиген от повърхността на коронавируса. Резултатът от това изследване се проявява за около 5 минути, съобщи ген. Мутафчийски. 

Тестът се прави с проба от носогърлен секрет подобно на провежданите досега PCR-тестове, които са по-бавни и по-скъпи, но най-надеждни при доказване на инфекцията. 

Секретът при флуоресцентния имунохроматографски метод се разтваря и накапва върху плочка, която показва дали в пробата има наличие на вируса. По данни на ген. Мутафчийски - надеждността на тези тестове е около 70%, но производителите работят по улесняването на процедурата и повишаване на точността. 

Прочетете още: 1000 "бързи" теста за Covid-19 ще се направят на полицаи и шофьори

PCR-диагностиката в момента дава възможност за провеждане на около 1000-1200 теста дневно, или около 30 000 теста на месец. Цената за този брой изследвания е около 930 000 лв., каза ген. Мутафчийски. 

При антиген-тестовете броят на изследванията на дневна база варира между 10 000 и 20 000 теста. При 300 000 теста от този тип на месец разходът на държавата ще стигне около 10 милиона лева месечно. 

Националният щаб предвижда въвеждането на този тип тестове като масова практика още в първите дни на повишаването на кривата на заболеваемостта. 

При достигането на пика и платото (т.е. спиране на рязкото увеличаване на новите дневни случаи и запазването на равномерно ниво на заболели) се предвижда включване на масови "бързи" кръвни тестове.   

Прочетете още: За бързите и бавните тестове и защо още няма ваксина за Covid-19

"Това са тестове, с които може да се установи колко души са се разболели, без дори да разберат и все пак са добили имунитет. Между 20-30 000 на ден. Това в парично изражение е около 10 милиона на месец", каза Мутафчийски. 

"Първият вид (PCR) е изключително важен, той дава е безспорен резултат. Вторият вид тестове е лесен за изпълнение, открива новозаболели и става много по-бързо. Групата на изследваните лица може да се разшири при втория тест", каза още той. 

В момента приоритетно се изследват реално заболели хора в болница, медицинския персонал, който е контактен на тези пациенти и е развил симптоматика, контактните лица от първи ред със симптоматика, и излекуваните пациенти, които се проверяват за "изчистване" от вируса. Масовото въвеждане на флуоресцентния имунохроматографски метод ще позволи разширяване на групата за изследвания - вкл. до хората, които продължават да работят в хранителните стоки, аптеките, болниците, полицията, администрацията, банките, транспорта и промишлеността. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат

"Към себе си" от бъдещия премиер на България

"Светлите примери" на следващия министър-председател

Несъбраните такси от хазарт са около 700 млн. лв., а само 5% са върнати по съдебен път

Асен Василев уличи ДКХ в "активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани"