Снимка: © Getty Images

Масата, на която Владимир Путин посрещна френския президент Еманюел Макрон, се превърна в символ на смразените отношения между Русия и Запада през 2022 г. - но произходът й всъщност връща времето назад към период на доста по-топли връзки между Европа и Москва. 

Създателят на гигантската маса е италиански дизайнер на име Ренато Полоня - собственик на компания на име Oak. Той разпознава произведението си, веднага щом вижда снимките от Екатерининската зала в Големия Кремълски дворец преди седмица. 

"Гордея се с нея. Винаги се вълнувам, когато видя, че моите произведения са част от нещо важно. Надявам се да донесе късмет срещу войната", казва той в интервю за "Corriere della sera". 

Полоня живее в Канту - град, който се намира на около 40 км северно от Милано. През 1995-1997 г. фирмата му е поканена да участва в голямата реновация на двореца в Кремъл. Големият дворец някога е бившата резиденция на руските императори след построяването си в средата на 19 век. В момента в него се намира резиденциите на президента на Русия и на Московския патриарх.

Залите му са крюъстени в чест на покровителите на военните ордени на Руската империя - Георгиевски, Андреевски, Александровски, Владимирски и Екатеринински. 

Масата на Ренато Полоня е 6 метрa на дължина и 2,6 метрa на ширина. Горната й част представлява цяло дърво, а дизайнерът посочва, че е много трудна за изработка. Боядисана е в бяло, украсена е със златни листа и ръчно изработени декорации. 

Причината за настаняването на Еманюел Макрон в далечния й край е отказът на френския президент да си направи PCR-тест в Русия. Владимир Путин спазва извънредно стриктен протокол, за да се предпази от евентуална зараза с Covid-19 .

"Масата може и да е полезна за тази цел, но със сигурност дължината й няма нищо общо с пандемията. Направих я още преди 25 години", казва Полоня пред италианското издание.

Дизайнерът на мебели е поканен с още няколко подизпълнители за реновациите на двореца още по времето на президентския мандат на Борис Елцин.

В средата на 90-те години са сменени мебелите, подовата настилка, лампериите, всички осветителни тела, камини, гипсови тавани, мраморни покрития по стените и др. Двуетажната сграда е с обща площ от 7000 кв. м. 

На въпроса колко би струвала в момента изработката на маса като тази на Владимир Путин, Ренато Полоня отговаря: "Може би около 100 000 евро". 

Изборът на руската администрация пада върху него, след като десет години по-рано Oak получава поръчка чрез руското консулство в Милано за обзавеждането на апартамент в една от сградите на Кремъл - не става ясно кой е бил обитателят му. 

Полоня не се е срещал с Елцин, но разказва, че охраната на помещенията е била "впечатляваща". 

"Имахме пропуск за влизане и излизане. Мебелите трябваше да минат през скенер. Не беше разрешено да се правят снимки", казва той. 

Италианецът работи по поръчки за арабските държави - включително за шейхове и кралски семейства. Работил е по резиденциите на султаните в Малайзия, както и по обзавеждане на сгради в страни от Близкия Изток и бившите съветски републики. 

"Веднъж имах поръчки от Кадафи и от семейството на Саддам. После имах няколко клиенти, които искаха да работя в официални сгради, а в частни резиденции - исторически имения с по 4-5 хиляди кв. м. площ в Монте Карло, Ривиерата, Лондон", казва той. Имената на поръчителите не се съобщават заради задължението му да пази конфиденциалност. 

Шегите с масата в Кремъл: "Между тях има повече разстояние, отколкото между руските войски и Украйна"

Дизайнерът на импозантната маса искрено се забавлява с колажите и meme-тата след срещата на Путин и Макрон. 

"Бяха много смешни. Масата явно е впечатлила доста хора. Видях, че някой я беше превърнал в люлка - това беше брилянтно. Друг беше поставил върху нея пилон за танци, игрище за кърлинг. Можем да кажем, че тази маса развива креативността...", казва той пред "Кориере". 

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц стана поредният европейски лидер, който беше настанен на дългата маса в Кремъл - отново заради отказ да се подложи на тест в руска лаборатория. 



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне