Новата версия на "Снежанка" предизвика спорове в социалните мрежи още преди премиерата си Снимка: © Getty Images

Disney продължава да прави римейкове на своите класически филми, като следващият в списъка е "Снежанка". До премиерата му остава една година, но филмът вече предизвика критики и спорове в социалните мрежи след коментари, направени от главната актриса Рейчъл Зиглер.

Феновете на Disney я нападат по различни причини, като сред нападките има такива и на расова основа. През последния месец Зиглер е порицавана за свои различни интервюта от миналото, в които се изказва негативно за оригиналната "Снежанка". В едно от тях казва, че намира филмът за страшен и го е гледала само веднъж.

Актрисата също така изтъква, че класиката от 1937 г. е "изключително остаряла, що се отнася до жените" и новата версия няма да се върти около любовната история на приказната героиня.

"Оригиналният анимационен филм е излязъл през 1937 г. и това е много очевидно. Има голям акцент върху любовната история [на Сженака] с човек, който буквално я преследва. Странно. Странно. Така че този път не направихме това", обяснява Зиглер.

Звездата казва, че в римейка героинята ѝ няма да бъде спасена от принца и няма да мечтае за истинска любов - вместо това голямата ѝ цел е да бъде лидер.

Това обаче изглежда обиди някои почитатели на класиката. Едни се възмутиха от очевидната липса на принц в сюжета, докато други недоволстват от факта, че героинята не може да бъде лидер и едновременно с това да има любовен интерес.

Това породи цял дебат в социалната мрежа TikTok. Един потребител посочва, че жените "вече не трябва да избират между кариера и любов, защото могат да имат и двете" и дава за пример филмите за супергерои, в които мъжете могат да имат всичко.

"Те могат да спасят деня, да имат кариера и да спасяват момичето... така че защо ние да не можем да имаме това?", пита жената.

Друг пост в социалните мрежи гласи: "Това, че една жена цени нещо различно, не я прави по-малко ценна".

В споровете се включи и американската инфлуенсърка Триша Пейтас, която критикува Зиглер за това, че е приела главната роля, въпреки че не харесва "Снежанка".

"Фактът, че тя не харесва Снежанка.... защо? Защо?. Зенгер не може да се справи с това. Има хора, които биха платили пари, за да играят Снежанка. Снежанка е емблематична на толкова много нива, но ти публично казваш, че не харесваш нищо във филма", казва популярната личност.

Актрисата не е отговорила директно на критиките - но споделя в профила си в X (бившия Twittter) туитове в своя подкрепа. На 11 август тя написа, че се надява "светът да стане по-мил", а след това отговори на друг потребител, пишейки: "толкова съм изтощена. мисля, че това е краят за мен, ако трябва да съм честна".

А къде са седемте джуджета?

Съдбата на седемте джуджета от приказката също беше включена в дебата в социалните мрежи, след като се появиха неофициални снимки и информация за филма, в който джуджетата всъщност са определени като "магически същества". В актьорския състав обаче фигурира само един човек, който е представител на общността на хора с хипофизарен нанизъм (изоставане в растежа, дължащо се на намалена продукция - б.ред.).

По-рано звездата от "Игра на тронове" Питър Динклидж заяви, че идеята в римейка да бъдат включени седем джуджета е "остаряла". Впоследствие Disney излезе с изявление, че ще "избегне засилването на стереотипите от оригиналния анимационен филм".

Д-р Ерин Причард, старши преподавател по увреждания и образование в университета "Ливърпул Хоуп", казва пред BBC, че се радва, че сега тези приказни герои са наречени "магически същества" вместо джуджета.

"Моите изследвания показват, че много от стереотипите, които хората в това общество срещат, са повлияни именно от "Снежанка и седемте джуджета".

Историята е написана за първи път от Братя Грим в началото на XIX век.

"Начинът, по който джуджетата са изобразени в анимационната класика, се различава значително от оригиналната версия на Братя Грим. Те са инфантилизирани и изградени като фигури за забавление, което ги превръща в посмешище", казва д-р Причард.

Новата версия на "Снежанка" се очаква да излезе на големия екран през март 2024 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024