"Путин е по-жив от всички живи, ще настине на нашите погребения"

Президентът на Беларус Александър Лукашенко влезе в ярък обяснителен режим за здравословното състояние на Владимир Путин по време на 90-минутно интервю за японската телевизия TBS.

Лукашенко се похвали, че не просто общува професионално с Путин, но е в приятелски отношения с него и е "посветен във всички негови детайли - и държавни, и лични".

Без да му е задаван изричен въпрос за физическото и психическото здраве на руския държавен глава, Лукашенко го описа като "абсолютно адекватен и нормален човек".

"Ако мислите, че президентът Путин е физически болен или нещо му се е случило - той е, както се казва, "по-жив от всички живи", каза президентът на Беларус, като цитира известната фраза от поемата на Владимир Маяковски, написана след смъртта на Ленин през 1924 г.

Лукашенко продължи изявлението си с думите, че Путин "ще настине на всички наши погребения, както се казва".

Репликата също е чужд цитат - този път на руския икономист и автор на икономическите реформи от 90-те години Григорий Явлинский, който я използва по адрес на Борис Елцин.

Известен със сериозните си проблеми с алкохолизма, които водят до поредица сърдечни удари в края на първия му мандат, Елцин е подлаган на критики за това, че се кандидатира повторно за президент на Русия. Явлинский се опитва да отклони спекулациите за състоянието му, като намеква, че Елцин ще надживее съперниците си: "Не бил здрав ли? Той ще се простуди на вашите погребения".

Владимир Путин също употребява тази фраза през 2020 г., но по адрес на руската държава. По време на видеоконферентна връзка с икономическия форум "Валдай" той казва: "На онези, които още чакат постепенното затихване на Русия, искам да кажа, че нас ни притеснява само едно нещо - да не настинем на вашите погребения".

В интервюто си Александър Лукашенко твърди, че Путин е "абсолютно адекватен и нормален човек".

"Затова нека Западът да си избие от главата тази глупост, тази измислица. Путин е абсолютно адекватен. Той е във невиждана форма. Изпълнява функционалните си задължения съгласно новата конституция, а според новата конституция има големи правомощия на правителството и на парламента. Те се занимават с това. Президентът остана с по-малко правомощия, той ги осъществява в пълен обем. Той е напълно вменяем, здрав човек, физически здрав. Той е спортсмен. Всички тези разговори целят да подкопаят доверието към президента в Русия. Няма да стане", заявява Александър Лукашенко.

Съмненията около здравето на 69-годишния Путин възникнаха заради факта, че от появата на Covid-пандемията насам той избягва масови обществени прояви, на които не може да спазва много голяма физическа дистанция от публиката.

Срещите му на четири очи с държавни глави и правителствени ръководители в Кремъл се провеждаха на 6-метрова маса, когато те откажат да се тестват за Covid-19 от руска лаборатория.

Масата на Путин е създадена от италиански дизайнер, а цената й днес е 100 000 евро

Лукашенко беше един от малкото чуждестранни политици, допуснат във физическа близост до Путин. Дори собственият министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу беше накаран да седи в края на дълга маса, докато дава обяснения за хода на военните действия в Украйна.

Последната поява на Владимир Путин на стадион "Лужники" беше на самостоятелна платформа, около която не бяха допуснати хора, въпреки че всички трибуни и теренът на комплекса бяха пълни с публика. Поведението му доведе до шеги, че използва "холограми" или зелен екран при записите на редките си появи извън Кремъл.

Монтаж ли е срещата на Путин със стюардесите от "Аерофлот"?

Президентът на Беларус е активен поддръжник на военната инвазия на Русия в Украйна и предоставя своята територия за база на руските войски. Несменяем от 1994 г. насам, Лукашенко реши да смаже опозиционните протести след поредните "победоносни" избори през 2020 г.

Беларус и Русия са членове на т.нар. Съюзна държава, която предполага пълна икономическа военна, митническа, правна и културна интеграция между двете формално самостоятелни страни.

Лукашенко обяснява пред японския журналист, че намира разпадането на Съветския съюз за "трагедия", защото лично той е бил "предан на тази държава".

Якето на Путин от концерта в Москва струва 1,5 млн. рубли


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024