Нова заповед на МЗ: Учениците могат да се върнат в клас с Covid-тестове 2 пъти седмично Снимка: © Getty Images

Здравният министър Стойчо Кацаров издаде нова заповед, с която се изяснява редът за връщането на учениците в класните стаи въпреки високата заболеваемост от Covid-19.

В заповедта се посочва, че от 8 ноември присъственото обучение в общините от тъмночервената зона може да се възобнови, ако съответното училище е създало организация за провеждане на Covid-тест два пъти в седмицата (понеделник и четвъртък) на учениците и служителите от персонала, които нямат сертификат.

Според заповедта, бързите антигенни тестове ще се провеждат на място в училище.

Изключение от задължителното двукратно тестване ще се прави за учителите и служителите, които разполагат с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване.

В случай на несъгласие на родителите/настойниците/попечителите за провеждане на изследване за COVID-19, ученикът не се допуска до присъствено обучение и му се осигурява възможност за обучение от разстояние в електронна среда.

Същата мярка ще важи и за общините, в които има достигната 14-дневна заболеваемост между 250 и 500 на 100 000 души от населението.

Там училищните власти могат да избират между два варианта: 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове, или присъствено обучение само за 50% от паралелките, без тестване.

При заболеваемост под 250 на 100 000 не се изисква тестване на деца и персонал.

"Заповедта дава възможност присъственото обучение да започне след 8 ноември, но конкретните дати за всяко училище ще зависят от готовността за въвеждане на противоепидемичните мерки. Допуска се присъственото обучение да се въвежда за отделни училища или дори отделни класове, в зависимост от преценката на образователните институции и създадената организация", се казва в съобщението на Министерството на здравеопазването.

Със същата заповед се спира временно плановият прием и плановата оперативна дейност в болниците на територията на цялата страна.

Изключение се допуска за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Всички виждат как летим към нови избори

ГЕРБ няма да се откаже от номинацията на Рая Назарян за председател на парламента

11:00 - 19.06.2024
Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024