Нова мярка в Словакия: Не може да излизаш от вкъщи без отрицателен тест за Covid Снимка: © Getty Images

Тестът за Covid-19 е доброволен, но на практика е неизбежен: това е стратегията, която Словакия планира да приложи между 25 януари и 7 февруари.

Всеки човек, който иска да излезе от дома си в този период - независимо дали по работa или за разходка в природата - ще трябва да носи със себе си документ, удостоверяващ негативна проба за коронавирусна инфекция.

Изследването трябва да е направено в рамките на една седмица преди проверката, за да се приеме за валидно. Хората, които вече са прекарали инфекцията в миналото, ще бъдат освободени от това задължение. Потвърдените случаи на Covid са малко над 240 000 от началото на епидемията.

От понеделник (25 януари) правителството на Словакия започна ново масово тестване на населението, за да открие колко души са заразоносители. Антигенните бързи тестове са приложени вече върху 2,95 милиона души от общо 5,4-милионното население на страната. Резултатът показва, че 1,24% от тях са позитивни за коронавирусна инфекция - това са малко над 36 000 души.

Това е третият масов национален скрининг в Словакия от есента на 2020 г. насам, като ще продължи общо 9 дни, до началото на февруари. Целта на властите е да се обхванат колкото може повече хора, оттам идва и идеята за крайната ограничителна мярка.

Премиерът Игор Матович смята, че този подход е правилният начин за справяне с коронакризата, въпреки че част от словашкото население и дори някои от собствените му министри оспорват ползите от това занимание.

Страната отчита по над 1500 нови случая на ден от края на октомври, макар че вече се вижда тенденция за намаляване на заболеваемостта. В болниците са настанени над 3500 пациенти с коронавирусна инфекция, което е рекордно висока стойност.

Смъртните случаи в страната са 4361 към 28 януари.

Полицията в Словакия вече започва да прилага по-стриктните правила. Пътните патрули спират шофьорите на случаен принцип и проверяват дали разполагат със сертификати за направен тест.

През февруари се планира още едно масово тестване, този път в районите с висок дял на инфектираните граждани.

Словашкият премиер Игор Матович съобщава, че ваксинирането на 60% от населението ще може да се постигне през септември 2021 г. при настоящото темпо. До този момент са имунизирани само 2% от хората в страната.

Не всички жители на страната са съгласни с поредното поголовно затягане на ограничителните мерки.

Reuters цитира 50-годишна физиотерапевтка от Тренчин на име Катарина Чаклосова, която определя последното решение на Матович като "фарс и създаване на излишни тревоги".

"Не само не ни разрешават да работим, но и ограничават живота ни. Ако здравната ни система не беше с толкова брутално ниско качество, нямаше да се намираме в ситуацията, в която сме днес", смята тя.

Чаклосова не е искала да се тества, защото намира изследването за безполезно, но "заповедта на правителството ме принуждава".

Мирослав Сико от Тренчин смята, че масовото изследване не е неприемливо.

"Аз го подкрепям. Отнема само малко време и не ме спира от работа. Нека така да бъде", казва той, след като е спрян на пътя за проверка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024