Снимка: © Getty Images

Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи по време на редовния сутрешен брифинг, че броят на заразените в страната вече е 477.

За изминалото денонощие те са 28, като 8 от тях са приети в болница. 21 от тях са в София, 2 в Пловдив, в Смолян - 2, 1 в Бургас, 1 в Кърджали и 1 във Велико Търново.

Заразените медицински лица са 21, а общо излекуваните - 30. Най-младият излекуван е 27-годишен мъж, а най-възрастният - 80-годишен мъж.

Смъртните случаи към петък сутринта са 12 - вчера е починал мъж на 81 години в Стара Загора. Приет е преди седем дни с декомпенсиран диабет. По време на брифинга бе получено съобщение, че е починал и мъж на 58 години в "Пирогов". Средната възраст на жертвите е 62.8 години (преди последния смъртен случай). Към момента приетите на болнично лечение са 178, а 19 от тях са интубирани.

В четвъртък в "Пирогов" са приети арестант с признаци на коронавирус и дете на четири години, изпратено от Великотърновската болница с двустранна бронхопневмония и изливи в белите дробове - при него също тепърва трябва да се потвърди, че става дума за Covid-19, все още не е интубирано.

Доцент Попов от ВМА даде анализ на пациентите, с които болницата се е занимавала. От изписаните 14 души десет са напълно оздравели, но 4 все още задържат вируса в носоглътката - "прави впечатление продължителното наличие на вируса в горните дихателни пътища." Наблюдава  се "семейност" на заболяването, често в домакинствата то достига до няколко човека. Засяга хора с добър социален статус.

За случаите във ВМА сред основните клинични особености е бавно повишаване на температурата, като болните постъпват с температура около 38 градуса, а впоследствие се стига до 38.8 градуса. Други симптоми са сухата кашлица, задух (при 45% от болните), болки в гърба и кръста (при 5%), загуба на мирис и вкус (при 3%), болки и дразнене в гърлото, диария и коремен дискомфорт (3%), обривен симптом (1 болен), запушване на носа и главоболие, което се наблюдава при 25% от болните.

За лечението на болните там се използват антибиотици, съвременните производни на хлорикин фосфат и хидроксихлорокин фосфат, а като алтернатива при някои болни - калетра. 

Ген. Мутафчийски съобщи още, че Националния оперативен щаб ще предложи да се разшири диапазона на приеманите болни в болниците.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: За 10 г. трябва да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

"Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро"

Цацаров предупредил 10 дни по-рано за оставката си Радев и всички партии в 47 НС без ПП и "Да България"

"Ако само аз съм причината корупцията да цъфти, ок, подавам оставкa"