Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Ден преди изтичането на мандата за съставяне на кабинет, кандидатите за министри на "Има такъв народ" се оказаха в обяснителен режим на три фронта.

Ако досега всички погледи бяха насочени към скандалите около Петър Илиев (номиниран за ръководител на МВР) и Момчил Иванов (номиниран за министър на правосъдието), то в четвъртък внезапно се отвори нова пукнатина в биографичните справки на екипа на Пламен Николов.

Този път съмненията се насочиха към миналото на Силвия Бакърджиева - юристката, предложена за министър на околната среда и водите.

Васил Величков (автор на блога The Red Pill, IT специалист, бивш съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова по е-управлението, симпатизант на ДБ), публикува статия, в която осветява не само професионалния път на Бакърджиева, но и семейно/търговските й отношения с мъж, осъден през 2020 г. за грабеж по т.нар. процес "Гастрольори".

Данните в справката на Величков са извадени от изцяло публични регистри - от LinkedIn-профила на Силвия Бакърджиева до съдебното решение за присъдата на Живомир Бакърджиев, в което тя е идентифицирана като негова съпруга.

"Свободна Европа" и "Дневник" са успели да се свържат с кандидатката за министър на ИТН - тя отказва да коментира случая с делото по същество, но не отрича, че подсъдимият Ж. Т. Б. е именно нейният съпруг.

Вместо това тя насочва вниманието на журналистите към това, че делото срещу Бакърджиев и съучастниците му е гледано не другаде, а в Спецсъда и настоява номинацията й да бъде оценявана по професионалните й заслуги.

Историята на "Гастрольорите"

Годината е 2012, мястото е Свети Влас. Живомир Бакърджиев е арестуван по време на акция на полицията срещу група, направили опит за обир на пари от частна вила. Разследващите наричат разработката "Гастрольорите" - всички заподозрени са столичани, а за някои вече има подозрения, че са участвали в успешен обир на трезор в центъра на София.

Според медийни публикации от периода на процеса - Бакърджиев е бивш служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), т.нар. барети. При ареста в него е открит законно притежаван пистолет "Глок".

Делото срещу него и останалите обвиняеми е внесено в Специализирания съд през 2014 г., две години след извършеното деяние. През ноември 2017 г. е произнесена първоинстанционната присъда.

По-тежките състави за организирана престъпна група не са признати от съда. Все пак Бакърджиев е осъден на 4 години лишаване от свобода за кражба и притежание на боеприпаси без разрешително. Наказанието му е по-близо до минималния праг (от 3 до 15 г.).

Съдът приема като смекчаващо вината обстоятелство, че той е с "необременено съдено минало", има "добри характеристични данни", семеен е, и деянието е "останало във фазата на опита". За сметка на това, взето е предвид, че подсъдимият е бил въоръжен с огнестрелно оръжие по време на престъплението.

Присъдата му е потвърдена на още две инстанции, вкл. от ВКС в началото на 2020 г. Според информация на "Дневник", Живомир Бакърджиев е влязъл в затвора на 4 март 2020 г. и е освободен предсрочно условно на 12 юли 2021 г. (ден след последните парламентарни избори).

Междувременно в МОСВ

През целия период на съдебните драми - кариерата на Силвия Бакърджиева продължава да върви "напред и нагоре". Юрист с диплома от УНСС, тя започва кариерата си като правен съветник първо в Министерството на земеделието (застъпвайки два правителствени мандата от 2008 до 2011).

През март 2011 се премества в Министерството на околната среда и водите, като отговаря за координацията по въпросите на ЕС, климатичните промени и ГМО. По това време титуляр на МОСВ е Нона Караджова (ГЕРБ).

Арестът на съпруга на Бакърджиева я заварва на същата позиция и явно не се отразява негативно на работата й, защото тя остава да работи в министерството до юли 2014 г., когато е повишена.

През август 2014 г. (месеца, в който застъпи служебният кабинет на Георги Близнашки) Силвия Бакърджиева е назначена за първи секретар по климата и околната среда в българското Постоянно представителство в ЕС, Брюксел.

Остава на тази работа за малко над 4 години до октомври 2018 г, когато се връща в МОСВ, за да оглави звеното по Политики на ЕС за климатичните промени (вече в мандата на Нено Димов).

През януари 2019 г. Бакърджиева започва нова работа в Брюксел - юрист в Главна дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" (половин година по-късно Апелативният съд потвърждава присъдата на Живомир Бакърджиев).

Силвия Бакърджиева напуска поста си едва през август 2020, малко след като мъжът вече е окончателно осъден и започва да изтърпява наказанието си.

Тя създава своя юридическа консултантска фирма, като междувременно става зам.-директор на компания, основана през 2019 от Живомир Бакърджиев ("Органик серт", специализирана в контрола и сертификацията на биопродукти).

Бакърджиева казва пред "Дневник", че е получила "достатъчно навреме" покана да стане министър на околната среда и водите в кабинета на ИТН, поканата дошла от бивши нейни колеги, които са оценили "високо моите професионални качества и аз смятам да оправдая очакванията към мен".

Номинацията на Бакърджиева дойде, когато партията на Слави Трифонов вече имаше няколко "обеци" с кандидатури, около които витаят съмнения за непригодност с политически отговорни позиции.

Кандидатурата на Силвия Бакърджиева беше една от малкото, за чието минало нямаше предварително известни данни - всъщност ИТН публикуваха прессъобщение в БТА в сряда, за да обяснят кого точно са номинирали за министър на околната среда и водите.

Без отговор остава въпросът дали криминалното досие на съпруга на юристката са били известни на работодателите й в МОСВ и в европейската главна дирекция, докато тя е служила на експертни и ръководни позиции. Наказателното преследване срещу мъжа й не може да доведе до юридически последствия за самата нея, но създава напълно очевидна уязвимост за нея като висш административен служител.

Бакърджиева сама повдига съмненията около качеството на правосъдието в Специализирания съд (където делото престоява три години), но не коментира факта, че три поредни инстанции потвърждават наказанието.

МОСВ беше единственото ведомство, в което ИТН нямаха свой кандидат за министър в първия вариант на кабинета на Николай Василев. Твърдеше се, че това е заради отказа на Асен Василев да се заеме с този ресор. Кога Силвия Бакърджиева е получила реалната покана за титуляр на министерството, отново няма ясен отговор, но е сигурно, че е станало след преобразуването на присъдата на съпруга й в условно наказание.

Дали съвпадението с периода на изборите е напълно случайно, или някой е опитвал да упражнява натиск върху семейството на бъдещия министър - това са хипотези, на които могат да отговорят само засегнатите лица. Но остава пълна мистерия как ръководството на "Има такъв народ" продължава да оставя необезвредени "мини" под репутацията и професионалната биография на своите топ кандидати.

Никой не може да носи отговорност за чужди престъпления, но в политиката има ниво на отговорност, отвъд което мълчанието не е допустимо. Не и ако лидерите уважават правото на гражданите да знаят кой ги управлява.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024