"Шпигел": Борисов и Цацаров помогнали на Ердоган за екстрадиция на опозиционери и нарушили закона Снимка: © Getty Images

Българското правителство, начело с Бойко Борисов, е помогнало на Турция в преследването на опоненти на режима на президента Реджеп Ердоган. Премиерът, бившият главен прокурор Сотир Цацаров и специалните служби са оказали подкрепа в екстрадирането на няколко опозиционни фигури след опита за преврат в южната ни съседка пред 2016. По този начин са нарушили международни конвенции и правни норми.

Това са заключенията от разследване на сп. „Шпигел“. В статията със заглавие „Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на Ердоган“ („Wie Bulgariens Premier Borissow zu Erdoğans Handlanger wurde“) медията се позовава на секретни съобщения от Турското посолство в София.

Фокусът на разследването е издирвания от Анкара Абдула Бююк, който е бил заподозрян за връзка с организацията на проповедника Фетулах Гюлен – големият опонент на Ердоган, живеещ от дълго време в САЩ. Бююк бе предаден на турските власти през 2016 без съдебен процес, без възможност да се консултира с адвокат и без възможност да обжалва. Българският вицепрезидент Маргарита Попова е отказала политическо убежище на турския гражданин.

"Веднага след опита за преврат в Турция премиерът Борисов и ръководителят на тайните служби се срещнаха с турския посланик в София“, пише в разследването на „Шпигел“, цитирано от „Дневник“. Според турски дипломатически доклад разговорът е бил за случая с Бююк.

"Г-н Борисов разбира колко сериозен е въпросът... Правилното сега ще е да се организира лична среща на най-високо държавно ниво между правосъдните органи, за да започне нов съдебен процес", пише в документа. В отделно съобщение от посолството Турция казва, че премиерът ще осъществи „бързо уреждане на въпроса“.

"Фактически скоро след това е имало среща между турския посланик и тогавашния български главен прокурор Сотир Цацаров. Магистратът тогава най-вероятно е предал на Анкара деликатна информация за Бююк. Турската страна била подканена да изпрати ново искане за екстрадиране. "Главният прокурор Цацаров ще излезе през август в годишната си отпуска. Но преди това той лично ще се заеме със случая", пишело в писмо на посолството за вътрешна кореспонденция.

Вече над 3 години след екстрадирането Бююк се намира под домашен арест. "Сходна изглежда съдбата и на други 7 турски граждани, депортирани от България през октомври 2016 г.“, пише „Шпигел“.

„Нито Борисов, нито Цацаров пожелаха да коментират нещо по въпроса, когато ги потърсихме“, съобщава се в разследването и се добавя, че това не е повлияло на политическата кариера на бившия главен прокурор.

„Когато турското правителство изпрати бежанци в Гърция през март, границата с България остана затворена. В началото на кризата с коронавируса Турция изпрати маски и тестове към София. Очевидно, приятелството на Ердоган (б.а. – с Борисов) има своята цена“, пишат от „Шпигел“. Авторите Димитър Ганев и Максимилиан Проп заключават, че "между Ердоган и Борисов има специално приятелство“.

Германската медия посочва, че повечето европейски страни отказват екстрадиция на турски граждани, защото те не могат да разчитат на честен процес в страната си след опита за преврат през 2016 г. "В случая с Бююк и в България две съдилища са стигнали до същите изводи“.

"Тайните съобщения от турското посолство, които "Шпител" получи, сочат, че Борисов, Цацаров и тайните служби на България активно са участвали в депортирането на член на турската опозиция“, пише в разследването. „И то след като български съдилища преди това категорично са отхвърлили искането за екстрадиране".


В Европарламента ще има дебат за върховенството на закона в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024