MultiSport: Младите спортуват, но хората над 40 г. нямат навици и бързо губят мотивация

Ако сред новогодишните обещания на повечето хора в началото на миналата година е било това да отделят повече време за спорт, немалка част от тях всъщност са го изпълнили, показва проучване за спортните навици сред българите.

Само за година броят на хората, които спортуват поне веднъж седмично, се е увеличил с 20 на сто до 1 млн. души. Най-активни са младите между 15 и 29 г. Това сочат данните от изследване на MultiSport Index на IPSOS България.

Изследването е проведено между 13 и 23 октомври 2023 г. сред 1000 души - мъже и жени между 15 и 69 години. То е по поръчка на Бенефит Системс България, която от 2015 г. насам дава възможност на корпоративните клиенти да предоставят карти MultiSport на своите служители като част от пакета им със социални придобивки.

Проучването показва, че делът на хората, които редовно са физически активни, се увеличава през последните години – от 29% през 2019 г. до 42% през 2023 г.

Наред с традиционното посещение на спортни зали и фитнес центрове се увеличава интересът към карането на колело и ходенето пеш - активности, които могат да се практикуват от цялото семейство и които се отразяват положително както на физическото, така и на психическото здраве.

Общо около 2 млн. са българите, които са физически активни поне веднъж месечно.

Основният проблем според специалистите е свързан с мотивацията - дори да успеят да се накарат да се движат повече, при много хора това е временно.

Най-често причината за това е недостигът на време, но и дефицитът на интерес. При поколението над 40 години пречка е липсата на изградени навици и достатъчно информация за ползите от движението.

На спорт обикновено се записват хора, които търсят решение на свой физически проблем или искат да променят външния си вид.

Според специалистите обаче без конкретни цели лесно се губи фокус и мотивация. Препоръката е да се концентрираме върху положителния ефект от спортуването, вместо да сме физически активни, защото нещо друго го налага.

Експертите припомнят, че на седмица са нужни поне около 150 минути умерено физическо натоварване, които могат да се разпределят в няколко дни, като се редуват тренировки, разходки или друг вид движение.

Ефектът е по-малко стрес, по-добра мисловна дейност, по-здрави сърце и кости.

Ползите са още повече, ако спортът е съчетан със здравословно хранене, но без да се отива в крайности, казват още експертите.

"В търсене на оптималното тегло, понякога хората залитат към модерни диети, които обещават бързи резултати, но не водят до дълготраен ефект и могат да отключат здравословни проблеми в бъдеще", напомня нутриционистът Евдокия Александрова.

Въпреки че по-младите са по-информирани, процентът на хората с нетипични за възрастта им проблеми, свързани с липсата на движение, расте през последните години. В същото време младите са и по-склонни да изградят постоянни спортни навици в дългосрочен план.

При младото поколение положителен ефект оказват и технологиите, като смарт устройства, които отчитат различни показатели по време на спорт, тъй като действат стимулиращо. Специалистите правят уговорката, че отново не бива да се стига до крайности и до вманиачаване в себедоказването.

По отношение на морето от информация със съвети как, кога и къде да спортуваме експертите съветват да подбираме източниците и да се научим да филтрираме информацията, а ако има нужда - да потърсим и техните услуги.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024