Нова сага с депортиран турски гражданин: МВР твърди, че е действало по закон Снимка: © Unsplash

След разследването на „Шпигел“, което направи заключение, че Бойко Борисов и Сотир Цацаров са помогнали на Турция в преследването на политически опоненти на Реджеп Ердоган, се разрази нова сага с депортация на турски гражданин. Депутатът от БСП Иво Христов съобщи, че 39-годишният Селехаттин Юрюн е бил експулсиран в южната ни съседка, но днес от МВР опровергаха тази информация и казаха, че става дума за формална процедура по Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция.

"Шпигел": Борисов и Цацаров помогнали на Ердоган за екстрадиция на опозиционери и нарушили закона

Още в петък Христов съобщи, че Юрюн – активист на Демократичната партия на народите и бивш кандидат за кмет на град Улудере, е бил вкаран в бронирана кола, отведен до границата и депортиран. Той добавя, че турският гражданин е трябвало да се яви в административния съд на 29 септември по дело за бежански статут.

Вътрешното министерство обаче съобщава, че Юрюн е изтърпявал ефективна присъда от 9 месеца в български затвор. От съобщението не се разбира за какво е бил осъден чужденецът. На 18 септември от Главна дирекция „Гранична полиция“ започнали процедура по връщане на „незаконно пребиваващия“ на територията на България гражданин в страната му по произход – Турция. Тази процедура стартирала още на 2 септември, когато от Министерството на правосъдието било получено писмо Юрюн да бъде освободен от затвора, съобщават „Дневник“ и „Сега“.

"След извършени справки в информационните масиви на МВР е установено, че лицето е с отказан статут на бежанец и с наложена административна мярка "връщане до страна на произход" от 18 декември 2019 г. В структурите на МВР не е постъпвала допълнителна информация за промяна в статута на чуждия гражданин Юрюн. В тази връзка Главна дирекция "Гранична полиция", като компетентен орган по изпълнението на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция, и предвид на това, че не съществуват пречки от правен характер, създаде необходимата организация незабавно след освобождаването на Селехаттин Юрюн от затвора той да бъде изведен извън общите граници на Европейския съюз", пише в съобщението на МВР.

От вътрешното министерство допълват, че след сключването на Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция - от 2016 г. досега само от България са били изведени 431 души, които са пребивавали незаконно на територията на страната.

Юрюн оспорва отказа по Закона за убежището и бежанците да му бъде предоставена международна закрила, като се е очаквало на 29 септември да се яви в административния съд на делото за бежанския му статут, съобщава „Сега“.

Статут на бежанец се предоставя на чужденец, който поради основателни опасения от преследване, основани на раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група, се намира извън държавата си по произход и поради тези причини не може или не желае да се ползва от закрилата на тази държава или да се завърне в нея.

Преди дни "Шпигел" публикува разследване, в което става ясно, че Бойко Борисов и бившият главен прокурор Сотир Цацаров са нарушили международни конвенции с екстрадиране на турски граждани в южната ни съседка. Фокусът на разследването е издирвания от Анкара Абдула Бююк, който е бил заподозрян за връзка с организацията на проповедника Фетулах Гюлен. През 2016 България го е предала на Турция без съдебен процес, без възможност да се консултира с адвокат и без възможност да обжалва. Българският вицепрезидент Маргарита Попова е отказала политическо убежище на турския гражданин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023