Новата покупка на Rolex, която може да преобърне индустрията на луксозните часовници Снимка: © Getty Images

Най-голямата швейцарска марка часовници Rolex взе изненадващо решение, като купи търговеца на дребно Bucherer, с което консолидира пазарната си мощ. Така за първи път брандът часовници ще има огромно присъствие при потребителските продажби, а ходът може изцяло да промени индустрията. Преди това да се случи обаче Комисията по конкуренцията трябва да даде своето одобрение, а това може да се окаже сложна задача.

Rolex заяви, че решението да купи бизнеса на Bucherer е взето, след като семейството, контролиращо търговеца на дребно, е решило да го продаде. Цената на сделката обаче не е оповестена публично. Двете компании, които имат десетилетна връзка по между си, ще продължат да работят като отделни марки.

Bucherer, която е официален търговец на Rolex от 1924 г. насам, разполага с над 100 магазина в цял свят. Тя ще продължи да работи независимо, като запазва името си и ще продава други брандове часовници, както и собствените си марки като Carl F. Bucherer, която е особено популярна.

Ходът за придобиването на търговеца на дребно е особено интересен предвид факта, че Rolex подкрепя, но не се занимава пряко с продажбата на своите часовници за широката публика.

С изключение на един-единствен бутик на марката в Женева (където е седалището на Rolex), гигантът поддържа бизнес дистанция от редицата си специализирани партньори, които продават продуктите му. Всичко това обаче е на път да се промени.

Клоновете на Bucherer по целия свят ще бъдат придобити, но как точно тя ще управлява този отделен бизнес за продажба на бижута или часовници засега не е известно.

Продажбата обаче няма да влезе в сила, докато Комисията за защита на конкуренцията не я одобри. А това може да не е толкова лесно предвид мащабния бизнес на Rolex, част откойто е и дъщерната му марка Tudor, генерираща продажби от над 10 млрд. евро от производството на около 1 млн. часовника годишно.

Според инвестиционната банка Morgan Stanley, Rolex безспорно е най-голямата марка луксозни часовници в света. Тя е имала най-добрата си година през 2021 г., като стойността на износа е нараснала до 21,2 млрд. швейцарски франка (1,7 млрд. евро).

Отделно, Bucherer е най-големият търговец на часовници и бижута в света. Въпреки че двете дружества оперират на различни пазари - едната в производството, а другата в продажбата - сливането им няма да бъде толкова просто.

Хора от индустрията са изненади от решението за придобиване, което Rolex определя като "най-доброто както за собствените ни марки, така и за цялата гама часовници и бижута от другите партньорски марки". Компанията допълва, че закупуването на търговеца няма да повлияе на партньорствата ѝ с други официални търговци на дребно, които предлагат часовниците Rolex.

Сделката идва на фона на по-широката консолидация сред световните луксозни марки, тъй като потребителите в САЩ харчат по-малко за дизайнерски стоки.

Миналата седмица собственикът на американското предприятие за луксозна мода Coach Tapestry сключи многомилиардна сделка за закупуване на Capri Holdings - компанията зад марки като Michael Kors, Jimmy Choo и Versace. През 2021 г. LVMH закупи къщата за бижута Tiffany.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024