Снимка: © Unsplash

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че ще бъдат отпуснати още минимум 20 милиона лева помощи за малкия бизнес. Както знаете, от днес тези фирми могат да подават Малките фирми ще могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ от 14 май по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Към момента е планирано да бъдат предоставени 173 млн. лв. на бизнеса, но, както каза Караниколов, ще достигнат до 193 млн.

„Към тази програма за най-малките има изключителен интерес. Това ни води до увеличаване на ресурса. Към момента е 173 милиона, а минимално очакваме да предложим той да бъде увеличен с минимум 20 милиона лева. Действията са съгласувани с Брюксел. В оперативната програма има общо над 600 млн. лв. Първо най-малките, към средата на юли – по-големите“, каза той.

„Има предприятия, които не са затворили, имат необходимост от иновации, затова ще запазим този бюджет. Изключително успешно върви – днес имаме 15 000 заявления на стойност 131,9 млн. лв.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че схемата ще бъде отворена за кандидатстване, докато има налично финансиране. Ще важи поне до началото на следващата седмица.

„Това е начин парите най-бързо да стигнат до тези, които имат нужда от тях. Системата ИСУ издържа на огромния интерес. Пикът от подаване беше вчера между 12 ч. и 13 ч. – имаше момент, когато активните потребители в системата достигаха 30 хиляди, което е много над обичайните нива. Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще достигне до нови фирми и до нови лица. Подадените проекти в пробния период са 9500, а после - над 16 хиляди за малко над 24 часа. Добрата новина е, че европейските пари ще достигнат до хора и организации, до които до момента не са стигали“, смята Дончев.

Всички микро- и малки бизнеси могат да кандидатстват. Не се предвижда да бъде затваряна системата до началото на другата седмица. Управляващите ще си позволят и 5-10% отгоре след изразходване на определения бюджет. Проектите ще бъдат оценени "по най-бързия начин", а първите преводи ще бъдат преведени в рамките на месец юни. "Не гарантираме дали всички заявления ще минат изискванията", каза Дончев.

Моделът 60:40, при който държавата изплаща по-големия процент от месечното възнаграждение, ще продължи до 30 юни, а след това ще има „нов дизайн“. Това съобщи социалният министър Деница Сачева на извънреден брифинг. Все още се обсъжда как да бъде променена мярката и към този момент няма окончателно решение. Министърът не даде и повече подробности.

„45 дни подред тази мярка устойчиво събира все повече заявления. Числата са: 12 187 заявления за 191 344 работници и служители. Държа да отбележа, че този модел може да има два индикатора за оценка – колко души са запазили работата си и колко е ръстът на безработицата. По тези два фактора мярката трябва да бъде оценявана“, каза Сачева.

„Рано е да правим генерални изводи за успеха на мярката. Нека да говорим за това колко е успешна на 1 юли, тъй като тя действа до 30 юни. До 30 юни работодателите могат да кандидатстват. След 1 юли ще продължи, но най-вероятно ще бъде с нов дизайн, който в момента се обсъжда“, каза министърът.

Тя каза, че последното плащане по тази програма ще бъде изплатено на 30 юли. Това, което обсъждат с Росен Желязков, е възможността от 1 юли до 15 юли компаниите, регистрирани като пътнически, градски и крайградски транспорти, да могат да кандидатстват за подкрепа от държавата. Става въпрос за 290 лв за заето лице в продължение на 6 месеца.

„Отделили сме 40 милиона лева. Но общият размер на мярката е 85 млн. 40 са за транспорта, останалите – ще водим допълнителни разговори. Ще може да се комбинира с мярката 60-40“, каза Сачева.

Що се отнася до мярката за родители в неплатен отпуск – подадени са 3753 заявления. През последните 10 дни те са средно 280-300. „Мярката продължава дотогава, докогато е необходимо. До края на годината имаме достатъчно средства. С промените в закона за здравето даваме възможност още 30 дни неплатен отпуск да бъде признаван за трудов и осигурителен стаж. Сега вече се признават 60 дни“, каза Сачева.

Към 13 март, когато започна извънредното положение, безработните в България са били 201 хиляди души. Днес са 300 хиляди, каза социалният министър.

„Нарастването на броя на безработните по време на извънредното положение е с 99 755 човека, като от началото на кризата 28 271 души са постъпили на работа. Основно това става в секторите здравеопазване, социални дейности, патронаж, транспорт, производство на храни и напитки, логистика, доставка“, съобщи Сачева.

„Средният брой на ден на регистрирани безработни – имахме рекорд 9000 на ден. Към момента, вследствие на мерките и на 60-40, задържаме ръста и за 13 май общо 1538 души се регистрираха на борсата. 833 от тях заявиха, че е заради пандемията от коронавирус“, каза Сачева.

Към днешна дата 42 хиляди души в 240 общини се ползват от услугите на социалния патронаж, като за тази мярка са отпуснати 40 милиона лева. По нея работят хора, които обслужват възрастни и хора с увреждания, както и граждани под карантина - купуват им храна и лекарства, извършват здравни услуги и т.н.

"Имаме дарение от БАН на стойност 35 хиляди лева. Те ще се похарчат за таблети за децата от институциите в социални услуги от резидентен тип, които ходят на училище. Вече раздадохме 108 такива таблета. Благодарение на тези средства ще направим още жестове за такива деца“, каза социалният министър.

Министър Сачева съобщи, че от целеви средства за диагностика и лечение през фонда на министерството са се възползвали 1498 души, които нямат доход и са без здравни осигуровки. Те са получили възможността да им се преведат 1,16 млн. лв.

„Продължихме програмата топъл обяд – ще има нови 214 договора. Сега над 30 хиляди души получават топъл обяд. Размерът на мярката към момента е 2,92 млн.“, каза Сачева.

От вчера важи и втори етап за раздаване на хранителни продукти – 26 хиляди лица ще получат над 450 тона храни. Голяма част от тях са в затруднена социална ситуация.

В следващите дни междуведомствената комисия за бедствия и аварии ще изплати и нов транш от 800 хил. лв. за „Червения кръст“. „Те отиват за хранителни продукти за социално слаби хора. Раздаването на тези храни ще бъде извършено със службите за социално подпомагане“, каза Сачева.

"По оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" имаме още 120 милиона лева за тези, които вече са останали без работа", съобщи социалният министър.

Министър Сачева съобщи, че от 1 юли пенсиите се покачват с 6,6% , като минималната става 250 лева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Свлачище край "Албена" затрупа двама души в ресторант

Двама души са извадени живи, спасителите проверяват и за други пострадали

Естония подкрепи Зеленски: Време е да спрем туристическите визи за Русия

"Пътуването в Европа е привилегия, а не право"

Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция

Бивш главен архитект на Хасково ще управлява строителния надзор

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години

ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида

Обискът е свързан с евентуално неправилно боравене с класифицирани документи