Снимка: © Getty Images

След като отпусна над 170 млн. лв. за помощ на малкия бизнес, държавата обяви нова схема за безвъзмедстно подпомагане. Този път тя важи за по-големи фирми, които се класифицират като „средни предприятия“, съобщи „Капитал“.

Минималният размер на грантовете ще бъде 30 000 лева, а максималният - 100 000 лева, като конкретната сума ще е 1% от годишния оборот за 2019 г. Общият бюджет на тази мярка е 156 млн. лв. и е осигурен по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". 

Важно е да се уточни, че от предвидената помощ няма да могат да се възползват фирми, които са получили плащания по схемата 60/40 или друга подкрепа за запазване на персонала.

За грантовете ще могат да подават заявления само фирми, които имат минимум 3 млн. лв. и максимум 50 млн. лв. нетни приходи от продажби за 2019 г. Също така те трябва да са регистрирани до 31 декември 2018 г., което означава, че за по-нови дружества помощта няма да е достъпна.

Задължително условие е кандидатите да са регистрирали спад поне 20% в оборота (нетните приходи от продажби) за един от календарните месеци в периода от 1 февруари 2020 г. до месеца, предхождащ кандидатстване, спрямо средния месечен оборот през 2019 г. Например, ако се кандидатства през юни, ще може да се вземе оборотът за февруари, март, април или май и да се сравни със средномесечния за миналата година, уточняват от „Капитал“. За удостоверяване на тези данни ще се изисква представяне на отчет за приходите и разходите за съответния месец.

Безвъзмездна помощ предприятията могат да получат само ако не се намират в „затруднено положение“. Това означава, че не трябва да имат натрупана загуба за последните три години, която да надвишава половината от собствения им капитал. Това означава, че за дружества с регистриран капитал 2 лв., дори 1 лв. непокрита загуба няма да им позволи да се класират за грантовете.

За да няма дублиране на субсидиите, от тази схема са изключени и всички компании, които могат да получат финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

С получените безвъзмездни средства фирмите ще могат да финансират дейности, необходими за преодоляване на ликвидни трудности в резултат от пандемията от новия коронавирус.

Допустими ще са разходи за закупуване на суровини, материали и консумативи с цел произвеждане на продукция или услуги, а също и разходи за външни услуги, за персонал. Същото важи за възнаграждения за персонал, нает на трудов договор или по силата на договор за управление и контрол (но не повече от 2000 лева месечно).

След приключването на изпълнението на дейностите по договора за безвъзмездна финансова помощ бенефициентът е длъжен да изготви и представи на Управляващия орган технически и финансов отчет, в който да се опишат цялостното изпълнение на проекта и постигнатите резултати.

Също както процедурата за подпомагане на микро- и малките фирми, и тази ще се проведе изцяло електронно - чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020). Засега не е обявена конкретна дата, на която ще бъде отворена схемата за кандидатстване.

От управляващия орган на програма "Иновации и конкурентоспособност" обявиха още, че по процедурата за микро- и малки фирми са постъпили общо 24 087 заявления на стойност над 197 млн. лева. Възможността за кандидатстване все още е отворена, тъй като първоначалният бюджет от 173 млн. лв. ще бъде увеличен с минимум 20 млн. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър