Снимка: © Getty Images

След като отпусна над 170 млн. лв. за помощ на малкия бизнес, държавата обяви нова схема за безвъзмедстно подпомагане. Този път тя важи за по-големи фирми, които се класифицират като „средни предприятия“, съобщи „Капитал“.

Минималният размер на грантовете ще бъде 30 000 лева, а максималният - 100 000 лева, като конкретната сума ще е 1% от годишния оборот за 2019 г. Общият бюджет на тази мярка е 156 млн. лв. и е осигурен по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". 

Важно е да се уточни, че от предвидената помощ няма да могат да се възползват фирми, които са получили плащания по схемата 60/40 или друга подкрепа за запазване на персонала.

За грантовете ще могат да подават заявления само фирми, които имат минимум 3 млн. лв. и максимум 50 млн. лв. нетни приходи от продажби за 2019 г. Също така те трябва да са регистрирани до 31 декември 2018 г., което означава, че за по-нови дружества помощта няма да е достъпна.

Задължително условие е кандидатите да са регистрирали спад поне 20% в оборота (нетните приходи от продажби) за един от календарните месеци в периода от 1 февруари 2020 г. до месеца, предхождащ кандидатстване, спрямо средния месечен оборот през 2019 г. Например, ако се кандидатства през юни, ще може да се вземе оборотът за февруари, март, април или май и да се сравни със средномесечния за миналата година, уточняват от „Капитал“. За удостоверяване на тези данни ще се изисква представяне на отчет за приходите и разходите за съответния месец.

Безвъзмездна помощ предприятията могат да получат само ако не се намират в „затруднено положение“. Това означава, че не трябва да имат натрупана загуба за последните три години, която да надвишава половината от собствения им капитал. Това означава, че за дружества с регистриран капитал 2 лв., дори 1 лв. непокрита загуба няма да им позволи да се класират за грантовете.

За да няма дублиране на субсидиите, от тази схема са изключени и всички компании, които могат да получат финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

С получените безвъзмездни средства фирмите ще могат да финансират дейности, необходими за преодоляване на ликвидни трудности в резултат от пандемията от новия коронавирус.

Допустими ще са разходи за закупуване на суровини, материали и консумативи с цел произвеждане на продукция или услуги, а също и разходи за външни услуги, за персонал. Същото важи за възнаграждения за персонал, нает на трудов договор или по силата на договор за управление и контрол (но не повече от 2000 лева месечно).

След приключването на изпълнението на дейностите по договора за безвъзмездна финансова помощ бенефициентът е длъжен да изготви и представи на Управляващия орган технически и финансов отчет, в който да се опишат цялостното изпълнение на проекта и постигнатите резултати.

Също както процедурата за подпомагане на микро- и малките фирми, и тази ще се проведе изцяло електронно - чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020). Засега не е обявена конкретна дата, на която ще бъде отворена схемата за кандидатстване.

От управляващия орган на програма "Иновации и конкурентоспособност" обявиха още, че по процедурата за микро- и малки фирми са постъпили общо 24 087 заявления на стойност над 197 млн. лева. Възможността за кандидатстване все още е отворена, тъй като първоначалният бюджет от 173 млн. лв. ще бъде увеличен с минимум 20 млн. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени