Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин е "много болен от рак на кръвта" - това е записан да казва руски олигарх. Аудиото е направено по време на разговор с бизнесмена в средата на март и без неговото съгласие. Олигархът, чието име не се споменава, твърди още, че президентът е претърпял операция на гърба през октомври.

За изтеклия таен запис се разбира от публикация на специализираното издание "New Lines". Оттам заявяват, че са удостоверили автентичността на гласа и самоличността на олигарха, но са решили да не разкриват неговото име от съображения за сигурност. Информацията не е проверена от други независими източници, уточняват още от изданието.

Новината се появява на фона на продължаващи спекулации за здравето на руския лидер. По време на публичната си изява на Деня на победата Путин изглежда куцаше и седеше с одеяло в скута си. Появиха се и видеозаписи, на които се твърди, че президентът трепери.

Руското разследващо издание Proyekt неотдавна съобщи, че Путин има рак на щитовидната жлеза и е бил посещаван от специалист онколог десетки пъти за последните четири години.

В 11-минутния запис неназованият олигарх говори критично за нахлуването на Русия в Украйна и казва, че всички се надяват, че "Путин ще умре от рак или преврат".

"Той абсолютно съсипа икономиката на Русия, икономиката на Украйна и много други икономики. Проблемът е в главата му. Един луд човек може да обърне света с главата надолу", е записан да казва бизнесменът.

Според изданието, олигархът някога е бил част от "тесен кръг от 20 до 30 души", с които Путин се среща през 2014 г. преди анексирането на Крим. В публикацията се посочва, че в момента мъжът е извън Русия, а през 2021 г. е включен в списъка на 200-те най-богати бизнесмени на руския "Forbes".

"Путин е по-жив от всички живи, ще настине на нашите погребения"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев