Ден преди края на официалната предизборна кампания "Галъп" показва тенденция на леко увеличаване на подкрепата за "Продължаваме промяната" пред БСП около второто място.

Изследването е национално представително, направено е на 1 - 9 ноември сред 1006 пълнолетни българи, лице в лице, по поръчка на Българското национално радио. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на близо 55 хиляди души.

ГЕРБ биха получили 23,5% от вота, „Продължаваме промяната“ и БСП са с равни изгледи, съответно с 15,5% и 15,2%. „Има такъв народ“ се ползва с 11,4% електорална готовност, посочват от "Галъп".

Социолозите регистрират 11,3% подкрепа, а "Демократична България" е с 9,8%, последна от политическите сили, които със сигурност ще имат представителство в 47 Народно събрание

Сравнението на данните на "Галъп" от анкетите в последната седмица на октомври и първата седмица на ноември показват по-значима промяна само при ПП. При ГЕРБ има спад с по-малко от един процентен пункт в сравнение с готовността на избирателите им да гласуват на 14 ноември.

Под чертата остава "Възраждане" с 3,5% и "Изправи се БГ! Ние идваме" с 3,4%.

От "Галъп" правят уговорка, че изходът от съревнованието за второто място е "непредвидим", а от него зависи кой би получил ключовия втори мандат за кабинет.

"Дистанциите са малки и структурата на вота ще зависи от активността и степените на мобилизация на различните електорати. По традиция, петнадесетина до двадесетина процента от вота се решава в последните няколко дни и в самия изборен ден, затова и данните от изследвания като това са моментни снимки преди финалната права, а не прогнози за изборен резултат", казват от агенцията.

При президентските избори няма солидни размествания при първите двама - Румен Радев е с 48,6%, а Анастас Герджиков привлича 25,3 на сто.

9,1% от респондентите им са казали, че ще гласуват за Мустафа Карадайъ, 5,2% – за Лозан Панов, 3% – за Костадин Костадинов, 1,5% за Милен Михов (ВМРО). 1,1% казват, че ще гласуват за Луна Йорданова.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин