Снимка: © Unsplash

След разследването на „Шпигел“, което направи заключение, че Бойко Борисов и Сотир Цацаров са помогнали на Турция в преследването на политически опоненти на Реджеп Ердоган, се разрази нова сага с депортация на турски гражданин. Депутатът от БСП Иво Христов съобщи, че 39-годишният Селехаттин Юрюн е бил експулсиран в южната ни съседка, но днес от МВР опровергаха тази информация и казаха, че става дума за формална процедура по Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция.

"Шпигел": Борисов и Цацаров помогнали на Ердоган за екстрадиция на опозиционери и нарушили закона

Още в петък Христов съобщи, че Юрюн – активист на Демократичната партия на народите и бивш кандидат за кмет на град Улудере, е бил вкаран в бронирана кола, отведен до границата и депортиран. Той добавя, че турският гражданин е трябвало да се яви в административния съд на 29 септември по дело за бежански статут.

Вътрешното министерство обаче съобщава, че Юрюн е изтърпявал ефективна присъда от 9 месеца в български затвор. От съобщението не се разбира за какво е бил осъден чужденецът. На 18 септември от Главна дирекция „Гранична полиция“ започнали процедура по връщане на „незаконно пребиваващия“ на територията на България гражданин в страната му по произход – Турция. Тази процедура стартирала още на 2 септември, когато от Министерството на правосъдието било получено писмо Юрюн да бъде освободен от затвора, съобщават „Дневник“ и „Сега“.

"След извършени справки в информационните масиви на МВР е установено, че лицето е с отказан статут на бежанец и с наложена административна мярка "връщане до страна на произход" от 18 декември 2019 г. В структурите на МВР не е постъпвала допълнителна информация за промяна в статута на чуждия гражданин Юрюн. В тази връзка Главна дирекция "Гранична полиция", като компетентен орган по изпълнението на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция, и предвид на това, че не съществуват пречки от правен характер, създаде необходимата организация незабавно след освобождаването на Селехаттин Юрюн от затвора той да бъде изведен извън общите граници на Европейския съюз", пише в съобщението на МВР.

От вътрешното министерство допълват, че след сключването на Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция - от 2016 г. досега само от България са били изведени 431 души, които са пребивавали незаконно на територията на страната.

Юрюн оспорва отказа по Закона за убежището и бежанците да му бъде предоставена международна закрила, като се е очаквало на 29 септември да се яви в административния съд на делото за бежанския му статут, съобщава „Сега“.

Статут на бежанец се предоставя на чужденец, който поради основателни опасения от преследване, основани на раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група, се намира извън държавата си по произход и поради тези причини не може или не желае да се ползва от закрилата на тази държава или да се завърне в нея.

Преди дни "Шпигел" публикува разследване, в което става ясно, че Бойко Борисов и бившият главен прокурор Сотир Цацаров са нарушили международни конвенции с екстрадиране на турски граждани в южната ни съседка. Фокусът на разследването е издирвания от Анкара Абдула Бююк, който е бил заподозрян за връзка с организацията на проповедника Фетулах Гюлен. През 2016 България го е предала на Турция без съдебен процес, без възможност да се консултира с адвокат и без възможност да обжалва. Българският вицепрезидент Маргарита Попова е отказала политическо убежище на турския гражданин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката