Снимка: © Getty Images

„Зелени коридори“ за пазаруване в цялата страна, евентуално онлайн обучение дори за най-малките ученици и единен вечерен час за всички заведения в страната. Това са само част от новите мерки, които здравният министър Костадин Ангелов ще добави към заповедта си от идния четвъртък.

В интервю за NOVA той обяви, че не се предвижда „локдаун“, тъй като при такава ситуация трябва да се осигури финансиране на всички сектори, които ще бъдат затворени.

„В момента не говорим за политика, говорим за здравна криза, за медицински целесъобразни решения, които дават резултат. Политическите решения са важни. Но ако затворим изцяло държавата, ще постигнем ли медицински резултат – това е въпросът. Мерките, които обсъждаме, са насочени към това“, каза той.

„Какво ще направим от четвъртък нататък? Всички училища, които имат заболяемост над 20%, ще минат в електронна среда на обучение, независимо дали са първи, пети, седми, девети, 11-и клас. Другата мярка е осигуряването на „зелените коридори“ за пазаруване. Очакванията на хората са да имат два коридора – един преди обяд и един след обяд“, каза Ангелов.

Такива „коридори“ вече действат в София, но само сутрин – от 8 до 10 ч., когато хората над 65-годишна възраст могат да пазаруват.

37 процента от българите смятат, че с ваксината срещу COVID-19 ще ги чипират

„Офисите, където имаме закрити пространства с много хора, там да не работят повече от 50% от служителите и да има отстояние между тях. Образователните институции, които са с надграждащо образователно обучение, ще допуснем обучение само с маска, само на метър и половина разстояние“, каза Ангелов.

„Нощните заведения в цялата страна ще продължат да бъдат затворени, най-вероятно за още две седмици. Вечерният час на заведенията ще бъде унифициран за цялата страна – най-вероятно ще затварят всички в 23:30 ч.“, сподели здравният министър.

България отчете антирекорд по брой починали с Covid-19 - 106. Според Ангелов обаче най-важната статистика е свързана с излекуваните.

106 починали от COVID за последното денонощие

„Най-важното, което трябва да кажем от числата за днес е че имаме 875 излекувани. За последните седмици има хиляди оздравели”, сподели той, но каза, че натискът върху здравната система е "изключително голям", най-вече в столицата.

"Вчера в София имаше 550 повиквания (б.а. - на тел. 112) за последното денонощие. 40 коли са обслужвали целия град. На всеки 40 секунди е имало повикване. Всеки човек очаква да получи помощ. Но лекарите следват строги алгоритми и медицински факти, за да закарат човек до болница. Около 200 от случаите са били Covid-19 и не всички прегледани са били за болнично лечение”, каза Ангелов.

"В момента го обсъждаме с експертите - до 2 дни трябва да имаме отговор дали антигенните тестове могат да бъдат алтернатива на PCR. И ако колегите кажат, че е така – да пуснем достатъчно количества антигенни тестове в РЗИ, в линейки, в ДКЦ, в болниците, за да могат да бъдат тествани най-много хора. Но най-важното е да ограничат контактите си”, каза проф. Костадин Ангелов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре

"Чуй ме внимателно": Последният разговор между Путин и Макрон преди войната в Украйна

Френският президент опитва да договори среща с Джо Байдън. Путин иска да играе хокей на лед

Борисов отрече план за оттегляне от ГЕРБ, след като Плевнелиев "подреди" кабинет на ПП и ГЕРБ и го прати "в Банкя"

Плевнелиев предложи "проевропейска коалиция" след изборите - без Борисов, Петков и Василев в кабинета

Русия е във фалит по външния дълг за първи път от 1917 г.

Русия има пари да погаси задълженията си, но те са блокирани в чужбина заради наложените ѝ ограничения.

За първи път от началото на войната: Путин ще пътува извън Русия

Руският президент ще посети Таджикистан и Туркменистан