Нова услуга от Yettel прави „профилактичен преглед“ на телефона Снимка: © Getty Images

Дори и да не искаме да си го признаем, днес телефоните ни са много повече от начин да общуваме с близките си. Отвъд всички технически функции, те са нашите малки вселени, които пазят документално важни и емоционално значими неща – снимки на децата и домашните любимци, моменти от отминалата ваканция, селфита с приятели.

В телефона ни обикновено се намира мобилното ни банкиране, през което управляваме финансите си, приложения като Revolut, аповете на стрийминг платформите Spotify и YouTube, на които слушаме любимите си подкасти и музика.

Да не забравяме и бързия достъп до социалните мрежи.

Няма да е пресилено да кажем, че телефонът съдържа в себе си цялото ни ежедневие – през задачите и ангажиментите до връзката с важните за нас хора и спомените, които не искаме да загубим.

Много от нас се грижат само за добрия външен вид на телефоните си – ползват протектори и калъфи, за да ги предпазват от счупване и надраскване в случаите, в които неволно ги изпускаме или ги даваме на детето, за да се сдобием с 10 минути свободно време.

Реално обаче смартфонът има редица функции в хардуера и софтуера си, чието опазване не ни е приоритет: къде поради небрежност, къде поради липса на информация и познания.

Отскоро Yettel предлага интересна услуга, която помага да се грижим за устройствата си много по-добре, така че да си спестим бъдещи проблеми като разходи за поправка или евентуална загуба на ценни за нас данни.

Услугата се нарича Смартфон диагностикаи прави серия от тестове, някои автоматични, други – интерактивни, които оценяват състоянието на телефона (или таблета), като така ни помага да поддържаме устройството си в оптимално състояние и да удължим живота му.

Диагностиката позволява да се направи подробна софтуерна и хардуерна проверка на телефона, с която да се оцени производителността му, да се открият потенциални проблеми и да се предотврати развитието им в по-сериозни дефекти. Не е необходимо да отделяте специално време или да я планирате предварително: достатъчно е да влезете в последната версия на приложението Yettel, да изберете от меню Услуги „Смартфон диагностика“ и да стартирате теста.

Диагностиката включва 6 отделни теста, които проверяват за проблеми в различните функции на телефона: аудио, камера, дисплей, софтуер, сензори и бутони.

В секцията „Аудио“ диагностиката използва функционалността Text-to-Speech, за да прочете произволни числа, след което ви предоставя клавиатура, за да въведете цифрите, които са били възпроизведени през слушалката и високоговорителя на устройството. При теста на микрофона услугата на Yettel ви показва произволни цифри, които трябва да прочетете, за да се установи дали съвпадат с числата, представени на екрана. Аудио тестът за iOS включва изговарянето на произволна дума и така верифицира способността на микрофона да засича звук.

Предварителната диагностика ще ви спести неудобството да молите вашия клиент или колега да повтори казаното по време на телефонен разговор, в случай че проблемът с аудиото се появи в най-неудобния момент от работния ден.

Камерата също се тества на два етапа: предна и задна леща. Смартфон диагностиката използва Google ML Kit, за да измери способността на обектива да фокусира и да заснема обект.

Що се отнася до дисплея, услугата на Yettel проверява дали докосванията на тъчскрийна се откриват във всички области на екрана и ако някъде има проблем – сигнализира. От най-използваните зони, в които са разположени обикновено бутоните за приемане на разговори, до горното меню, в което „се крият“ всички push нотификации – от имейла, до Facebook, Instagram и т.н.

Една от безспорно най-важните функции е диагностиката на софтуера като тестовете тук са изцяло автоматични. Те проверяват дали за вашия телефон има налична софтуерна актуализация, дали е на разположение достатъчно свободна RAM памет и дали имате достатъчно свободно място за съхранение, което не е без значение когато става дума за оптимална производителност.

В категория „Сензори“ диагностиката бързо установява дали функцията за вибрация работи добре, което е важно, ако сте сред хората, които имат навика да изключват звука си или да ползват вибрацията за сутрешна аларма.

Последната, но не и по важност, шеста функция на теста на Yettel е свързана с бутоните и проследява дали копчетата за увеличаване, намаляване и изключване на звука работят както трябва.

До края на октомври тече безплатен тестови период на услугата. Тя е съвместима с всички устройства с операционни системи Android и iOS, стига да имате последната версия на приложението на Yettel.

И макар да не можем да поставим знак на равенство между здравето на телефона и това на тялото, трябва да признаем, че навременната грижа и превенцията и в двата случая спестяват както по-нататъшни проблеми, така и доста пари.

В този смисъл е без съмнение, че новата услуга на Yettel е смислена и полезна и си струва да я пробваме. В свят, в който времето си остава най-ценният ни ресурс, разпиляването му в ремонти и подобни излишни занимания е в най-добрия случай нежелателно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кандидат-депутат на ДПС-Пеевски е сред обвинените по делото "Портних"

Светлана Табакова е директор във фирма на Данаил Папазов, който изгони Доган от сараит

19:59 - 17.10.2024
Важно днес

Проверка откри нови нередности в театрите в Пловдив, Варна и Плевен

Театри отчитали по две представления на ден, за да вземат по-голяма субсидия

18:05 - 17.10.2024
Технологии

Отключете своята уникалност в модата, здравето и спорта с HUAWEI WATCH GT 5

Компанията представи новата си серия смарт часовници

18:03 - 17.10.2024
Важно днес

Израел потвърди, че лидерът на "Хамас" е бил убит при удар в Газа (Обновена)

Трима терористи са убити при израелски удар в Газа

17:20 - 17.10.2024
Европейски дневници

Мъск пак се размина с наградата "Сахаров". ЕП обяви краткия списък с номинирани

Три номинации на активисти и организации ще се борят за отличието

16:30 - 17.10.2024
Живот

Следродилната депресия: дълбокият мрак, който може да бъде разсеян

Ако психичните заболявания имаха образ върху тялото, всичко щеше да е някак по- лесно

15:35 - 17.10.2024
Важно днес

Съдът в Пловдив остави в ареста погребален агент, обвинен в измама с фалшиви кремации

Амбарев е взел 1639 лв. за услугата да кремира телата на починали хора, но не го е направил

14:15 - 17.10.2024