Снимка: © Getty Images

Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи по време на редовния сутрешен брифинг, че броят на заразените в страната вече е 477.

За изминалото денонощие те са 28, като 8 от тях са приети в болница. 21 от тях са в София, 2 в Пловдив, в Смолян - 2, 1 в Бургас, 1 в Кърджали и 1 във Велико Търново.

Заразените медицински лица са 21, а общо излекуваните - 30. Най-младият излекуван е 27-годишен мъж, а най-възрастният - 80-годишен мъж.

Смъртните случаи към петък сутринта са 12 - вчера е починал мъж на 81 години в Стара Загора. Приет е преди седем дни с декомпенсиран диабет. По време на брифинга бе получено съобщение, че е починал и мъж на 58 години в "Пирогов". Средната възраст на жертвите е 62.8 години (преди последния смъртен случай). Към момента приетите на болнично лечение са 178, а 19 от тях са интубирани.

В четвъртък в "Пирогов" са приети арестант с признаци на коронавирус и дете на четири години, изпратено от Великотърновската болница с двустранна бронхопневмония и изливи в белите дробове - при него също тепърва трябва да се потвърди, че става дума за Covid-19, все още не е интубирано.

Доцент Попов от ВМА даде анализ на пациентите, с които болницата се е занимавала. От изписаните 14 души десет са напълно оздравели, но 4 все още задържат вируса в носоглътката - "прави впечатление продължителното наличие на вируса в горните дихателни пътища." Наблюдава  се "семейност" на заболяването, често в домакинствата то достига до няколко човека. Засяга хора с добър социален статус.

За случаите във ВМА сред основните клинични особености е бавно повишаване на температурата, като болните постъпват с температура около 38 градуса, а впоследствие се стига до 38.8 градуса. Други симптоми са сухата кашлица, задух (при 45% от болните), болки в гърба и кръста (при 5%), загуба на мирис и вкус (при 3%), болки и дразнене в гърлото, диария и коремен дискомфорт (3%), обривен симптом (1 болен), запушване на носа и главоболие, което се наблюдава при 25% от болните.

За лечението на болните там се използват антибиотици, съвременните производни на хлорикин фосфат и хидроксихлорокин фосфат, а като алтернатива при някои болни - калетра. 

Ген. Мутафчийски съобщи още, че Националния оперативен щаб ще предложи да се разшири диапазона на приеманите болни в болниците.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа