Нова акция на Кьовеши в България: Разследват се договори на НКЖИ за над 241 млн. евро Снимка: © Getty Images

Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, обяви първите си действия по ново разследване за предполагаема измама по европроекти за 241 млн. евро.

Двама души са арестувани, проведени са и разпити на служители в Националната компания "Железопътна инфраструктура", която е формалният получател на парите за модернизация на ЖП-мрежата в България.

Прокуратурата на Кьовеши има съмнения за "криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски фондове и пране на пари".

От институцията съобщават, че са проведени претърсвания в 28 локации в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик.

Под контрола на Европрокуратурата са попапднали два проекта за подновяване на железопътната инфраструктура в България.

  • Първият проект е за линията между Костенец и Септември - част от влаковия маршрут София-Пловдив - койото е получил над 130 млн. евро от Европейската изпълнителна агенция по климата, инфраструктурата и околната среда. Изпълнителят по договор е ДЗЗД "Костенец-Септември 2018", в което участват бълграската "Транс Логистика" и румънската "Аркада Къмпани".
  • Вторият проект е за линията между Оризово и Михайлово (част от трасето Пловдив-Бургас), получило над 111 млн. евро по Програма "Транспорт" на ЕС. Избраният изпълнител е ДЗЗД "Евро жп инфраструктура", в което влизат българската компания "Инфраструктурно строителство" АД и испанската "Марко Обра публика".

Строителните работи по двете секции все още продължават, но вече са направени няколко плащания към изпълнителите от страна на НКЖИ.

Разследващите смятат, че изпълнителите са направили фиктивни парични трансфери към верига от кухи фирми, което е довело до изтеглянето на кешови суми от над 2,5 млн. евро от лица с криминални досиета.

От прокуратурата на Лаура Кьовеши напомнят, че "всички засегнати лица се смятат за невинни до доказване на противното от компетентните български съдилища".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024